Pirkanmaan ELY-keskus

Tulvatilanne vaihtelee Pirkanmaan eri osissa - vedenpinnat edelleen korkealla

Jaa
Suuressa osassa Pirkanmaata tulvatilanne on rauhoittunut. Useimpien järvien vedenpinnat kääntyvät viimeistään lähipäivinä laskuun. Laaja-alaisia vahinkoja ei ole odotettavissa, jos sää pysyy poutaisena.
Vedenpinnat voivat olla korkealla vielä pitkälle kesään asti. Kuva: Diar Isid
Vedenpinnat voivat olla korkealla vielä pitkälle kesään asti. Kuva: Diar Isid

Pirkanmaalla kaikkein suurimpien järvien, kuten Iso-Längelmäveden, Iso-Tarjanneveden ja Keurusselän vedenkorkeudet jatkavat vielä nousuaan. Näillä järvillä vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan noin toistakymmentä senttimetriä. Tästä johtuen vedenpinnat ovat korkealla vielä pitkälle kesään asti.

- Etelämpänä pellot ovat tulvineet esimerkiksi Akaan, Urjalan, Punkalaitumen ja Sastamalan alueilla. Nyt tilanne näyttää näillä alueilla paremmalta, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Säännöstelyllä iso rooli

Vesistösäännöstelyllä on pystytty merkittävästi ehkäisemään tulvia sekä säännöstellyissä järvissä että alapuolisissa vesistöissä. Säännöstellyistä järvistä suurimpia ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi.

- Kevät on ollut myöhässä ja vettä on edelleen runsaasti. Tästä syystä joudutaan edelleen varautumaan mahdollisten sateiden aiheuttamiin tulviin. Tämä näkyy etenkin Näsijärvellä, Pyhäjärvellä ja Vanajavedellä, joissa vedenpinta on hieman totuttua matalampi. Vedenkorkeudet saavuttavat tavanomaiset kesäkorkeudet näillä järvillä ennen juhannusta, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta

Kuokkalankoskien virtaamat kasvussa

Viime vuonna koettiin suuria virtaamia Lempäälän Kuokkalankoskissa. Vanajaveden juoksutuksia hoidetaan Kuokkalankoskiin laskevan Herralanvirran padon sekä Lempäälän kanavan avulla. Vallitsevan vesitilanteen takia virtaamat Kuokkalankoskiin ovat suuria tänäkin vuonna.

Lempäälän kanavalla tulvajuoksutukset ja veneliikenne vuorottelevat. Tämä näkyy kanava-alueella ja myös Kuokkalankoskissa huomattavana vedenkorkeuden päivittäisenä vaihteluna ainakin kuukauden ajan.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188
- vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103


Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Vedenpinnat voivat olla korkealla vielä pitkälle kesään asti. Kuva: Diar Isid
Vedenpinnat voivat olla korkealla vielä pitkälle kesään asti. Kuva: Diar Isid
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme