Lapin ELY-keskus

Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotukset vuosille 2022–2027 kuultavana (Lappi)

Jaa

Lapin ELY-keskus on valmistellut Lapin alueen tulvaryhmien kanssa ehdotukset Kemijoen, Tornionjoen- Muonionjoen, Ivalojoen vesistöalueiden ja Kemin rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmista vuosille 2022–2027. Samassa aikataulussa Lapin ELY-keskus on valmistellut vesienhoidon yhteistyötahojen kanssa vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat vuosille 2022–2027. Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa 14.5.2021 asti.

Kuva: Lapin ELY-keskus. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Lapin ELY-keskus. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Tulvariskien hallintasuunnitelmilla pyritään parantamaan tulviin varautumista sekä vähentämään vesistö- ja merivesitulvista aiheutuvia tulvariskejä. Tornionjoen-Muonionjoen, Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueille laadittiin ensimmäiset tulvariskien hallintasuunnitelmat vuonna 2015. Niissä esitetyistä rakenteellisista tulvasuojelutoimenpiteistä ovat edistyneet Ivalon keskustan tulvapenkereiden korottaminen ja Kittilän tulvapenkereiden vaihe 1. Torniossa Suensaaren penkereen korottaminen suomalais-ruotsalaisena yhteishankkeena on luvitusvaiheessa. Lisäksi Lapin pelastuslaitos on hankkinut tilapäisiä tulvasuojelumateriaaleja, joita voidaan hyödyntää tulevina vuosina Lapin tulvariskialueilla.

Maa- ja metsätalousministeriö nimesi Kemin uudeksi merkittäväksi tulvariskikohteeksi 22.12.2018. Tämän vuoksi Kemiin laadittiin ensimmäistä kertaa tulvariskien hallintasuunnitelman meritulvariskeihin varautumiseksi. Suunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä pyritään varautumaan kerran 250 vuodessa toistuvaan merivesitulvaan (korkeus N2000+2,71 m), jonka korkeus on 38 cm korkeampi kuin vuoden 1982 Mauri-myrskyssä. Keskeisimmät suunnitelmassa esitetyt rakenteelliset toimenpiteet ovat tulvapenkereet ja Nauskaojan tilapäinen sulkeminen tulvatilanteessa.

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman toimenpiteillä pyritään ensisijaisesti varautumaan kerran 100 vuodessa toistuvaan (1/100a) tulvatilanteeseen. Toissijaiseksi pidemmän aikavälin tavoitetasoksi asetettiin 1/250a tulva. Maa- ja metsätalousministeriö palautti vuonna 2019 aiemman Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi. Ministeriön päätöksen mukaisesti suunnitelmassa vuosille 2022–2027 ei esitetä uutta säännöstelyallasta tulvariskien hallinnan toimenpiteenä. Rovaniemellä ja Kittilässä toimenpiteeksi esitetään mm. tulvasuojausten rakentamista sekä asuinrakennusten että yhdyskuntatekniikan kohteiden suojaamiseksi. Kemijärvellä patoturvallisuuden lähtökohdista toteutettava Pöyliöjärven patojen korottaminen parantaa Kemijärven keskustan suojausvarmuutta poikkeuksellisessa tulvatilanteessa. Lisäksi kehittämällä Kemijoen vesistön tulvanaikaista säännöstelyä voidaan parantaa Rovaniemen ja Kemijärven tulvariskien hallintaa.

Ivalojoen ja Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueilla hallintasuunnitelmissa esitettävät toimenpiteet ovat pääosin samat kuin aiemmissa suunnitelmissa. Tavoitteena on suojata asuinrakennukset ja jätevesihuollon kohteet 1/100a tulvalta ja muut riskikohteet 1/250a tulvalta. Rakenteellisina tulvasuojelutoimenpiteinä esitetään olemassa olevien tulvapenkereiden korottamista ja kohdekohtaisten tulvasuojausten rakentamista. Tornionjoen-Muonionjoen suunnitelmaa on yhteensovitettu Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa.

Tulvariskien hallintasuunnitelmissa on aiemmin mainittujen toimenpiteiden lisäksi esitetty useita muita tulvariskien hallintaa edistäviä toimenpiteitä. Erittäin tärkeiksi toimenpiteiksi on luokiteltu mm. tulvien huomioiminen rakentamisessa ja maankäytön suunnittelussa, asukkaiden ja toiminnanharjoittajien omatoiminen varautuminen tulviin, tulvaviestintä sekä tilapäisten tulvasuojeluvälineiden hankinta, testaus ja käyttö. Tulvariskien hallinnan parantamiseksi on tärkeää, että tulva-alueelle sijoittuvien asuinrakennusten ja tulvariskikohteiden omistajat olisivat tietoisia omaisuuteensa kohdistuvasta tulvariskistä ja keinoista omaisuutensa suojaamiseksi. Uusien kohteiden rakentamista tulva-alueille tulee välttää.

Tulvariskien hallintasuunnitelmat:

Tulvaryhmät: www.ymparisto.fi/tulvaryhmat

Lausunnot ja mielipiteet tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa:

  • www.lausuntopalvelu.fi -verkkopalvelussa (järjestelmä edellyttää kirjautumista)
  • Sähköpostilla Lapin ELY-keskuksen kirjaamoon (kirjaamo.lappi(at)ely-keskus.fi).
  • Kirjallisesti Lapin ELY-keskuksen kirjaamoon (PL 8060, 96101 Rovaniemi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354, niina.karjalainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin ELY-keskus. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Lapin ELY-keskus. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään24.11.2020 16:23:55 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Koronaviruksen rajoitustoimenpiteet vaikuttavat työttömyyden rakenteeseen monin tavoin24.11.2020 08:31:35 EETTiedote

Lapissa oli lokakuun lopussa työttömiä selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimenpiteiden vaikutukset erityisesti matkailuun näkyvät kuntien ja seutukuntien erilaisena työttömyyden kehityksenä, mutta myös työttömyyden rakenteessa; lomautukset pitkittyvät, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy ja nuorten työnsaanti on vaikeutunut. Lisäksi avoimet työpaikat ovat vähentyneet ja yritykset ovat varsin varovaisia rekrytoinneissa.

Lapin maanteiden talvihoito - pieniä muutoksia hoitourakoihin ja talvihoitoluokkiin (Lappi)5.11.2020 10:02:17 EETTiedote

Kemijärvi-Posion ja Sodankylän maanteiden hoitourakat on kilpailutettu vuosi sitten tulleella uudella valtakunnallisella urakkamallilla. Sodankylän alueella jatkaa entinen urakoitsija Destia Oy ja Kemijärvi-Posion alueella aloittaa uusi urakoitsija YIT Suomi Oy. Molemmat urakat ovat viisivuotisia ja niiden tavoitehinnat ovat yhteensä 32,5 M€ (alv 0 %). Urakka-alueiden raja muuttui Pelkosenniemeltä Vuostimoon ja Pyhätunturin alueen tiestö siirtyi Sodankylän urakan alueelle.

Yritykset kehittävät ratkaisuja koronakriisistä selviämiseen (Lappi)21.10.2020 11:17:28 EESTTiedote

Koronatilanne on vaikuttanut koko Lappiin, jonka elinehtona on kansainvälinen matkailu ja rajoilla tapahtuva liiketoiminta. Maarajojen sulkeminen aiheutti useille yrityksille liiketoiminnan ja kassavirran pysähtymisen, eikä täysipainoiseen toimintaan ole vieläkään päästy. Yritykset ovat suhtautuneet vallitsevaan koronatilanteeseen vastuullisesti, ja eri toimijat ovat kehittäneet ja hakeneet ratkaisuja koronakriisistä selviämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme