Digi- ja väestötietovirasto

Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019

Jaa
Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019, kun nykyiset vahvan tunnistamisen sopimukset päättyvät.

Väestörekisterikeskuksen kilpailutuksessa vain mobiilivarmenteista sekä Osuuspankin ja Nordean pankkitunnuksista vastaanotettiin taloudellisesti hankinnan mahdollistavat tarjoukset. Valtion budjetissa on osoitettu tunnistamiskustannuksiin 5 miljoonaa euroa vuodessa. Väestörekisterikeskus on huolissaan kansalaisten mahdollisuuksista tunnistautua jatkossa haluamillaan tunnistusvälineillä julkishallinnon palveluihin.

Väestörekisterikeskus on kilpailuttanut vahvan tunnistamisen välineiden välityksen nyt kahdesti. Syksyllä 2017 kilpailutuksessa haettiin kiinteää hintaa, keväällä 2018 tapahtumakohtaista hinnoittelua. Molemmissa kilpailutuksissa useiden toimijoiden tarjoama kustannustaso osoittautui valtiolle liian kalliiksi. Valtion budjetissa on osoitettu tunnistamiskustannuksiin korkeintaan 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Pankkitunnisteiden hyödyntäminen hallinnon palveluissa 2019

Väestörekisterikeskus aloittaa kaikkien pankkien kanssa jatkoneuvottelut, joissa selvitetään taloudelliset edellytykset pankkitunnisteiden käyttämiseen julkishallinnon tunnistamisessa myös tulevaisuudessa.

Jos joidenkin pankkien kanssa ei päästä sopimukseen, on mahdollista, että näiden pankkien pankkitunnuksilla ei voi enää 1.1.2019 alkaen tunnistautua julkishallinnon palveluissa.

Kaikkien pankkien pankkitunnukset toimivat julkishallinnon sähköisissä asiointipalveluissa kuitenkin ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.

”Olisi toivottavaa, että kaikki pankit lähtisivät mukaan julkishallinnon tunnistamiseen, jotta jatkossakin kaikki markkinoilla olevat tunnistusvälineet olisivat kansalaisten käytettävissä. Käynnistämme neuvotteluiden ohessa myös laaja-alaisen vuoropuhelun valtion tarpeista ja roolista sähköisen tunnistamisen toimintaympäristössä”, kertoo johtaja Joonas Kankaanrinne Väestörekisterikeskuksesta.

1.1.2019 alkaen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin voi tunnistautua ainakin seuraavilla tavoilla:

• mobiilivarmenteella, jonka saa hankittua kaikilta suurilta teleoperaattoreilta (Telia, Elisa, DNA)

• Poliisin myöntämällä sähköisellä henkilökortilla (käyttö edellyttää kortin lisäksi kortinlukijaa ja kortinlukija-ohjelmistoa)

• Osuuspankin ja Nordean pankkitunnisteilla

Nämä tunnistautumistavat toimivat varmasti myös vuoden 2018 jälkeen.

Väestörekisterikeskus tiedottaa pankkineuvotteluiden etenemisestä seuraavan kerran viimeistään lokakuussa 2018.

Lisätietoja

Väestörekisterikeskus, Kehitys-yksikön johtaja Joonas Kankaanrinne, p. 0295 535 233, etunimi.sukunimi[at]vrk.fi

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Väestörekisterikeskus toteuttaa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kansallista palveluarkkitehtuuria. Viraston tehtävänä on edistää digitaalista yhteiskuntaa tuottamalla ja kehittämällä sähköisen asioinnin tukipalveluja kansalaisten ja julkisen hallinnon käyttöön. Lisäksi Väestörekisterikeskus on yhdessä maistraattien kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjä. Virasto ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmää, sen tietoja ja tietojen laatua sekä varmennettua sähköistä asiointia. Väestörekisterikeskus tarjoaa väestötietojärjestelmän tietopalveluja ja varmennepalveluja sekä hoitaa vaalitehtäviä. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye