Lapin ELY-keskus

Tulvariskien hallintasuunnitelmat vuosille 2022–2027 hyväksytty

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 vuosille 2022–2027 laaditut tulvariskien hallintasuunnitelmat. Lapin alueella suunnitelmat on laadittu Kemijoen, Ivalojoen ja Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueille sekä Kemin rannikkoalueelle.

Rovaniemen Pullinranta keväällä 2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Rovaniemen Pullinranta keväällä 2020. Kuva vapaasti käytettävissä.

Maa- ja metsätalousministeriön päätös ja siihen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti 21.12.2021–27.1.2022 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset > valitse alue > Lappi. Maa- ja metsätalousministeriön päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaika päättyy 27.1.2022.

Tornionjoen-Muonionjoen, Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueille laadittiin ensimmäiset tulvariskien hallintasuunnitelmat vuonna 2015. Nyt hyväksytyt suunnitelmat ovat jatkoa aiemmille suunnitelmille. Kemi nimettiin merkittäväksi tulvariskialueeksi vuonna 2018 ja Kemin rannikkoalueelle laadittu tulvariskien hallintasuunnitelma on ensimmäinen meritulvatilanteisiin varautumista edistävä suunnitelma Lapin alueella.

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittämisen yhteydessä suunnitelmien rakennetta uudistettiin, tiedot ajantasaistettiin sekä päivitettiin tavoitteita ja toimenpiteitä. Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotuksista järjestettiin kuuleminen 2.11.2020–14.5.2021. Kuulemisessa saatujen lausuntojen ja palautteiden perusteella suunnitelmiin tehtiin joitakin täydennyksiä ja korjauksia. Esimerkiksi Kemijoella kuulemisvaiheessa esitetystä tavoitteiden jaosta ensisijaisiin ja toissijaisiin tavoitteisiin luovuttiin.

Vesistöalueilla suunnitelmien toimenpiteillä varaudutaan asuinrakennusten osalta kerran 100 vuodessa toistuvaan (1/100a) tulvaan. Tavoitetaso vastaa valtakunnallista suositusta alimmista rakentamiskorkeuksista asuinrakennuksille. Korkeampi 1/250a tavoitetaso koskee mm. erityiskohteita (kuten sairaaloita, terveyskeskuksia ja päiväkoteja), merkittäviä maanteitä ja katuja, ympäristölle laaja-alaista tai pitkäkestoista haittaa aiheuttavia kohteita sekä kulttuuriperintökohteita. Kemin rannikkoalueella varaudutaan kaikkien riskikohteiden osalta kerran 250 vuodessa toistuvaan meritulvaan, jonka korkeus on 38 cm korkeampi kuin merivedenkorkeus vuoden 1982 Mauri-myrskyssä.

Asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi on esitetty useita tulvariskien hallintaa edistäviä toimenpiteitä, joita voidaan toteuttaa joko ennen tulvaa, tulvan aikana tai tulvan jälkeen. Kaikissa suunnitelmissa erittäin tärkeiksi toimenpiteiksi on luokiteltu mm. tulvien huomioiminen rakentamisessa ja maankäytön suunnittelussa, asukkaiden ja toiminnanharjoittajien omatoiminen varautuminen tulviin, tulvaviestintä sekä tilapäisten tulvasuojeluvälineiden hankinta, testaus ja käyttö. Rakenteellisina toimenpiteinä on esitetty kaikilla merkittävillä tulvariskialueilla uusien tulvapenkereiden rakentamista tai olemassa olevien penkereiden korottamista. Kemissä tulvapenkereiden lisäksi esitetään Nauskanojan tilapäistä tukkimista tulvatilanteessa. Kemijoella säännöstely ja sen kehittäminen tulvatilanteiden hallitsemiseksi on yksi keskeisistä toimenpiteistä.

Tulvariskien hallintasuunnitelmien laatimista ohjanneet tulvaryhmät jatkavat toimintaansa 31.5.2022 asti. Tulvaryhmät tulevat jatkossa seuraamaan suunnitelmissa esitettyjen tavoitteiden saavuttamista ja toimenpiteiden toteutumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat Lapin ELY-keskuksesta:

Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
(tavoitettavissa 23.12. saakka ja jälleen 7.1. lähtien)

Vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398
(tavoitettavissa 3.1. lähtien)

sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rovaniemen Pullinranta keväällä 2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Rovaniemen Pullinranta keväällä 2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme