Sininauhaliitto

Tuore kirja antaa ensimmäistä kertaa äänen läheisensä päihteisiin menettäneille ja heitä kohtaaville päihdetyön ammattilaisille

Jaa

Pojan kuoleman jälkeen olen ollut aika yksin. Kun olen kertonut poikani kuolemasta, tietysti kysytään, mihin hän kuoli. Aluksi vastailin: sairauskohtaukseen. Nykyisin vastaan suoraan: päihteisiin.

Alkoholiin kuolee noin 1 700 suomalaista vuosittain. Huumekuolleisuus on Suomessa EU:n korkeinta tasoa. Silti läheiset edelleen usein vaikenevat päihdekuoleman tuottamasta surusta.

Päihteisiin eli alkoholiin, huumeisiin ja lääkkeisiin kuolevat jättävät jälkeensä vuosittain tuhansia surevia, joiden tekemä ”kuolinsiivous” on häpeän ja syyllisyyden, joskus helpotuksenkin sävyttämää.

Sininauhaliitto on seurakunta- ja järjestökumppaniensa kanssa pitänyt tätä vaiettua surua yllä keskusteluissa, kerännyt kokemustietoa ja kehittänyt sururyhmätoimintaa 2010-luvun alusta.

11.12.2017 julkistettava Päihdekuolema ja vaiettu suru on ensimmäinen käsikirja, joka antaa äänen paitsi läheisensä päihteisiin menettäneille myös näitä kohtaaville, surua itsekin kokeville ammattilaisille. Käsikirjassa asiantuntijat kertovat, mistä tässä surussa on kyse ja minkälaisia suruprosesseja omaiset käyvät läpi. Kirjaan on koottu myös päihteisiin läheisensä menettäneiden kertomuksia kokemuksistaan, tunteistaan ja elämässä eteenpäin pääsemisestä.  Kun päihdekuolemat ja niiden sävyttämä suru tulevat ilmiönä tunnistetuiksi ja tunnustetuiksi, menetyksen kokenut saa surra rauhassa ja oikeutetusti. Liiasta sensitiivisyydestä vapautuessaan hänen ei tarvitse miettiä jatkuvasti kenen kanssa, milloin ja miten hän kertoo läheisensä menetyksestä. 

Päihdekuolema ja vaiettu suru tarjoaa esimerkkejä tavoista käsitellä surua ja muistaa vainajaa kaikkien elämää - ja kuolemaa - kunnioittavilla tavoilla.

- Halusimme saattaa tällä käsikirjalla vaietun surun kuuluvaksi ja näkyväksi ja antaa ammattilaisille eväitä kohdata päihdekuoleman lähipiirissään kokeneet. Myös ammattilaisilla tulisi olla tilaa ja lupa käsitellä surua, ikääntyneiden päihdetyön kehittäjä Katariina Hänninen Sininauhaliitosta sanoo.

Hänninen on aiemmin tänä vuonna julkaissut artikkelin saattohoito- ja surutyökäytännöistä Sininauhaliiton jäsenyhteisöissä.

Lisätietoja kirjan kirjoittajilta:

Katariina Hänninen, kehittäjä, Sininauhaliitto
puh. 050 3100 669, katariina.hanninen@sininauha.fi

Marja-Liisa Laapio, päihdesensitiivisen surutyön verkoston perustajajäsen
puh. 050 337 8396, mimmi@laapio.fi

Virpi Liirus-Mäkelä, diakoniatyöntekijä, Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakonia
puh. 050-3802897, virpi.liirus-makela@evl.fi

Marko Luukkanen, varapuheenjohtaja, Irti huumeista ry
puh. 050 559 1713. marko.luukkanen@hel.fi

Eeva Nurminen, päihde- ja kriminaalityön diakoni, Vantaan seurakunnat, puh. 050 381 8774, eeva.nurminen@evl.fi

Päihdekuolema ja vaiettu suru
Katariina Hänninen, Marja-Liisa Laapio, Virpi Liirus-Mäkelä, Eeva Nurminen (toim.)
Sininauhaliitto 2017, 49 s. maksuton, tilaukset postimaksua vastaan
Tilaukset

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A
00520 HELSINKI

0400 620 149http://www.sininauhaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Vaiettumenetys.fi -verkkosivusto tuo esiin päihdekuolemaan liittyvän surun3.11.2018 07:50Tiedote

”Työkaverit eivät oikein uskaltaneet kysyä mitään, tuntui oudolta. Juttelin aina kun mahdollista jonkun kanssa, joka kesti kuunnella, vaikka luulen ettei moni halunnut kuulla koko asiasta mitään. Onneksi oli kuitenkin pari työkaveria, jotka jaksoivat vaan kuunnella. Siinä tilanteessa kenenkään ei olisi tarvinnut sanoa mitään, vain antaa minun puhua. Pohdin usein mielessäni tapahtumia ennen ja jälkeen äidin kuoleman. Helpotuksen tuntemus on yksi vaikeimmista asioista myöntää. Olen myöntänyt sen itselleni, mutta miten ikinä pystyn sanomaan ääneen olevani helpottunut oman äitini kuolemasta? Kaipaan äitiäni päivittäin.”

Tieto- ja tukipiste Tiltti: pelaajat tarvitsevat tukea17.8.2018 08:49Tiedote

Sisäministeriö pyysi lausuntoja hallituksen esitykseen eduskunnalle laiksi arpajaislain muuttamisesta. Tieto- ja tukipiste Tiltin lausunnossa 10.8.2018 tarkastellaan esitystä peliongelmissa apua hakevan näkökulmasta. Pelien laaja tarjonta ja helppo saatavuus arjen kaikissa asiointiympäristöissä vaikeuttaa peliongelmista toipumista ja peleistä irti pysymistä. Pakollinen tunnistautuminen hajasijoitettuihin raha-automaatteihin tuo peliongelmasta toipuvalle pelaajalle hyvät mahdollisuudet rajata omaa pelaamistaan, mutta on silti riittämätön toimenpide.

JULKILAUSUMA: Vaadimme matalan kynnyksen päihdepsykiatrista hoitoa jyväskyläläisille lapsille ja nuorille18.6.2018 09:11Tiedote

Jyväskyläläisten nuorten keskuudessa päihteiden sekakäyttö ja yliannostukset ovat yleisiä, samoin päihtyneiden tappelut. Huumausaineiden katukaupasta on tullut arkipäivää ja tilaaminen netistä on sekä helppoa että vaarallista. On välittäjiä ja myyjiä, tyttöjä ja poikia, nuorimmat vasta 13-vuotiaita. Mukaan joutumiseen tarvitaan vain yksi onneton virhepäätelmä, yksi väärä kerta, yksi ohittamaton yllytys.

Päihde-erityinen erotyö paljastaa pitkät ja hitaat eroprosessit17.5.2018 08:00Tiedote

Embargo 17.5.2018 klo 8 / Sininauhaliitto aloitti päihde-erityisen erotyön keväällä 2017. Kokemusta on saatu kahdessa päihde-erityisessä eroryhmässä, iltatilaisuuksissa yhteistyössä eri järjestöjen eroauttajien kanssa ja Sininauhaliiton keväällä 2018 toteuttamasta päihde-erityisen erotyön verkkokyselystä. Yhteensä saatiin 27 erilaista kertomusta siitä, millaisia ovat päihteiden käytön seurauksena tapahtuneet erot.

Poistaako ruoka-apu köyhyyden? Millainen on ruoka-apua tarvitsevan ihmisen osa yhteiskunnassa? Millaista toimintaa tarvitaan, että leipäjonosta pääsee elämässä eteenpäin?22.3.2018 12:00Tiedote

TIEDOTE 22.3.2018 klo 12. Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeessa autetaan ihmisiä siirtymään ruokajonosta osallisuuteen eli tasavertaisuuteen, yhteisöön kuulumiseen, itseä koskeviin asioihin vaikuttamiseen ja arvostettuna olemiseen. Jollekin se voi tarkoittaa osallistumista erilaisiin pienryhmiin tai vapaaehtoistoimintaan, jollekin töihin tai opiskelemaan lähtemistä. Osallistuminen on omannäköistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme