Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Tulkkikoulutuksen kehittäminen on Diakille tärkeää jatkossakin

Jaa

Diakin viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauksen koulutuksen päättymisestä Diakin Turun-kampuksella ja siirtymisestä Helsinkiin neuvotellaan parhaillaan. Tulkkikoulutuksen jatkaminen ja kehittäminen on Diakille ja sen kumppaneille tärkeää. Koulutuksen tulevaisuus turvataan yhteiskehittämällä.

Diakin kampusrakennetta ollaan uudistamassa. Diakin hallitus päätti toukokuussa, että kampusrakenneuudistusta jatkovalmistellaan kolmen vaihtoehtoisen kampusrakennemallin pohjalta. Diakilla on nykyisellään kampukset Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

Diakin fyysinen Turun-kampus ei ole mukana jatkovalmisteluun edenneissä vaihtoehdoissa. Turun-kampus on Diakin pienin toimipiste ja siellä koulutetaan viittomakielen ja puhevammaisten tulkkeja.

– Turun-kampuksen toiminnan siirtymisestä Diakin suurimmalle kampukselle Helsinkiin neuvotellaan. Tavoitteena on, että Diakin toiminta käynnistyisi uuden rakenteen mukaisesti vuoden 2023 alusta, Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen avaa suunnitelmia.

Diak karsii kampuksiaan taloudellisista syistä. Viittomakielen tulkkeja kouluttaa Diakin lisäksi Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) Helsingissä. Diakin suunnitelmia siirtää tulkkikoulutus Helsinkiin on kritisoitu, sillä se keskittäisi viittomakielen tulkkikoulutuksen pääkaupunkiin kokonaan.

– Meidän on kuitenkin ajateltava Diakin selviytymistä tulevaisuuden haasteista kokonaisuutena. Aiomme jatkossa toteuttaa valtakunnallista tehtäväämme liikkuvan kampuksen mallilla, Elina Juntunen kertoo.

Koulutusta kehitetään yhteistyössä Kuurojen Liiton kanssa

Kuurojen Liiton ja Diakin yhteisessä keskustelussa on pohdittu liikkuvan kampuksen mahdollisuuksia tuoda tulkkikoulutusta vaikkapa Pohjois-Suomeen.

Liikkuvan kampuksen avulla ammattikorkeakoulutusta voidaan viedä alueille, joilla on sille tarvetta. Jatkossa tulkkikoulutustakin saattaisi olla mahdollista tarjota esimerkiksi rajallisena ajanjaksona Pohjois- tai Itä-Suomessa, jossa ei tällä hetkellä kouluteta viittomakielen tulkkeja lainkaan.

Viittomakielen tulkkeja on koulutettu Diakissa 1990-luvun loppupuolelta asti. Aloite ammattikorkeakoulutasoisesta tulkkikoulutuksesta tuli aikoinaan Kuurojen Liitolta.

– Kuurojen Liitolle on tärkeää, että tulkkikoulutus säilyy tulevaisuudessakin vahvana ja että sitä kehitetään. Haluamme olla Diakin tukena tulkkikoulutuksen kehittämisessä myös jatkossa, kertoo Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen.

Diakin ja Kuurojen Liiton yhteistyö jatkuu syksyllä yhteiskehittämisen muodossa.

Tiedote viittomakielellä

Katso tiedote viittomakielellä

Lisätietoa

Lue lisää Diakin kampusrakenneuudistuksesta ja Turun-kampuksen suunnitelmista (saatavilla myös viittomakielellä ja selkokielellä).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme