Turun kauppakamari

Turun kauppakamari: Opintotuen tulorajojen nosto olisi keino saada lisää tekijöitä työvoimapulasta kärsiville aloille

Jaa

Embargo 3.12. klo 00.01 ”Opintotuen tulorajojen nostaminen olisi yksi selkeä keino tuoda helpotusta työvoimapulaan. Se toisi työtä mieliville opiskelijoilla mahdollisuuden lisäansioihin, yrityksille apua työvoimapulaan ja valtiolle lisää verotuloja”, luettelee Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Elinkeinoelämä toivoo  pikaisia poliittisia päätöksiä opintotuen tulorajojen nostamiselle, jotta halukkaat opiskelijat voivat tehdä töitä. Kuva: AdobeStock
Elinkeinoelämä toivoo pikaisia poliittisia päätöksiä opintotuen tulorajojen nostamiselle, jotta halukkaat opiskelijat voivat tehdä töitä. Kuva: AdobeStock

Esimerkiksi Turussa opiskelee lähes 40 000 opiskelijaa, ja lisäksi Turun lukioissa ja ammattikouluissa on yli 10 000 opiskelijaa. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vuonna 2018 noin puolet opiskelijoista kävi opintojen ohella töissä.

Kauppakamarit ovat jo aiemmin tänä vuonna ottaneet kantaa asiaan ja esittäneet yhdeksi ratkaisuksi aina vain pahenevaan työvoimapulaan opintotukirajojen nostoa. Myös Varsinais-Suomen elinkeinoelämän viesti on selkeä:

”Työnteosta ei pidä rangaista vaan kannustaa ahkeruuteen”, sanoo painokkaasti K-Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen.

Kupittaan Citymarketin elintarvikeosastolla työskentelee 140 henkilöä ja K-Supermarket Förissä 20. Uusia hakijoita otetaan vaihtelevasti tarpeiden mukaan pitkin vuotta töihin. Tarjolla on niin tehtäviin perehdytystä opiskelijoille kuin oma kauppiasohjelmakin.
Kaupan alalle on Aaltosen mukaan vielä imua, ja tarjolla on uusia tehtäviä mm. verkkokaupan parissa.
Hän toivoo kuitenkin pikaisia poliittisia päätöksiä opintotuen tulorajojen nostamiselle, jotta halukkaat opiskelijat voivat tehdä töitä ja alalle saadaan lisää työvoimaa:

”Yleensä siinä syys-lokakuussa pakeilleni tulee opiskelijoita, jotka ilmoittavat, etteivät voi enää tehdä töitä loppuvuonna vastaan tulleiden tukirajojen vuoksi. On todella nurinkurista, että niitä, jotka haluavat tehdä töitä rangaistaan”, ihmettelee Aaltonen.

Siivousalalla Turussakin avoimia työpaikkoja

Siivousalan N-Cleanilla työskentelee n. 1600 työntekijää valtakunnallisesti. Tällä hetkellä yrityksessä on avoimena satoja työpaikkoja, joista useita kymmeniä Turun alueella. Myyntijohtaja Katarina Katajainen näkee lisäansioita mielivissä opiskelijoissa apua vellovaan työvoimapulaan.

”Meillä on tarjolla siivouskohteita, joissa ei tarvitse työskennellä kokopäiväisesti. On esimerkiksi toimitiloja, joissa töitä voi tehdä iltaisin, vain viikonloppuisin tai vaikka vain sunnuntaisin.”

Työnteko tulisi kuitenkin tehdä opiskelijoille taloudellisesti järkeväksi, ja Katajainen pitääkin opintotuen tulorajojen nostamista kannatettavana ajatuksena. Vuosia alaa seuranneena hän huomaa päivittäisessä työssään, että työntekijätarve alalla vain pahenee. Katajainen toimii myös Turun kauppakamarin kauppavaliokunnan puheenjohtajana.

Yritykset kiinnittävät huomiota yhä enemmän mm. työntekijöiden hyvinvointiin ja pyrkivät tekemään työpaikan mahdollisimman vetovoimaiseksi.  

”Meillä on kova halu työllistää nuoria. Myös koulutamme heitä, eli meillä on omat perehdytysohjelmat ja mahdollisuuksia mm. oppisopimuskoulutukseen”, luettelee Katajainen.

Syyskuussa 2021 tehdyssä kyselyssä lähes 75 prosenttia jäsenyrityksistä koki pulaa osaavasta työvoimasta. Yrityksen kasvua se oli rajoittanut liki 70 prosentilla vastanneista.

Kauppakamarikysely: Lähes 75 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta - Turun kauppakamari

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Turun kauppakamari, toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, puh. 040 556 6697, kaisa.leiwo@turku.chamber.fi
Kauppias Hannu Aaltonen, puh. 0400 522 757, hannu.aaltonen@citymarket.fi
Myyntijohtaja Katarina Katajainen, puh. 040 480 2682, katarina.katajainen@nclean.fi

Kuvat

Elinkeinoelämä toivoo  pikaisia poliittisia päätöksiä opintotuen tulorajojen nostamiselle, jotta halukkaat opiskelijat voivat tehdä töitä. Kuva: AdobeStock
Elinkeinoelämä toivoo pikaisia poliittisia päätöksiä opintotuen tulorajojen nostamiselle, jotta halukkaat opiskelijat voivat tehdä töitä. Kuva: AdobeStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Työelämän vaihto-oppilasvuosi: Satu Lindén Turun kauppakamarin edunvalvontapäälliköksi13.1.2022 09:19:04 EET | Tiedote

Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkönä on aloittanut kasvatustieteiden maisteri Satu Lindén. Hän toimii Pauliina Forsmanin äitiysloman sijaisena. Lindénin pääasiallisena tehtävänä on edunvalvonta sekä vaikuttaminen. Työpöydällä ovat mm. osaavan työvoiman saaminen alueelle sekä saavutettavuuteen liittyvät teemat. Lindén hypähtää tehtävään vuoden ajaksi päätyöstään Isännöintiliiton koulutuspäällikön tehtävästä ja on innoissaan päästessään oppimaan näin uutta. ”Edessäni on tavallaan aikuisiän ”vaihto-oppilasvuosi”. Ensimmäiset päivät lupailevat uusia oivalluksia, oppia, näkökulmia ja innostusta. On hienoa päästä edistämään Varsinais-Suomen alueen elinkeinoelämää, hän sanoo.

Kauppakamarikysely: Kolmasosa varsinaissuomalaisista yrityksistä on rekrytoinut osaajia ulkomailta12.1.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Embargo 12.1. kello 8.30// Kauppakamareiden kyselyn mukaan 36 % varsinaissuomalaisista jäsenyrityksistä on rekrytoinut viimeisen viiden vuoden aikana osaajia ulkomailta. Hieman suurempi osa, noin 38 % vastaajista, aikoo tulevaisuudessa rekrytoida ulkomailta. Keskeisin syy kyselyn mukaan ulkomaiseen rekrytointiin on, ettei Suomesta ole löytynyt tarvittavaa työvoimaa. Ulkomaisilla rekrytoinneilla halutaan myös vahvistaa henkilöstön monimuotoisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme