Tulli

Tulli valvoi talvikaudella tehostetusti Suomeen tuotuja kurkkuja ja tomaatteja – kurkkuja tuotiin loka–tammikuussa kaksi kertaa edellisvuotta enemmän

Jaa
Kallistunut sähkö vaikutti talvikaudella kotimaisten kurkkujen ja tomaattien saatavuuteen. Tulli valvoi tehostetusti ulkomailta Suomeen tuotuja kurkkuja ja tomaatteja vuodenvaihteessa 2022–2023. Tullin tilastojen mukaan kurkkuja tuotiinkin loka–tammikuussa kaksi kertaa enemmän kuin samana ajankohtana 2021–2022. Tuontikurkkujen ja -tomaattien laatu oli hyvä, eikä tuotteista löytynyt Tullin valvonnassa ongelmia.

Vuonna 2022 nousseen sähkön hinnan arveltiin vaikuttavan sekä kotimaiseen että eurooppalaiseen talvikauden kurkku- ja tomaattituotantoon. Tulli tarttui ajankohtaiseen tuoteryhmään tuoteturvallisuuden näkökulmasta, ja valvoi lokakuulta 2022 maaliskuulle 2023 Suomeen ulkomailta tuotavia kurkkuja ja tomaatteja tehostetusti.

Tullin valvontaan valittiin vuodenvaihteen 2022–2023 molemmin puolin 13 erää kurkkua ja 16 erää tomaattia. Valvottujen erien laatu oli hyvä: niistä ei löydetty Tullilaboratorion tutkimuksissa haitallisia jäämiä eikä maahantuojille annettu yhtään huomautusta tai tuontikieltoa. Valvottujen tomaattien alkuperämaat olivat Marokko, Tunisia, Espanja ja Portugali; kurkkujen alkuperämaat olivat Espanja ja Alankomaat. Eniten valvottiin Marokosta tai Tunisiasta peräisin olevia tomaatteja, mutta myös Espanjassa ja Portugalissa viljeltyjä tutkittiin.

Tullin tilastojen mukaan kurkkuja tuotiin loka–tammikuussa 2022–2023 kaksi kertaa enemmän kuin vastaavana ajankohtana 2021– 2022. Suomeen tuotiin loka–tammikuussa lähes 2,5 miljoonaa kiloa kurkkua, eniten Espanjasta, Alankomaista ja Saksasta. Edellisvuonna määrä oli noin 1,2 miljoonaa kiloa. Tomaatteja tuotiin loka–tammikuussa noin 8,6 miljoonaa kiloa, eli tuonti pysytteli lähes samalla tasolla kuin edeltävänä vuonna samalla ajanjaksolla (noin 9 miljoonaa kiloa tomaattia). Tuotteen tuontimaa voi olla eri kuin tuotteen alkuperämaa, sillä Suomeen tuodaan kurkkuja ja tomaatteja pääsääntöisesti joko suoraan EU:n alueella sijaitsevasta tuottajamaasta tai toisten EU-jäsenmaiden kautta.

Tulli tutkii tuontikasvisten torjunta-ainejäämät, raskasmetallit, laadun ja kasvinterveyden

Tullin valvonta varmistaa maahantuotavien tuotteiden laatua ja turvallisuutta laajoilla tutkimuksilla. Valvotuista tomaateista ja kurkuista tutkittiin Tullilaboratorion analyyseissa muun muassa torjunta-ainejäämiä ja raskasmetalleja. Näille haitallisille aineille on määritetty tarkat raja-arvot Euroopan unionin lainsäädännössä, jotka eivät saa ylittyä.

Lisäksi Tullilaboratorio tarkastaa kasvisten näytteenoton yhteydessä, ovatko tuotteet laadultaan kasvisten kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia.

– Kasvisten kaupan pitämisen vaatimusten tavoitteena on saada markkinoille ja kuluttajille yhdenmukaisia, laadultaan tyydyttäviä, alkuperältään aitoja tuoreita kasviksia. Tullilaboratorion kasvintarkastajat valvovat vaatimusten täyttymistä. Kurkkujen tulee täyttää yleisvaatimukset, kuten olla puhtaita ja riittävän kypsiä. Tomaateille on lisäksi asetettu erityisvaatimuksia. Tässä valvonnassa tutkimamme erät täyttivät nämäkin vaatimukset, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Jenni Vuokko kertoo.

Jos hedelmiä ja vihanneksia tuodaan Euroopan unionin ulkopuolelta, Tulli valvoo myös kasvinterveysvaatimusten täyttymistä.

Valvonta on tärkeää silloinkin, kun ongelmia ei havaita

Vuoden 2022 puolella arveltiin, että sähkön hinnan vuoksi Suomeen saattaisi tulla tavanomaista enemmän myös Euroopan unionin ulkopuolisissa maissa tuotettuja vihanneseriä. Tulli valvoi talvikaudella EU-maista peräisin olleiden tomaattien lisäksi myös tunisialaisia ja marokkolaisia tomaatteja, jotka tuotiin Suomeen toisen EU-jäsenmaan kautta.

– EU:n ulkopuolelta tulevat tuotteet ovat aina valvonnassamme erityisen mielenkiinnon kohteena, sillä pääsääntöisesti torjunta-aineita löytyy sitä enemmän, mitä kauempaa tuote on tuotu. Nyt valvotut erät olivat kunnossa, mutta jos valvontaa ei tehdä, ei mahdollisia ongelmiakaan havaita, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.

Vuodenvaihteen valvonnassa kaikkien erien laatu ja turvallisuus olivat kunnossa. Jos tuotteista löytyy liikaa torjunta-ainejäämiä tai raskasmetalleja, Tulli kieltää erän pääsyn Suomeen. Jos ainetta löytyy, mutta sen määrä ei ylitä lainsäädännön mukaista enimmäismäärää, Tulli huomauttaa toimijaa.

Tulli valvoo kaupallisesti maahantuotavien, ei-eläinperäisten elintarvikkeiden ja ns. yhdistelmäelintarvikkeiden turvallisuutta ja määräystenmukaisuutta sekä tuoreiden hedelmien ja vihannesten kasvinterveyttä ja kasvisten kaupan pitämisen vaatimusten täyttymistä. Valvontanäytteet tutkitaan Tullilaboratoriossa, ja tuloksista raportoidaan säännöllisesti esimerkiksi Ruokavirastolle, maa- ja metsätalousministeriölle ja EU-komissiolle. Elintarvikkeiden lisäksi Tulli valvoo Suomeen tuotavien käyttö- ja kulutustavaroiden tuoteturvallisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Neffling
tuoteturvallisuuspäällikkö
puh. +358 40 332 3325


Jenni Vuokko
tulliylitarkastaja, Tullilaboratorio
yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta:
viestinta@tulli.fi
+358 295 527 150


Tullin tilastopalvelu (ma–pe klo 9–14.30)
tilastot@tulli.fi
+358 295 52 335

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli takavarikoi jättisumman käteistä rahaa ja tutkii törkeää rahanpesua - asia paljastui huumelääkkeiden salakuljetuksen yhteydessä2.6.2023 07:05:00 EEST | Tiedote

Tullin tutkinnassa on rikoskokonaisuus, joka paljastui huumaavien lääkkeiden salakuljetusten tutkinnan yhteydessä. Huumaavista lääkkeistä saadun taloudellisen hyödyn arvioidaan olevan yli 160 000 euroa. Lisäksi kotietsinnöissä takavarikoitiin yli 700 000 euroa käteistä. Tulli tutkii asiaa muun muassa useana törkeänä huumausainerikoksena ja törkeänä rahanpesuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme