HelsinkiMissio

TUORE KYSELY: Yhteys toisiin ihmisiin heikentynyt – kolmannes suomalaisista kokee saavansa aiempaa vähemmän sosiaalista tukea

Jaa
HelsinkiMission kohtaamiskyselystä selviää, että jopa kolmannes (31 %) suomalaisista kokee heikkoa sosiaalista tukea. Sosiaalinen tuki on hyvinvoinnin olennainen osa, joka syntyy yhteydessä toisiin ihmisiin. Kohtaamiskyselyn perusteella sosiaalisen tuen kokemus on suomalaisten keskuudessa heikentynyt entisestään.

Kohtaamiskyselyn vastaajista 17 % koki vahvaa, 52 % kohtuullista ja 31 % heikkoa sosiaalista tukea toisilta ihmisiltä. Sosiaalinen tuki on hyvinvoinnin olennainen osa, joka syntyy yhteydessä toisiin ihmisiin. Se ehkäisee yksinäisyyttä ja auttaa selviämään elämän vastoinkäymisistä. Heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa kielteisesti koettuun sosiaaliseen tukeen. Tämä yhteys näkyi kaikissa sosiaaliseen tukeen liittyvissä kysymyksissä ja oli erityisen voimakas silloin kun vastaaja koki joutuvansa tinkimään lähes kaikista hankinnoistaan. 

Heikkoa sosiaalista tukea kokevien osuus on selkeästi noussut, sillä vuonna 2019 heikkoa sosiaalista tukea koki vain 22 % suomalaisista. Suomessa osuus on myös selvästi korkeampi kuin monessa muussa Euroopan maassa, joissa keskimääräinen osuus oli vain 13 %. Aiempien vuosien tulokset ilmenevät Eurostat-tilastoista.

– Suomi on maailman onnellisin maa, mutta samalla yhä useampi meistä kokee heikkoa sosiaalista tukea. Sosiaalisella tuella on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja yksinäisyyden vähentämiseen. Ihmisille on tärkeää, että voivat kokea olevansa itselleen merkityksellisen yhteisön arvostettuja jäseniä. Jokainen meistä voi pitää huolen siitä, ettei lähipiirissä kukaan jää yksin, sanoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Vain hieman yli puolet (56 %) 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista kokee kuuluvansa johonkin ryhmään tai yhteisöön, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksen kohteet. Eri mieltä asiasta on yli viidennes (22 %) vastaajista. Ryhmään kuulumisen kokemus on muita heikompi niiden keskuudessa, jotka joutuvat taloudellisen tilanteensa vuoksi tinkimään hankinnoistaan.

Vapaaehtoistoiminta lisää terveyttä ja hyvinvointia

Kohtaamiskyselyssä ilmenee, että suurella enemmistöllä (81 %) on vähintään yksi ihminen elämässä, jolta voi tarvittaessa saada apua tai neuvoja. Tilanne on heikoin niillä vastaajilla, jotka joutuvat tinkimään jokapäiväisistä hankinnoistaan. Vähiten apua ja neuvoja on tarjolla yksin asuvilla ja kotona vanhempien luona asuvilla nuorilla aikuisilla. Tilanne on paras puolison ja lasten kanssa asuvilla sekä yksinhuoltajilla.

Hyvinvointia edistää kohtaamisen vastavuoroisuus ja mahdollisuus itse auttaa, kuunnella ja rohkaista toista ihmistä. Suuri enemmistö (79 %) kokee, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässään, jonka hyvinvointiin he voivat vaikuttaa. Eri mieltä asiasta on joka kymmenes suomalaisista. Tilanne on heikoin alle 30-vuotiailla.

– Nuorten voi olla vaikea nähdä miten heidän tekonsa vaikuttavat toisten hyvinvointiin. On hyvä miettiä, annammeko heille tilaisuuksia osallistua yhteisen hyvän tuottamiseen vai jätämmekö ulkopuolelle. Nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tarjota heille sopivia osallistumisen mahdollisuuksia esimerkiksi vapaaehtoistoiminnassa, toteaa HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Falk.

Sosiaalisista suhteista ja ihmisten kohtaamisista saatava tuki edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Hyvää oloa tuo erityisesti ystävällinen, hymyilevä ja iloinen kohtaaminen ihmisten kanssa. Yli puolet suomalaisista (59 %) pitää tärkeänä sitä, että tuntemattomat ihmiset huomaavat toisiaan arkisissa tilanteissa.

Kohtaamiskyselyn tuloksia:

  • Vastaajista 17 % koki vahvaa, 52 % kohtuullista ja 31 % heikkoa sosiaalista tukea.
  • Yli puolet, 56 % suomalaisista kokee kuuluvansa johonkin ryhmään tai yhteisöön, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksen kohteet. Eri mieltä asiasta on yli viidennes, 22 % vastaajista.
  • Alle puolet, 46 % arvioi, että ihmiset ovat kiinnostuneita heistä tai heidän tekemisistään. Viidennes 21 % arvioi muiden ihmisten kiinnostuksen itseään kohtaan vain vähäiseksi tai olemattomaksi.
  • 81 % on sitä mieltä, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässä, jolta voi tarvittaessa saada apua tai neuvoja.
  • 79 % kokee, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässään, jonka hyvinvointiin he voivat vaikuttaa. Eri mieltä asiasta on joka kymmenes suomalaisista.
  • Yli puolet, 59 % pitää tärkeänä sitä, että tuntemattomat ihmiset huomaavat toisiaan arkisissa tilanteissa.
  • Alle puolet, 47 % suomalaista arvioi, että heidän on helppo lähestyä vieraita ihmisiä tervehtimällä, katseella, hymyilemällä tai aloittamalla keskustelun.

Kyselyn aineisto on kerätty 13.-18.1.2023.  Kohderyhmänä 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1 019 henkilöä. Aineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.  Kysely toteutettiin Kantar Publicin käyttämässä internetpaneelissa. Tutustu kyselyn tuloksiin.

 Kyselyn vastauksia on analysoitu standardoidulla Oslo-3 Social Support Scale (OSSS-3) -mittarilla. OSSS-3 mittarin tuloksia jaotellaan kolmeen kategoriaan pistemäärän mukaan: vahva, kohtuullinen ja heikko sosiaalinen tuki. Kyselyn tuloksia on verrattu Euroopan unionin tilastotoimiston Eurostatin sosiaalista tukea mittaavaan indikaattoriin. Eurostat tuottaa ja julkaisee vertailukelpoisia tilastoja eurooppalaisella tasolla. Tutustu kyselyn tuloksiin.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja
Tuula Colliander
tuula.colliander@helsinkimissio.fi
puh. 040 575 3626

Vapaaehtoistoiminnan päällikkö
Hanna Falk
hanna.falk@helsinkimissio.fi
puh. 050 585 7503

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HelsinkiMissio
HelsinkiMissio
Albertinkatu 33
00180 Helsinki

09 2312 0200https://www.helsinkimissio.fi/

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Tehtävämme on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia. Olemme toimineet 140 vuoden ajan. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.

Toimimme lähes sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#yhdessäyksinäisyysvoitetaan

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

Senioreilta kysyttäessä yksinäisyys nousee yleisimmäksi ongelmaksi – Danonen ja HelsinkiMission yhteistyö vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä28.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Danonen ja HelsinkiMission kolmivuotisessa yhteistyössä pyritään löytämään ratkaisuja senioreiden kasvavaan yksinäisyyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamassa vanhuspalveluiden asiakastyytyväisyyskyselyssä yksinäisyys on noussut ikäihmisten yleisimmäksi ongelmaksi. Viidesosa vastanneista ikäihmisistä kärsii yksinäisyydestä usein tai koko ajan.

Nuorten yksinäisyys on kasvanut rajusti – Posti ja HelsinkiMissio laajentavat yhteistyötä yksinäisyyden vähentämiseksi kouluyhteisöissä23.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote

HelsinkiMission teettämän School to Belong -yksinäisyyskyselyn (2022) tulosten perusteella, nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat koronapandemian rajoitusten poistumisen jälkeenkin pysyneet korkealla. Kolmivuotisessa yhteistyössä tartutaan yhdessä vakavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan, ja pyritään löytämään ratkaisuja lasten ja nuorten kasvavaan yksinäisyyteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme