Tulli

Tullimuseo avautuu kesäkauteen – uudessa näyttelyssä kurkistetaan autolauttojen tarinaan

Jaa
Tullimuseo avaa jälleen ovensa 13. toukokuuta Suomenlinnassa. Uudessa ”Lautalla lännestä” -teemanäyttelyssä tutustutaan autolauttaliikenteen ja Tullin yhteiseen tarinaan aina 50-luvulta nykypäivään ja tulevaisuuteen. Suuntaa kesäiselle päiväretkelle Suomenlinnaan ja kurkista historiaan.
Autolautta M/S Skandia aloitti liikennöinnin Turusta Norrtäljeen keväällä 1961. Kuva: Keijo Hakanen 1964 / Turun museokeskus
Autolautta M/S Skandia aloitti liikennöinnin Turusta Norrtäljeen keväällä 1961. Kuva: Keijo Hakanen 1964 / Turun museokeskus

Autolauttaliikenne on meille tuttua arkipäivää – Itämeren autolautoilla seilaavat niin risteilymatkustajat kuin rahtirekat. Arkisella lauttaliikenteellä on kuitenkin ollut valtava merkitys Suomelle paitsi talouden myös kulttuurin näkökulmasta. Autolautat ovat toimineet porttina ja liittäneet meidät läntiseen maailmaan.

Tullimuseon uudessa näyttelyssä pääset sukeltamaan autolauttojen tarinaan. Näe, mistä kaikkialta autolautoilla on lähdetty maailmalle tai kokeile itse, miten rahtikuorman sinetöinti varmistetaan. Tullimuseon pysyvä näyttely puolestaan kertoo laajemmin tullitoiminnan historiasta Suomessa.

Autolautat mullistivat ulkomaankaupan ja toivat tuulahduksia lännestä

Ulkomaankaupan näkökulmasta olemme kuin saari – tänäkin päivänä jopa 95 % Suomen tuonnista ja viennistä kulkee meriteitse.

– Autolauttaliikenne mullisti aikanaan koko ulkomaankaupan. Tavaraa ei enää tarvinnut purkaa satamassa, vaan se kulki vaivattomasti rekkojen kyydissä satamasta toiseen. Ympärivuotisesta liikenteestä tuli kannattavaa, kun matkustajaliikenne painottui kesään ja rahtiliikenne täytti autokannet talvisin. Toisaalta tavaraliikenteen uudenlainen helppous toi mukanaan myös uudenlaista rikollisuutta, kertoo museonhoitaja Janne Nokki Tullista.

Autolauttaliikenteellä on ollut myös yllättävän suuri merkitys kulttuurimme muovautumisen kannalta. Menneinä vuosikymmeninä monet läntiset ilmiöt kuten muoti, ruokavaikutteet ja kulutustottumukset saapuivat meille juuri meren yli autolauttamatkustajien mukana. Moni muistaa ostosreissut Tukholmaan 80-luvulla, jolloin valikoima naapurissa oli vielä valovuosia kotimaan kauppoja edellä.

Päiväretkelle Suomenlinnaan – tervetuloa tutustumaan Tullimuseoon

Suomenlinnan Susisaaressa sijaitseva Tullimuseo on mainio kesän päiväretkikohde kaikenikäisille. Samaan vierailuun voi helposti yhdistää muitakin Suomenlinnan lukuisista nähtävyyksistä. Vaihtuvan teemanäyttelyn lisäksi Tullimuseossa voi tutustua laajemmin Tullin historiaan ja sen merkitykseen yhteiskunnassamme. Museossa on esillä esimerkiksi aikojen saatossa salakuljetettuja esineitä, Tullin toimintaan liittyviä työvälineitä ja vanhan ajan virka-asusteita.

Mitä?
Tullimuseon uusi teemanäyttely ”Lautalla lännestä” tutustuttaa autolauttojen tarinaan. Museon pysyvä näyttely kertoo laajemmin tullitoiminnan historiasta.

Missä?
Tullimuseo sijaitsee Hamilton-Polhem-kurtiinissa Suomenlinnassa, osoitteessa Suomenlinna B 20 D, Helsinki. Katso saapumisohjeet.

Milloin?
Tullimuseo avautuu kesäkauteen lauantaina 13.5. ja on avoinna koko kesän tiistaista sunnuntaihin klo 12.30-17.30.

Mitä maksaa?
Tullimuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Lisätietoa Tullimuseosta museon verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museonhoitaja Janne Nokki, p. 040 332 2774, janne.nokki(at)tulli.fi

Kuvat

Autolautta M/S Skandia aloitti liikennöinnin Turusta Norrtäljeen keväällä 1961. Kuva: Keijo Hakanen 1964 / Turun museokeskus
Autolautta M/S Skandia aloitti liikennöinnin Turusta Norrtäljeen keväällä 1961. Kuva: Keijo Hakanen 1964 / Turun museokeskus
Lataa
Uudet sinetöintiin perustuvat kansainväliset menettelyt helpottivat tavaraliikenteen siirtymistä autolautoille. Kuvassa Tullin työntekijä kiinnittää sinettiä rekkaan 90-luvun alkupuolella. Kuva: Tulli
Uudet sinetöintiin perustuvat kansainväliset menettelyt helpottivat tavaraliikenteen siirtymistä autolautoille. Kuvassa Tullin työntekijä kiinnittää sinettiä rekkaan 90-luvun alkupuolella. Kuva: Tulli
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli takavarikoi jättisumman käteistä rahaa ja tutkii törkeää rahanpesua - asia paljastui huumelääkkeiden salakuljetuksen yhteydessä2.6.2023 07:05:00 EEST | Tiedote

Tullin tutkinnassa on rikoskokonaisuus, joka paljastui huumaavien lääkkeiden salakuljetusten tutkinnan yhteydessä. Huumaavista lääkkeistä saadun taloudellisen hyödyn arvioidaan olevan yli 160 000 euroa. Lisäksi kotietsinnöissä takavarikoitiin yli 700 000 euroa käteistä. Tulli tutkii asiaa muun muassa useana törkeänä huumausainerikoksena ja törkeänä rahanpesuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme