Tuottajajärjestöt alleviivaavat tutkitun tiedon ja yhteistyön tärkeyttä vesiensuojelussa
MTK:n ja SLC:n yhteisellä vesiohjelmalla suunnataan yhdessä kohti vesien hyvää tilaa. Vesiensuojelu on erottamaton osa vastuullista ja kestävää suomalaista maa- ja metsätaloutta. Laadukkaalla ja avoimella tutkimustiedolla ja yhteistyöllä varmistetaan puhdas vesi myös tuleville sukupolville.
MTK:n ja SLC:n 27.1. järjestämän ”Yhdessä kohti vesien hyvää tilaa” -webinaarin toivotaan lisäävän yhteistä ymmärrystä vesien tilasta, sillä se tuo yhteen näkökulmia ja ihmisiä, jotka eivät usein kohtaa. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelun taustalla on vuosikymmeniä jatkunut tutkimustyö, jota on jatkuvasti lisättävä vesiensuojelun vaikuttavuuden tehostamiseksi.
Vesiensuojelun ratkaisut edellyttävät kaikkia toimimaan. Tuottajajärjestöt haluavat edistää vesienhallinnassa sektorirajat ylittäviä valuma-aluetason toimintamalleja, joita kehitetään ja toteutetaan yhteistyössä maanomistajien, tutkimuksen, hallinnon, yrittäjien ja muiden alueen toimijoiden kanssa.
– Me olemme luvanneet toimia ja olemme koonneet vesiohjelmaamme askelmerkkejä, miten maa- ja metsätaloudessa voidaan parantaa ja ylläpitää vesien hyvää tilaa. Yksin vesiasiat eivät kuitenkaan ratkea, vaan tarvitsemme yhteiskunnan ymmärryksen ja tuen toimiemme taustalle, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola huomauttaa.
Maa- ja metsätaloudelle asetettavien vesistökuormituksen vähentämistä koskevien tavoitteiden ja velvoitteiden tulee pohjautua käytännön tarpeista lähtevään korkeatasoiseen tutkimustietoon ja veden laadun yhä tarkempaan seurantatietoon. Tieto auttaa myös toimenpiteiden mitoituksessa ja kohdentamisessa sinne, mistä niistä saadaan suurin hyöty. Vesiensuojelutoimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa on huolehdittava aina myös pellon ja metsän tuottokyvyn ylläpitämisestä ja toimien kustannustehokkuudesta.
– Vesi on jatkuvassa liikkeessä. Säävaihtelut ovat ennakoimattomia. Esimerkiksi äkilliset sateet lisäävät ravinteiden ja kiintoaineen kulkeutumista pelloilta ja metsistä. On tärkeää, että myös kuluttajilla on realistinen kuva suomalaisen maa- ja metsätalouden ponnisteluista ohjata kasvinravinteet kasvien kasvuun eli ruokaan ja puuhun, Pietola sanoo.
– Vesiensuojelutoimenpiteitä tehdään jo paljon, vaikka niiden myönteiset vaikutukset vesistöissä näkyvät monesti valitettavan hitaasti. Maa- ja metsätaloustuottajat ovat vesiensuojelutoimenpiteiden keskiössä, ja sektorirajojen ylittävällä yhteistyöllä sekä toimenpiteiden suunnittelulla ja toteutuksella pääsemme yhdessä vielä pidemmälle kohti vesien hyvää tilaa, korostaa SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.
Lisätietoja
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014
Mats Nylund, puheenjohtaja, SLC, puh. 050 512 2191
mtk.fi/vesiohjelma
slc.fi/vattenprogram
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Kuluttaminen & tulevaisuuden ruoka -webinaari 17.3.4.3.2021 12:55:21 EET | Kutsu
Tervetuloa mukaan kuulemaan terveisiä Kuluttajaliitosta, elintarviketeollisuudesta ja tulevaisuudesta! Webinaari järjestetään kokonaan etäyhteyksin, Teamsissa keskiviikkona 17.3. klo 9.30 – 12.00.
MTK haluaa Suomeen maailman parhaan eläinten hyvinvointilain25.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja uutta hallituksen esitystä odotellaan lähiaikoina lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa, että Suomeen tulee maailman paras eläinten hyvinvointilaki, joka huomioi sekä eläinten että yrittäjien hyvinvoinnin. Lain tulee myös varmistaa kotieläintuotantomme kilpailukyky ja jatkuvuus.
Tiedotustilaisuus 25.2. klo 9: Eläinten hyvinvointilaki uudistuu – mitkä ovat odotuksemme siitä??24.2.2021 12:49:30 EET | Kutsu
Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja pitkä prosessi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että uutta hallituksen esitystä odotellaan lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa, että Suomeen tulee maailman paras eläinten hyvinvointilaki, joka huomioi sekä eläinten että yrittäjien hyvinvoinnin. * - * - * Miten eläimiä kasvatetaan suomalaisilla tiloilla ja mitä uutta on odotettavissa lakiuudistuksen myötä? Mitkä ovat eri sektoreiden keskeiset eläinten hyvinvoinnin kehittämiskohteet ja haasteet? Näitä käydään läpi etäyhteyksin, Teamsissa torstaina 25.2. klo 9.00–10.30.
KUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN: Eläinten hyvinvointilaki uudistuu – mitkä ovat odotuksemme siitä? 19.2.2021 11:04:10 EET | Kutsu
Eläinten hyvinvointilain valmistelu on loppusuoralla ja pitkä prosessi on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että uutta hallituksen esitystä odotellaan lausunnolle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa, että Suomeen tulee maailman paras eläinten hyvinvointilaki, joka huomioi sekä eläinten että yrittäjien hyvinvoinnin. * * * Miten eläimiä kasvatetaan suomalaisilla tiloilla ja mitä uutta on odotettavissa lakiuudistuksen myötä? Mitkä ovat eri sektoreiden keskeiset eläinten hyvinvoinnin kehittämiskohteet ja haasteet? Näitä käydään läpi etäyhteyksin, Teamsissa torstaina 25.2. klo 9.00–10.30.
Viisi hyvää syytä syödä perunaa!18.2.2021 08:17:31 EET | Tiedote
Nyt vietetään perunaviikkoa! Tätä maan uumenissa kasvavaa maittavaa mukulaa kelpaa syödä ympäri vuoden. Listasimme viisi hyvää syytä syödä perunaa, keksitkö itse lisää?
MTK:n #maakasvuun esityksillä elvytetään koko Suomea17.2.2021 09:57:37 EET | Tiedote
Suomen kestävän kasvun ohjelman ensimmäinen versio toimitetaan komissiolle maaliskuussa. Viime viikolla hallitus tiivisti ohjelman painotuksen neljään pilariin. MTK näkee pilareissa mahdollisuuksia ja nostaa esille jokaiseen pilariin kärkikeinon, joilla on ilmastohyötyjä sekä myönteisiä talous-, työllisyys- ja tuottavuusvaikutuksia. Ennen kaikkea on tärkeä saavuttaa iso muutos korvaamalla fossiilisia raaka-aineita biotalouden tuotteilla. - Haluamme nostaa kestävän rahoituksen kriteereitä täyttäviä kokonaisuuksia, joilla edistetään alueiden välistä tasavertaisuutta ja esimerkiksi sote-palveluiden viisasta uudistumista, toteaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.
Viljatori kerää tietoa myös hiilijalanjäljestä – ensimmäiset kaupat hiilijalanjälkitiedolla tehty12.2.2021 08:11:38 EET | Tiedote
Viljatori.fi -verkkopalvelussa on myyty ensimmäiset viljaerät, joissa on mukana tieto erän hiilijalanjäljestä. Kaupan yhteydessä ostaja sai tiedon, kuinka paljon kyseisen viljaerän tuottaminen on synnyttänyt kasvihuonekaasuja. Tieto perustuu myyjän ilmoitukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme