Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Turkulaisen ravintolan edustaja tuomittiin sakkoihin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä

Jaa

Turkulaisen etnisen ravintolan edustaja tuomittiin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä 80 päiväsakon sakkorangaistukseen, kun tämä oli pitänyt ulkomaalaistaustaista työntekijää työssä usean kuukauden ajan ilman varsinaista palkkaa. Työntekijä oli tehnyt lähes 12 tuntisia työpäiviä kuutena päivänä viikossa. Sakkorangaistuksen lisäksi työnantajan edustaja velvoitettiin maksamaan yli 20.000 euroa saamatta jääneitä palkkoja. Työsuhde oli jatkunut seitsemän kuukauden ajan vuodenvaihteessa 2018–19.

Työntekijä oli saapunut Suomeen vuonna 2015 ja etsinyt työtä saadakseen työperusteisen oleskeluluvan. Työntekijä kertoi oikeudessa, että työnantaja oli luvannut hoitaa työnteko-oikeuteen liittyvät viranomaisprosessit työntekijän puolesta. Työsuhde oli jatkunut usean kuukauden ajan niin, että työntekijä oli tehnyt siivoustyöitä ja ravintolan aputöitä työnantajan ravintolassa jopa 12 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Työnantaja oli tuona aikana antanut työntekijälle vain pieniä määriä käteistä arjen tarpeisiin. Työnantaja kiisti väitteet ja kertoi, että kyse oli ollut lyhyestä kahden viikon palkattomasta harjoittelusta, jonka jälkeen työntekijä olisi viettänyt ravintolassa vain vapaa-aikaansa. Oikeus kuitenkin katsoi, että todistajana kuultujen henkilöiden kertoma tuki työntekijän käsitystä tapahtumista ja tuomitsi työnantajan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Työsuojelun lakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että palkaton työskentely ei kuulu suomalaiseen työelämään. ”Valitettavan usein kuulee, että työskentely alkaa pitkällä palkattomalla harjoittelulla, mikä ei vastaa työlainsäädäntöä, ellei harjoittelu liity koulutukseen”, Eriksson kertoo. Myös työnantajan rooli työntekijän oleskelulupa-asioissa ymmärretään usein väärin. ”Työntekijän pitää hakea oleskelulupaa itse, joten työnantaja ei voi hakea oleskelulupaa hänen puolestaan. Työnantaja voi kuitenkin neuvoa työntekijää oikean hakulomakkeen valinnassa”, Eriksson selventää.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio 9.1.2023, R 22/2618. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, puh. +358 0295 018 175
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme