HUS

Tuloksettoman elvytyksen jälkeen potilaan elintoimintoja tulee seurata 10 minuuttia ennen kuoleman toteamista

Jaa
Elintoimintojen yllättävä palautuminen tuloksettoman elvytyksen jälkeen on erittäin harvinaista, mutta kuitenkin mahdollista. Hiljattain julkaistun suomalaistutkimuksen löydösten perusteella elvytyssuosituksia tulee päivittää.

Kansainvälisessä lääketieteellisessä kirjallisuudessa on kymmeniä raportteja viivästyneistä ja siten yllättävistä elintoimintojen palautumisista tuloksettomien elvytystoimenpiteiden jälkeen. Ensimmäinen raportti julkaistiin brittiläisessä lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa vuonna 1982, jossa kerrottiin Suomessa sattuneista tapauksista. Yllättävää spontaania elintoimintojen palautumista kutsutaan Lasarus-ilmiöksi.

- Ilmiö on erittäin harvinainen ja on todennäköistä, että yksittäinen terveydenhuollon ammattihenkilö ei kohtaa tällaista tapahtumaa koskaan uransa aikana. Kaikki Lasarus-ilmiöstä saatavilla oleva tieto on tähän asti perustunut yksittäisiin tapausselostuksiin ja siten esimerkiksi ilmiön todellinen esiintyvyys ei ole ollut tiedossa, kertoo ylilääkäri Markku Kuisma HYKS Akuutista.

Kuisman johtama ensihoidon tutkimusryhmä seurasi kuuden vuoden ajan (2011-2016) elvytyspotilaiden elintoimintoja normaalia pidempään tuloksettomien elvytysyritysten jälkeen. Hyksin lisäksi tutkimukseen osallistui Helsingin kaupungin pelastuslaitos. Potilaita monitorointiin tarkasti 10 minuutin ajan sen jälkeen, kun elvytys oli hoito-ohjeiden mukaisesti todettu tuloksettomaksi.

Tuloksettomia elvytysyrityksiä oli yhteensä 840 ja näistä viidessä tapauksessa elintoiminnot yllättäen palautuivat 10 minuutin seurantajakson aikana. Elintoiminnot palautuivat 3-8 minuutin kuluttua elvytyksen lopettamisesta. Kaikilla potilailla elintoimintojen palautuminen oli tilapäistä ja potilaat menehtyivät nopeasti ilman aivotoimintojen palautumista. Näin ollen Lasarus-ilmiön ilmaantuvuudeksi tutkimuksen potilasaineistossa muodostui kuusi 1000 tuloksetonta elvytysyritystä kohti (6/1000).

- Kansainvälisissä ja suomalaisissa elvytyssuosituksissa tai terveydenhuoltoalan tutkintojen perusopetuksessa ei ole huomioitu Lasarus-ilmiön mahdollisuutta. Myöskään Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asetus kuoleman toteamisesta (2004) ei ota kantaa potilaiden seurantaan tuloksettomien elvytysyritysten jälkeen. Asetuksen mukaan kuolema voidaan todeta, kun hengitys ja verenkierto ovat pysähtyneet, eikä verenkierto hoitotoimenpiteistä huolimatta käynnisty, kertoo Kuisma.

Tutkimuksen tulokset ovat välittömästi hyödynnettävissä terveydenhuolto- ja pelastushenkilöstön tutkinto- ja täydennyskoulutuksessa sekä kansainvälisten ja kansallisten elvytyssuositusten päivityksessä. Lisäksi tutkimusryhmä tulee esittämään STM:lle, että asetusta kuoleman toteamisesta päivitettäisiin huomioimaan Lasarus-ilmiön mahdollisuus lisäämällä asetukseen 10 minuutin seuranta-aikavelvoite ennen kuoleman toteamista.

Tutkimus on julkaistu ensihoitolääketieteen lehdessä Resuscitationissa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa tutkimusryhmän johtajana toiminut ylilääkäri, dosentti Markku Kuisma puh. 050 427 0210, sähköposti: markku.kuisma@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye