Suomen ASH ry

Tupakkavieroitus huomioitava SOTE-uudistuksessa

Jaa

Terveydenhuollossa on panostettava tupakkavieroitukseen, ja tämä on otettava huomioon SOTE-uudistuksessa, esittää Suomen ASH ry Maailman keuhkoahtaumatautipäivänä 21.11.2018.

Keuhkoahtaumatauti on tupakan aiheuttama parantumaton kansansairaus, johon noin joka toinen tupakoija sairastuu. Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen.

Suomessa keuhkoahtaumatautia sairastaa arviolta 5-10 prosenttia aikuisväestöstä. Moni tupakoija sairastaa tautia tietämättään.

”Keuhkoahtaumataudin oireissa on salakavalaa se, että ihminen sopeutuu niihin pikkuhiljaa, eikä välttämättä huomaa keuhkojensa toimintakyvyn alenemista. Katsotaan, että tupakointiin liittyy tupakkayskä ja aamuinen limannousu, eikä niitä pidetä keuhkoahtaumataudin oireina”, sanoo professori, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari, Suomen ASH ry:n hallituksen jäsen ja keuhkoterveysjärjestö Filha ry:n pääsihteeri.

Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen

Keuhkoahtaumatauti on etenevä sairaus, jota ei voi parantaa. Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen, jolloin taudin eteneminen hidastuu. Muita hoitokeinoja ovat liikunnan lisääminen, oikea ravinto ja lääkitys.

”Yksittäinen tupakoija ansaitsee kaiken tuen lopettamiselle, ja terveydenhuollon tulisi tarjota sitä tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta. Tällä hetkellä systemaattista ja ammattimaista vieroitusta on tarjolla liian vähän”, Vasankari huomauttaa.

”Terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa väestön tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämisessä. Lopettamisen tulee olla kiinteä osa jokaisen tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävän sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan hoitoa ja hoitosuunnitelmaa. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös SOTE-uudistuksessa,” toteaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Jos tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuisi kokonaan, ei myöskään keuhkoahtaumatautia juuri olisi tietyn ylimenokauden jälkeen.

Maailman keuhkoahtaumatautipäivä

Keskiviikkona 21.11. vietetään Maailman keuhkoahtaumatautipäivää.

Keuhkoahtaumatauti (COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease) yleistyy jatkuvasti. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut sen olevan vuonna 2020 kolmanneksi yleisin kuolinsyy maailmassa.

Tuula Vasankarin haastattelu Salakavala keuhkoahtaumatauti

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara,
Suomen ASH ry,
p. 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi

Professori Tuula Vasankari,
Filha ry:n pääsihteeri,
Suomen ASH ry:n hallituksen jäsen,
p. 050 5450 589, tuula.vasankari@filha.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Mervi Hara,
Suomen ASH ry,
p. 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi

Professori Tuula Vasankari,
Filha ry:n pääsihteeri,
Suomen ASH ry:n hallituksen jäsen,
p. 050 5450 589, tuula.vasankari@filha.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ASH ry
Suomen ASH ry
Kornetintie 6 A
00380 Helsinki

http://www.suomenash.fi

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ASH ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme