Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulityölupa on sähköistynyt

Jaa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedottaa 15.8.2018. Tulitöiden tekemisestä aiheutuneet suurpalot vähenivät radikaalisti sen jälkeen, kun tulityölupa ja tulitöiden turvallisuuskoulutus otettiin käyttöön. Nyt tulityölupa on astunut sähköiseen maailmaan. Aiemmin paperisena toiminut lupakäytäntö voidaan nyt toteuttaa sähköisesti vaikkapa kännykällä itse tulityöpaikalla. Näin olosuhteet voidaan dokumentoida valokuvina, prosessit nopeutuvat ja turvallisuus paranee.

Sähköinen tulityölupa / puhelin
Sähköinen tulityölupa / puhelin

Tulitöihin liittyvät lupa-asiat ovat selkeät. Kun ryhdytään tulityöhön tai muuhun työhön, jonka johdosta tulipalon tai muun onnettomuuden vaara tuntuvasti lisääntyy, on huolehdittava riittävistä varotoimista. Näitä tilanteita varten on olemassa vakuutusyhtiöiden tulitöitä koskevat suojeluohjeet. Ohjeiden mukaan tulityön tekemiseen tilapäisellä tulityöpaikalla vaaditaan aina kirjallinen, määräaikainen tulityölupa.

Tulityökoulutuksen ja tulityöluvan tarkoitus on vähentää tulipaloja ja onnettomuuksia sellaisissa työtehtävissä, joita ei tehdä varta vasten tulitöihin suunnitelluissa, paloturvallisissa tiloissa.

–  Sähköinen tulityölupa parantaa lupakäytäntöä monella tavalla, kertoo Mikko Poutala Suomen Palopäällystöliitosta.

– Laajoilla työmailla tulityölupien voimassaoloa voidaan valvoa työtä keskeyttämättä.

– Tulityölupa voidaan jakaa eri tulityöosapuolille sähköpostilla tai tekstiviestinä. Sähköiset tulityöluvat tallentuvat tietokantaan ja niitä voidaan kopioida seuraavien lupien pohjaksi, sanoo toimitusjohtaja Pirkka Paronen Systems Gardenista.

– Myös erityiset vaaranpaikat voidaan osoittaa helposti valokuvilla ja antaa niihin liittyviä erityisohjeita. Samalla tulityökorttien voimassaolon seurantaa voidaan automatisoida, sanoo Heli Hätönen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Sähköinen tulityölupa on uusin merkkipaalu turvallisen tulityöprosessin kehittämisessä. Tulitöiden turvallisuuskoulutuksia on järjestetty Suomessa vuodesta 1988. Tänä aikana tulitöistä aiheutuvien suurpalojen määrä on laskenut vajaasta 40 prosentista alle 5 prosenttiin kaikista suurpaloista. Vahinkokorvausten määrät ovat laskeneet vajaasta 14 miljoonasta eurosta keskimäärin 2,5 miljoonaan euroon vuodessa. Suurpalo on tulipalo, jossa tuhoutuneen omaisuuden arvo on yli 200 000 euroa.

Sähköisen tulityöluvan teknisen toteutuksen on tehnyt Systems Garden. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto ovat olleet prosessissa mukana paloturvallisuuden asiantuntijoina.

Lisätietoja:

www.tulityölupa.fi

Yhteyshenkilöt

Heli Hätönen, koulutuspäällikkö
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
puh. 040 484 3822

Mikko Poutala, koulutuspäällikkö
Suomen Palopäällystöliitto
puh. 044 722 5112

Pirkka Paronen, toimitusjohtaja
Systems Garden
puh. 050 592 1207

Kuvat

Sähköinen tulityölupa / puhelin
Sähköinen tulityölupa / puhelin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EESTTiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EESTTiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme