Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tuontikoiran ostajan kannattaa pyytää TRACES-todistusta myyjältä

Jaa

Lemmikkien tuontia ulkomailta säädellään laissa. Ulkomailta eläimiä tuovien myyjien on kirjattava myytävien eläinten tiedot kansainväliseen, juuri täysin uudistettuun TRACES-järjestelmään. Jokaisen tuontilemmikin ostajan on tärkeää pyytää TRACES-todistusta nähtäväkseen.

Kansainvälisen TRACES-järjestelmän tarkoitus on varmistaa eläinten jäljitettävyys ja valvonta niin EU-maiden välisillä sisämarkkinoilla kuin tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Tavoite on kitkeä laitonta eläinkauppaa, estää pentutehtailua ja torjua vaarallisten eläintautien leviämistä.

Eläimen kaupallisen tuojan täytyy rekisteröityä TRACES-järjestelmään ja kirjata järjestelmään ennakkoon tiedot tuotavista eläimistä. Ulkomailta lemmikin hankkiva ostaja taas on vastuussa siitä, että pyytää TRACES-todistusta nähtäväkseen. Todistuksen järjestelmään kirjoittaa lähtömaan eläinlääkäri kaksi vuorokautta ennen siirtoa.

”On erittäin tärkeää, että tuontilemmikin ostaja pyytää myyjältä nähtäväkseen TRACES-terveystodistuksen”, painottaa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”TRACES-todistus auttaa varmistamaan, että eläin on terve, tuotu laillisesti maahan ja asianmukaisesti rokotettu.”

Kaupallisen eläinkuljetuksen mukana tulee olla printattu TRACES-todistus, joka on laadittu sähköisessä TRACES-järjestelmässä.

Tuontieläinten myyjän on rekisteröidyttävä uuteen järjestelmään etukäteen

TRACES-järjestelmä on juuri täysin uudistunut. Kaupallisesti eläimiä maahan tuovan myyjän on rekisteröidyttävä järjestelmään ennakolta. Tätä varten tuojan täytyy ensin rekisteröityä eläintenpitäjärekisteriin, jota ylläpitää Ruokavirasto. Vasta sen jälkeen myyjä voi hakea tunnukset uuteen TRACES-järjestelmään. TRACES-järjestelmään täytyy syöttää yksityiskohtaiset tiedot maahan tuotavista eläimistä. Lähtömaan eläinlääkäri laatii TRACES-järjestelmään eläimen terveystodistuksen kaksi vuorokautta ennen eläimen siirtoa.

TRACES-järjestelmän mukainen toiminta tarkoittaa myös Suomesta ulkomaille vietävien eläinten osalta sitä, että viime tingassa ei vientiä voi tehdä, vaan siihen täytyy varautua hyvissä ajoin ennalta.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivuilta. Jos eläin tuodaan maahan laittomasti ilman TRACES-todistusta, ostaja vastaa kaikista eläimen tarkastuksen jälkeisistä kustannuksista ja seuraamuksista.

”TRACES-todistuksen lisäksi EU-maista tuotavista eläimistä pitäisi kysyä ainakin rokotepassia”, opastaa Sari Haikka. ”Lisäksi maksu lemmikistä pitää aina maksaa tilisiirtona, sillä käteiskauppaan liittyy harmaan talouden riski.”

Eläinten maahantuontia valvotaan yhteistyössä – ostajien vastuullisuus tärkeää

Eläinten maahantuontia valvotaan viranomaisten yhteistyössä. Aluehallintovirasto valvoo tuontia erityisesti eläintautien torjunnan ja eläinsuojelun näkökulmasta, ja Tullilla on huhtikuussa 2021 voimaan tulleen eläintautilain myötä tässä rinnakkainen toimivalta. Poliisi ja Tullin talousrikostutkinta puuttuvat valvonnassa eläinten salakuljetukseen, ja Verohallinto vastaa harmaan talouden torjunnasta. Viranomaiset tekevät yhteistyössä rajanylityspaikoilla resurssiensa puitteissa satunnaisia tarkastuksia, joissa valvotaan eläinten maahantuontia.

”Peräänkuulutan ja painotan jokaisen lemmikin ostajan vastuullisuutta”, Sari Haikka muistuttaa. ”Niin kauan kuin laittomasti maahantuotuja tai huonoissa olosuhteissa kasvatettuja eläimiä ostetaan, on myös siihen liittyvää rikollista toimintaa ja tarjontaa. Ja tästä kärsivät eläimet.”

Uusi laki eläinten hyvinvoinnista tuomassa tiukennuksia tuontiin

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistelemassa lakia, jonka tarkoituksena on parantaa eläinten hyvinvointia. Uudessa laissa koirien ja kissojen pentutehtailuun ja kauppaan puututtaisiin kieltämällä alle puolivuotiaiden pentujen tuonti Suomeen, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin kahden kuukauden kuluessa tuonnista. Kiellolla pyrittäisiin estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen. Lisäksi koirien ja kissojen myynti-ilmoittelun sisällölle säädettäisiin vähimmäisvaatimukset. Ilmoituksista tulisi käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero ja maa, jossa myytävä eläin on syntynyt.

Laki eläinten hyvinvoinnista on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022, ja voimaan se tulisi vuoden 2023 alusta.

Tällä hetkellä huhtikuussa 2021 voimaan tulleen eläintautilain mukaan alle 15 viikon ikäisiä (rabies)rokottamattomia koiranpentuja ei saa tuoda kaupallisesti maahan. Koiran tulee olla rokotettu rabiesta vastaan yli 12 viikon ikäisenä ja odottaa 21 vuorokautta rokotuksesta ennen tuontia. 

Tiedotteeseen täydennetty 2.12.2021 loppuun tieto koiran rokotuksesta "Koiran tulee olla rokotettu rabiesta vastaan yli 12 viikon ikäisenä ja odottaa 21 vuorokautta rokotuksesta ennen tuontia."

Lisätietoa

Ruokaviraston verkkosivut

TRACES-todistus

Lemmikkieläinten tuontivaatimukset

Eläinten laiton tuonti 

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 4.11.2021:

Hallituksen esitys uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi lausunnoille

Aluehallintoviraston blogi

Lue lisää pentutehtailijoiden välttämisestä aluehallintoviraston blogista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle

Läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuudet avataan -edellytyksenä laajat terveysturvallisuustoimet helmikuun loppuun28.1.2022 17:42:02 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tänään määrännyt asiakas- ja yleisötilojen käytön rajoituksesta Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 1.2.-28.2.2022. Määräys velvoittaa laajasti eri toimijoita toimimaan covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin estämiseksi on tehtävä kirjallinen suunnitelma, joka on pidettävä nähtävillä. Näillä edellytyksillä yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat mahdollisia.

Avsevärd lindring av begränsningarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster och stängningen av utrymmen i Egentliga Finland och Satakunta28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelar inte något nytt beslut om tillfällig stängning av utrymmen för kunder och deltagare eller väntsalar från och med 29 januari 2022. Det nu meddelade beslutet gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus. I dem får i fortsättningen delta högst femtio (50) procent av det största deltagarantalet som får tas in i utrymmet. Beslutet är i kraft i Egentliga Finland och Satakunta 29.1 - 15.2.2022.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kevenevät merkittävästi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei 29.1.2022 alkaen anna uutta asiakas-, osallistuja- ja odotustilojen väliaikaista sulkemista koskevaa päätöstä. Nyt annettu päätös koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa. Niihin voi jatkossa osallistua korkeintaan viisikymmentä (50) prosenttia suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on sallittua ottaa. Päätös on voimassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 29.1.-15.2.2022.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumoamassa tilasulun ja lieventämässä sisätilojen kokoontumisrajoitusta Uudellamaalla – myös Kymenlaakson rajoituksia kevennetään28.1.2022 14:54:53 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle päätöksiä, joilla kevennetään koronarajoituksia. Tilojen sulkupäätös kumotaan kokonaan, ja sisätiloissa voi jatkossa järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos osallistujilla on määritelty istumapaikka. Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöksiä, joilla kevennetään Kymenlaakson alueen rajoituksia.

Begränsningen av sammankomster lindras och beslutet som gäller användning av utrymmen förlängs inom Vasa sjukvårdsdistrikt – behovet av förlängd stängning av utrymmen bedöms nästa vecka28.1.2022 13:37:06 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger fortfarande aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakter. Samtidigt lindras begränsningarna av sammankomster i området. Besluten är i kraft inom kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt under tiden 1.2 - 28.2.2022.

Kokoontumisrajoitus kevenee ja tilojen käyttöä koskeva määräys jatkuu Vaasan sairaanhoitopiirin alueella – tilojen sulkupäätöksen jatkoa arvioidaan ensi viikolla28.1.2022 13:33:18 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto määrää edelleen asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kevenee. Päätökset ovat voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella 1.2. – 28.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme