Tuomioistuinvirasto

Tuomioistuinviraston palautumissuunnitelmassa suositellaan, että keskeytettyjä toimintoja käynnistettäisiin harkiten uudelleen

Jaa

Tuomioistuinvirasto on yhteistyössä tuomioistuinten, ammattijärjestöjen ja työterveyshuollon kanssa laatinut palautumissuunnitelman, jonka tarkoituksena on auttaa tuomioistuintyön järjestämisessä koronavirusepidemian aiheuttamana poikkeusaikana ja erityisesti normaaliaikaan palauduttaessa. Tuomioistuimet vastaavat itse toimintansa järjestämisestä ja voivat harkita myös suunnitelmasta poikkeavia toimenpiteitä omien olosuhteidensa mukaisesti.

”Uskomme, että palautumissuunnitelma tukee tuomioistuinten turvallista paluuta normaaliaikaan. Suunnitelma perustuu tällä hetkellä käytettävissä oleviin tietoihin ja sitä päivitetään aina tarpeen mukaan viranomaisten suositusten muuttuessa tai täsmentyessä”, Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola sanoo.

Etenkin yleisissä tuomioistuimissa on koronavirusepidemian vuoksi peruttu lukuisia istuntokäsittelyjä. Toimintaa on muutoinkin supistettu muun muassa niin, että haastemiesten tiedoksiantoja on hoidettu vain rajoitetusti. Etäyhteyksiä hyödyntäen hallintotuomioistuimet ovat pystyneet jatkamaan ratkaisutoimintaa lähes normaalisti poikkeusoloista huolimatta, koska niissä oikeudenkäyntimenettely on valtaosin kirjallista.

Tuomioistuinviraston palautumissuunnitelmassa suositellaan, että keskeytettyjä toimintoja käynnistettäisiin harkiten uudelleen, kun turvalliset menettelytavat toimintaan on saatu luotua. Jos rajoittavia toimenpiteitä joudutaan myöhemmin palauttamaan, on kertynyttä jonoa päästy jo kuitenkin purkamaan.

Suunnitelmassa käsitellään tarkemmin oikeuden istuntoja ja tuomioistuinten asiakaspalvelua sekä haastemiesten toimittamia tiedoksiantoja. Lähikontaktien minimointi on olennaista tartuntojen välttämiseksi myös tuomioistuinten toiminnassa. Ensisijaisesti tämä tarkoittaa kaikissa tilanteissa riittäviä turvavälejä henkilökunnalle ja asiakkaille. Asiakaspalvelupisteissä turvavälit voidaan usein korvata rakenteellisilla ratkaisuilla, eli henkilöt erottavilla suojalaseilla. Siellä missä turvavälit tai erottavat rakenteet eivät ole mahdollisia, on turvauduttava maskeihin tai visiireihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erityisasiantuntija Olli Muttilainen, p. 029 565 0519, olli.muttilainen@oikeus.fi,
riskienhallintapäällikkö Kimmo Helaskoski, p. 029 565 0535, kimmo.helaskoski@oikeus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto
PL 100/PB 100
00085 Tuomioistuinvirasto/Domstolsverket

0295650500http://www.tuomioistuinvirasto.fi

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la.

Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

I Domstolsverkets återgångsplan rekommenderas en väl genomtänkt återupptagning av nedlagda funktioner29.5.2020 11:18:08 EESTTiedote

Domstolsverket har i samarbete med domstolar, fackliga organisationer och företagshälsovården utarbetat en återgångsplan i syfte att organisera domstolsarbetet under den undantagsperiod som orsakats av coronavirusepidemin och särskilt med tanke på återgång till normalförhållanden. Domstolarna ansvarar dock själva för organiseringen av sina respektive verksamheter och kan med utgångspunkt i sina egna omständigheter också överväga åtgärder som innebär avsteg från återgångsplanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme