Helsingin yliopisto

Tuloeroja tutkiva Branko Milanovic puhuu eriarvoisuudesta yliopiston luennolla

Jaa

Branko Milanovic on yksi maailman johtavista eriarvoisuutta tutkivista taloustieteilijöistä. Milanovic pitää Helsingin yliopiston luentosarjassa 12.4. puheen, joka pohjautuu hänen tuoreimpaan kirjaansa Capitalism, Alone (2019). Prospect-lehti on rankannut Milanovicin korona-ajan 50 parhaan ajattelijan joukkoon.

Branko Milanovicin tuorein teos tarjoaa provokatiivisen selityksen kapitalismin noususta maailmanlaajuisesti määräävään asemaan ja katsauksen siihen mitä tulevaisuus tuo erilaisten kapitalististen mallien kilpaillessa johtajuudesta. Milanovic analysoi liberaalien kapitalististen yhteiskuntien systeemistä eriarvoisuutta, kääntäen katseen erityisesti homoploutiaan eli ilmiöön, jossa samat henkilöt keräävät korkeat tulot sekä työstä että pääomasta.

Milanovic tunnetaan parhaiten läpimurtotutkimuksestaan, joka käsitteli maailmanlaajuisia tuloeroja vuosina 1988-2008 eli Berliinin muurin kaatumisesta maailmanlaajuiseen finanssikriisiin. Hänen asiantuntemuksensa ydinalueita ovat tuloerot yksittäisissä maissa sekä maailmanlaajuisesti. Milanovicin tarkastelunkohteina ovat globaali epätasa-arvo, globalisaatio, eriarvoisuuden historia sekä makrotalous.

Milanovic perusti vuonna 2014 oman sivuston nimeltä "globalinequality", missä hän keskustelee eri aiheistakapitalismista marxilaisuuteen sekä käsittelee sivuillaan monia muita globaaliin eriarvoisuuteen vaikuttavia kysymyksiä.

Milanovicin kirja Global Inequality (2016) toi hänelle Bruno Kreisky -palkinnon vuoden parhaasta poliittisesta kirjasta sekä Hans Matthöfer -palkinnon vuonna 2018. Kirja käsittelee globalisaation taloudellisia ja poliittisia vaikutuksia ja on tunnettu epäarvoisuuden kehitystä kuvaavasta Kuznetsin käyrästään.

Branko Milanovic on vieraileva professori City University of New Yorkissa ja vanhempi tutkija Stonen sosioekonomisen eriarvoisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän työskenteli Maailmanpankin tutkimusosastolla johtavana ekonomistina lähes 20 vuotta, mutta jätti työn kirjoittaakseen kirjan maailmanlaajuisista tuloeroista, Worlds Apart (2005).

Helsinki Inequality Initiative (INEQ) -tutkimushanke kutsuu Branko Milanovicin pitämään puheen INEQ:n "Inequality talks" -tapahtumassa, jossa käsitellään eriarvoisuutta laajasti. Vierasluento pidetään verkossa Zoomin kautta 12. huhtikuuta kello 18-19.30. Keskustelua pääsee kuuntelemaan rekisteröitymällä etukäteen 8. huhtikuuta mennessä osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/110433/lomake.html

Lisätiedot:
Meri Kulmala

https://www2.helsinki.fi/en/ineq-helsinki-inequality-initiative/ineq-guest-talks#section-104541

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Luomuksen vuosikertomus julkaistu – toiminta monipuolista, valtakunnalliset tehtävät vaarassa21.4.2021 11:33:52 EEST | Tiedote

Luomuksen vuosikertomus viimeisiltä kahdelta vuodelta on julkaistu. Katsaus on läpileikkaus Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon viimeaikaiseen tutkimukseen, toimintaan ja kehitykseen. Vaikka Luomuksen työ biodiversiteettitiedon kivijalkana palvelee koko Suomen luontoa ja useita hallinnonaloja, on sen talous heikentynyt viime vuosina. Valtakunnallisten tehtävien rahoitukseen tarvitaankin uusia ratkaisumalleja.

Helsingin yliopiston spinout-yhtiö GlucoModicumin verensokerin mittaamiseen suunniteltu non-invasive-ratkaisu on 13 kertaa tehokkaampi verrattuna aiemmin kehitettyyn neulattomaan state-of-art-teknologiaan20.4.2021 16:33:12 EEST | Tiedote

Nature Portfolio -julkaisuperheeseen kuuluvassa Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistut tiedot mahdollistavat diabeteksen seurantaan tarkoitettujen mullistavien puettavien ratkaisujen kehittämisen. Keksintö perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Yliopisto on ollut yksi GlucoModicumin omistajista vuodesta 2018.

Tutkimus vahvistaa: kehitysvammaisuus on harvoin perinnöllistä - riski tulevien sisarusten sairastumiselle on pieni18.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Kehitysvammaisuus johtuu useimmiten perimän muutoksista, jotka ovat syntyneet varhaisen sikiökehityksen aikana ja joita ei löydy vanhempien perimästä. Siksi niiden uusiutumisriski perheen seuraavalle lapselle on hyvin pieni, selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa. Suomalaisilla ei myöskään ole suurempi perinnöllisten kehityshäiriöiden riski kuin muilla eurooppalaisilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme