Tulihan pyörä lukittua kunnolla? Polkupyörävarkaudet ovat lisääntyvä vitsaus etenkin Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä
Talvi oli leuto ja monin paikoin lumeton, joten kaikkein innokkaimmat pyöräilijät ovat olleet liikenteessä jopa läpi talven. Samaan aikaan Ifille ilmoitetut pyörien varkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Lukituksen suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana aina, polkipa missä tahansa päin Suomea.

Varkaiden matkaan on Finanssialan tilastojen mukaan lähtenyt viime vuoden aikana koko Suomessa yhteensä 17 600 polkupyörää, mikä on keskimäärin 50 pyörää päivässä. Se tarkoittaa, että pari kertaa tunnissa jossain päin Suomea joku kokee karvaan pettymyksen löytäessään pyöränsä sijaan paikalta vain rikkoutuneen lukon. Edeltävästä vuodesta varkaudet kasvoivat 4,7 prosenttia.
Ifin omien vahinkotilastojen perusteella pyöriä varastettiin eniten suurissa kaupungeissa. Edellisvuotta enemmän pyöriä on kadonnut erityisesti Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä, jossa varkaudet ovat kasvaneet 17% ja 55%. Yksittäisistä kaupungeista pyörävarkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Lahdessa (+59%), Tampereella (+14%), Kuopiossa (+65 %), sekä Porissa (+44%).
Todennäköisesti tälläkin hetkellä joku kaipaa pyörätelineestä, takapihalta tai pyöräkellarista kadonnutta kulkupeliään.
”Harmillisen usein varkaus jää selvittämättä, varsinkin jos pyörän tunnistetietoja ei ole kirjattu ylös. Pyörän omistajan oma aktiivinen toiminta varkauksien estämiseksi säästää monelta mielipahalta”, sanoo Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen.
Tee varkaan työ hankalaksi:
1. Lukitse aina pyöräsi huolellisesti, kun päästät sen lyhyeksikin ajaksi silmistäsi - niin ulkona kuin esimerkiksi pyöräkellarissa.
2. Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot kuten merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit. Valokuvaa pyöräsi. Jos pyörässä on turvakaiverrus tai omistaja muuten tunnistaa pyörän, sen saamisessa takaisin omistajalleen on enemmän toivoa.
3. Kunnollinen lukko on järkevä sijoitus. Mitä järeämpi lukko, sitä todennäköisemmin varas antaa periksi. Kaarimalliset U-lukot pitävät parhaiten varkaan loitolla. Älä osta halvinta lukkoa. Hyvän lukon saa muutamalla kympillä. Muutaman euron heppoinen vaijerilukko on pelkkä koriste, ja pysäyttää vain harvan varkaan.
4. Käytä kahta erityyppistä lukkoa, sillä varkaan sorminäppäryys saattaa rajoittua vain tiettyyn lukkotyyppiin.
5. Lukitse pyörä rungosta maahan kiinnitettyyn pyörätelineeseen tai pylvääseen. Jos pyörä on pyörätelineessä kiinni vain eturenkaasta, varas voi parhaimmillaan sekunneissa irrottaa muun pyörän ja jättää etupyörän telineeseen.Lukko kannattaa asettaa mahdollisimman ylös pyörän rungossa, josta lukkoa on vaikeampi murtaa esimerkiksi voimapihdeillä.
6. Jätä pyörä avaralle, julkiselle paikalle. Syrjäiset ja näkyvyydeltään rajoitetut paikat antavat varkaalle mahdollisuuden puuhastella rauhassa ja huomiota herättämättä.
Jos pyörä kuitenkin varastetaan, vakuutus tulee apuun, kunhan pyörä on ollut lukittuna tai valvonnan alaisena. Ifin kotivakuutus korvaa polkupyörän varkausvahinkoja sekä ilkivaltaisesti vahingoitetun polkupyörän vaurioita. Korvauksen määrä riippuu muun muassa varastetun polkupyörän iästä ja valitsemastasi omavastuusta. Muista aina tehdä rikosilmoitus poliisille ja vahinkoilmoitus Ifille.
Kesäkuussa muuttuva tieliikennelaki koskettaa myös pyöräilijöitä. Esimerkiksi punainen takavalo tulee pimeällä pakolliseksi varusteeksi ja pyörällä kulkemiseen tulee useita uudistuksia.
Tutustu tarkemmin tieliikennelain vaikutuksiin pyöräilijöihin: https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/kampanjat/fillarihaaste#tieliikennelaki
If järjestää toukokuun aikana Fillarihaasteeseen, jolla haluamme kartoittaa millaisia pyöräilijöitä suomalaiset ovat. Lisätietoa haasteesta: https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/kampanjat/fillarihaaste
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henrik Rantanenkerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 424 1932henrik.rantanen@if.fiAinomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Vältä putkirikot varmistamalla, että putket ovat suojassa jäätymiseltä13.1.2021 08:20:00 EET | Tiedote
Varaudu sään nopeisiin vaihteluihin tarkkailemalla, että lämpötila pysyy riittävän korkealla kaikissa tiloissa, joissa on vesiputkisto. Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä tai varastossa säädetty matalalle, sitä voi nyt olla syytä nostaa tai lisätä muuten tilan lämmitystä. Jos putket jäätyvät, pyydä sulattamiseen ammattilaisen apua.
Kysely: tällaisesta lomamatkasta suomalaiset haaveilevat koronatalven keskellä12.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
Vain kolmannes suomalaisista arvelee matkustavansa samaan tapaan kuin ennen koronaa sitten, kun pandemia hellittää. Koronapandemian jälkeen lomamatkat suuntautuvat usein kotimaahan tai lähellä oleviin ulkomaan kohteisiin, suomalaiset arvioivat Ifin kyselytutkimuksessa. Suosituin unelmamatkakohde olisi tällä hetkellä kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa.
Valmisteletko koronan vuoksi ensimmäistä kertaa joulua kotona? Vältä keittiöpalot Ifin vinkeillä21.12.2020 08:20:00 EET | Tiedote
Nyt alkaa kotikeittiöiden vuoden kiireisin viikko, mikä näkyy piikkinä myös palovahinkotilastoissa. Yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu kiireessä liedelle tai lieden lähettyville jää jotakin helposti syttyvää. Valmistele joulua turvallisesti ja stressittömästi Ifin ohjeilla.
Myrkytyksestä johtuvat etäeläinlääkärikäynnit moninkertaistuvat jouluna – näin varmistat koiralle turvallisen joulun17.12.2020 07:50:00 EET | Tiedote
Muistathan, että moni jouluherkku on koiralle vaarallinen? If korvasi viime jouluna runsaasti etäeläinlääkärikäyntejä, joiden syynä oli koiran syömä suklaa, rusinat ja kinkun paistorasva. Ifin eläinlääkäri vinkkaa, mitä varoa ja kuinka toimia, jos lemmikki on päässyt käsiksi sille sopimattomiin herkkuihin.
Näistä syistä autot jäävät tien päälle: tekninen vika jo yleisin ajoneuvovahinko15.12.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Henkilöautojen hinaukset yleistyvät jatkuvasti, paljastavat Ifin vahinkotilastot. Viime aikoina tien päälle jäämisen syinä ovat lisääntyneet esimerkiksi rengasrikot. Eri automerkkien todennäköisyys tarvita hinausta vaihtelee kuitenkin huomattavasti. Lue Ifin vinkit ennen kuin lähdet pidemmälle joulumatkalle.
Kysely suomalaisten joulun vietosta: joka neljäs aikoo jättää sukuloinnin väliin koronan vuoksi3.12.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Kolme neljästä suomalaisesta viettää tulevan joulun kotona. Neljännes kaikista suomalaisista ja kolmannes uusimaalaisista aikoo jättää sukulaisten luona kyläilyn koronan vuoksi väliin, kertoo Ifin kyselytutkimus. Vain harva suuntaa nyt matkalle. Alle puolet suomalaisista uskoo koronarokotteen mahdollistavan matkustamisen palautumisen normaaliksi ensi vuoden aikana.
Näin vältät tunnelmoijan paloriskit: älä jätä kynttilää uloskaan yöksi palamaan27.11.2020 07:45:00 EET | Tiedote
Moni piristää nyt vuoden pimeintä aikaa kynttilöillä ja kausivaloilla. Tunnelmanluojat ovat varomattomasti käytettynä myös merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy. Ifissä on tänäkin vuonna tullut vastaan tulipaloja, jotka ovat saaneet alkunsa kynttilöiden polttamisesta. Kertaa Ifin vinkit turvalliseen tunnelmointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme