Helsingin yliopisto

Tunne ja teknologia rakentavat organisaatioiden mainetta

Jaa

Maineen tutkimuksessa ja erilaisissa mainemittareissa on perinteisesti keskitytty rationaalisiin ominaisuuksiin kuten tuotteiden laatuun, johtajuuteen ja taloudelliseen menestykseen. Maine näyttäisi kuitenkin olevan yhtä paljon myös emotionaalinen käsite, ilmenee Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

VTM Salla-Maaria Laaksosen tutkimuksessa selvisi, että organisaatioita käsittelevät kertomukset verkossa ovat hyvin tunnepitoisia: yritysten kanssa ihastutaan ja vihastutaan, niiden ympärille rakentuu faniyhteisöjä ja vihaisia kohuyhteisöjä. Teknologian ominaisuudet emoji-hymiöistä tykkää-nappulaan myös kannustavat ilmaisemaan tunteita.

Väitöskirjassa osoitetaan, että hyvä ja huono maine näkyvät eri tavoin koehenkilöiden kehollisissa reaktioissa, kun he lukevat yritystä koskevia verkkouutisia tai verkkokommentteja.

– Maine on siis myös tulkintakehys: tiedostamaton, kehollinen reaktio, joka ohjaa ihmisen toimintaa esimerkiksi brändin valintatilanteessa, Laaksonen muistuttaa.


Maine aineetonta

pääomaa

Mainetutkimuksen näkökulmasta väitöstyössä rakennetaan uudenlaista kulmaa mainetutkimukseen. Mainetta on perinteisesti tutkittu joko organisaation taloudellisena voimavarana tai tulkinnallisena elementtinä sidosryhmien mielissä. Väitöstyössä maine määritellään viestinnälliseksi ilmiöksi, joka on olemassa yksilöiden tulkintakehyksenä sekä sosiaalisesti rakentuneina narratiiveina.

– Mainenarratiiveilla on kuitenkin myös mitattavia vaikutuksia niitä lukeviin ihmisiin ja heidän tulkintakehyksiinsä. Siksi sekä maine että mainetarinat ovat organisaatioille aineetonta pääomaa, Laaksonen painottaa.


Teknologia muuttaa
kerronnan tapoja

Hybridissä mediatilassa eli eri julkisuudessa, jossa eri mediamuodot ovat sekoittuneet, maineen tarinankertojina toimivat ihmistoimijat ja teknologia yhdessä. Teknologia muuttaa niitä tapoja, joilla sidosryhmät kertovat tarinoita organisaatioista.

– Verkkojulkisuuden alustoilla syntyvissä tarinoissa sekoittuvat paitsi eri mediamuodot, myös faktat ja mielipiteet sekä rationaalinen ja emotionaalinen sisältö, Laaksonen muistuttaa.

Väitöstutkimus alleviivaakin teknologisten ja sosiaalisten elementtien vuorovaikutusta: tarinankerrontaan vaikuttavat sekä teknologian tarjoamat toiminnan tavat että sosiaaliset käytänteet kullakin hybridin mediatilan areenalla.

– Tunteiden merkittävyys näyttäytyy erityisesti sosiaalisessa mediassa sekä tarinoiden sisällössä että siinä, miten viestinnän ammattilaiset tulkitsevat kutakin mediamuotoa: perinteiseen mediaan liittyy rationaalisuuden aura, mutta sosiaalinen media näyttäytyy tunteiden valtaamana alustana, Laaksonen toteaa.

Väitöskirja koostuu viidestä artikkelista ja yhteenvetoluvusta. Artikkeleissa on käytetty neljää eri aineistoa: viestinnän ammattilaisten haastatteluja, sosiaalisen median verkkokeskusteluaineistoja, Wikipedia-aineistoa sekä psykofysiologisia mittauksia.

**********************

VTM Salla-Maaria Laaksonen väittelee 16.6.2017 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Hybrid narratives - Organizational Reputation in the Hybrid Media System". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Svenska Social of Kommunalhögskolan, Festsal, Snellmaninkatu 12.

Vastaväittäjänä on Associate Professor Ib Tunby Gulbrandsen, Roskilde University , ja kustoksena toimii professori Mervi Pantti.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Publications of the Faculty of Social Sciences.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.


Väittelijän yhteystiedot:
Salla-Maaria Laaksonen
Puh. 050 415 6576
salla.laaksonen@helsinki.fi
@jahapaula

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh.050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Anarkistit haluavat tarjota omaleimaisen poliittisen vaihtoehdon22.2.2018 10:48Tiedote

Väitöstutkimus osoittaa, että anarkistit pyrkivät tarjoamaan poliittiseen toimintaan selvän vaihtoehdon. Tähän kuuluu esimerkiksi se, että anarkistit haluavat ylläpitää uskoa perustavan yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuteen. Anarkistit tavoittelevat ”yhteisöllisen yksilöllisyyden” yhteiskuntaa, jossa yksilönvapaus ja tasa-arvo ovat sopusoinnussa ja jonka hallinta perustuu lakien sijaan keskinäisiin sopimuksiin.

Laatuongelmat lisäävät ristiriitoja hoivajohtajien ja hoitajien välille21.2.2018 09:00Tiedote

Hoivatyöntekijät voivat nähdä itseensä kohdistuvat odotukset kohtuuttomina, mutta tilanne on hankala myös hoivatyön lähijohtajille: Yhteiskuntapoliittisten odotusten mukaisesti hoivajohtajien tulisi ratkaista hoivan laatuongelmia aktivoimalla alaisiaan. Mikäli alaiset kyseenalaistavat aktivoinnin mielekkyyden, näyttäytyy johtajien työ mahdottomana, jopa haitallisena, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme