Jyväskylän yliopisto

Tuore Liikkumisen sosiologia -kirja jäsentää liikuntakulttuurin ilmiöitä

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan professori Hannu Itkonen on kirjoittanut Liikkumisen sosiologia -kirjan. Kirjan tavoitteena on antaa näkökulmia liikunnan ja urheilun käytänteisiin osana yhteiskunnallista muutosta. Teos valaisee myös liikuntasosiologisen tutkimuksen sisällöllisiä ja menetelmällisiä muutoksia.

Liikkumisen sosiologia -teoksessa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Kuva: Hannu Itkonen
Liikkumisen sosiologia -teoksessa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Kuva: Hannu Itkonen

”Tulevana kesänä Tokiossa on tarkoitus järjestää olympialaiset. Edellisen kerran kaupungissa jaettiin olympiamitaleja vuonna 1964. Tuolloin seurasimme veljeni kanssa kisoja ja toimitimme leikekirjaa kisojen tapahtumista. Omia olympialaisia järjestimme Varkauden Kommilassa. Urheilukärpänen oli puraissut”, professori Itkonen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta muistelee.

”Vuonna 2021 – 57 vuotta myöhemmin – ilmestyneen teokseni Liikkumisen sosiologian sisältö ei rajoitu huippu-urheilun tarkasteluun. Liikkumisen käsitteen käyttäminen on käsitteellinen irtiotto, sillä ymmärrän liikkumisella kaikkea fyysistä aktiivisuutta,” Itkonen jatkaa.  

Liikuntasosiologialla on jo pitkät perinteet, sillä saksalainen Heinz Risse käytti ensimmäisenä urheilusosiologian käsitettä vuonna 1921 eli sata vuotta. Suomenkielinen yleisesitys tieteenalalta on kuitenkin puuttunut, ja tätä vajetta ilmestynyt teos paikkaa. Kirjassa nykysosiologiset liikkumisen pohdinnat kytketään sekä tieteenalan teoriaperustaan että liikuntakulttuurin muutoksiin.  

”Luennoidessani sadoille opiskelijoille sekä esiintyessäni lukemattomille urheilu- ja liikuntajärjestöjen toimijoille ja muille liikkumisen ilmiöistä kiinnostuneille olen havainnut liikuntasosiologian kyvyn jäsentää liikuntakulttuurin ilmiöitä. Liikkumisen sosiologia antaa eväitä myös kriittisille pohdinnoille, joita tarvitaan epäkohtien havaitsemiseen ja niiden poistamiseen”, Itkonen sanoo.

Liikkumisen sosiologiassa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Sosiologiseen tiedetraditioon tukeutuen teoksessa tarkastellaan liikkumisen toteuttajia, tekijöitä, tiloja, tulkitsijoita ja tulevaisuutta.

Korostaessaan liikkumisen yhteiskunnallisuutta Osuuskunta Vastapainon kustantama tieteellisesti vertaisarvioitu kirja on hyödyllistä luettavaa myös muiden tieteenalojen edustajille, poliittisille päätöksentekijöille ja mediatoimijoille. 


Hannu Itkonen on liikuntasosiologian professori Jyväskylän yliopistossa ja liikuntasosiologian sekä liikunnan kulttuurihistorian dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Laaja-alaisessa tuotannossaan hän on keskittynyt etenkin yhteiskunnallisten muutosten selvitystyöhön kritiikkiäkään unohtamatta. Itkonen on toiminut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tiede- ja järjestökenttien luottamustehtävissä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Hannu Itkonen, hannu.itkonen@jyu.fi, +358 50 381 6302 

Kuvat

Liikkumisen sosiologia -teoksessa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Kuva: Hannu Itkonen
Liikkumisen sosiologia -teoksessa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Kuva: Hannu Itkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimet oppimisympäristöt eivät lisää lasten liikkumista22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan avoimet oppimisympäristöt eivät ole suoraan yhteydessä kolmas- ja viidesluokkalaisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että oppilaat tauottivat paikallaan oloaan useammin avoimissa oppimisympäristöissä kuin perinteisissä luokkatiloissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetun CHIPASE-tutkimuksen tulokset julkaistiin tieteellisessä Frontiers in Sports and Active Living -lehdessä.

Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään jo Vuokatin hiihtolaboratoriossa18.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme