Turun Osuuskauppa

Turun Osuuskaupan vuosi 2018: Mittavilla investoinneilla parannetaan alueen palveluja ja elinvoimaisuutta

Jaa
Wiklundin uudistustyöt etenivät vuoden aikana suunnitellusti.
Wiklundin uudistustyöt etenivät vuoden aikana suunnitellusti.

* TOK investoi toimialueellensa 51,2 miljoonalla eurolla
* Liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia ja oli 595,4 M€
* TOK:n tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 11,3 M€
* Asiakasomistajille maksettiin Bonusta 18,9 miljoonaa euroa
* Asiakasomistajien määrä kasvoi 7 622 uudella omistajalla
* TOK työllisti vuoden 2018 lopussa 2 235 henkilöä

- Vuosi 2018 oli Turun Osuuskaupalle ennätyksellisten investointien vuosi. Käynnissä olevasta, reilusti yli 100 miljoonan euron investointiohjelmastamme kohdistui viime vuodelle yhteensä 51,2 miljoonaa euroa. Merkittävät investoinnit kaikilla toimialoilla parantavat asiakkaidemme palveluja ja kehittävät Varsinais-Suomen elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta. Investointitahdista huolimatta tulos oli hyvällä tasolla, toteaa Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Heikkinen.

Turun Osuuskaupan tulos oli 11,3 miljoonaa euroa (ed.v. 15,1 M€). Vakavaraisuus on edelleen hyvällä tasolla omavaraisuusasteen ollessa 47 prosenttia (ed.v. 50,3 %).

Liikevaihto

Turun Osuuskaupan liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia edellisvuodesta ja oli 595,4 miljoonaa euroa vuonna 2018 (ed.v. 577,4 M€). Liikevaihdon kasvu selittyy pääasiassa marketkaupan tuote- ja palveluvalikoiman kehittämisen ja marketverkoston uudistamisen kautta.

 
  2018  2017 +/- % ed.v.
Market-toimiala  429,8  409,8  +4,9
Sokos-tavaratalot 24,0  27,6 -13,1
Matkailu- ja ravitsemistoimiala  40,6 43,4   -6,5
Liikennemyymälätoimiala 99,1 93,7  +5,8
Muu liikevaihto 1,9  2,9 -35,8
Yhteensä  595,4 577,4  +3,1

Market-toimialan liikevaihto oli 429,8 miljoonaa euroa (ed.v. 409,8 M€) ja se kasvoi edellisestä vuodesta 4,9 prosenttia. Toimipaikkojen uudistukset sekä valikoimien ja palvelujen parantuminen vaikuttivat liikevaihdon kasvuun. Kasvua vauhdittivat erityisesti Itäharjun Prisman erinomainen liikevaihdon kasvu +11,8%, S-Market-ketjun hyvä kehitys, Food Market Herkun liikevaihto sekä kesällä kasvanut mökkipaikkakuntien hyvä liikevaihto. Verkostosta puuttui lähes koko vuoden rakenteilla ollut Prisma Piispanristi.

Tavaratalokaupan liikevaihto oli 24,0 miljoonaa euroa (ed.v. 27,6 M€) ja se laski edelliseen vuoteen verrattuna noin 13 prosenttia. Myynti laski erityisesti Sokos Wiklundilla, jossa oli käynnissä merkittävät kiinteistön uudistustyöt.

Matkailu- ja ravitsemistoimialan liikevaihto oli 40,6 miljoonaa euroa (ed.v. 43,4 M€), jossa oli laskua edellisvuoteen 6,5 prosenttia. Majoituskaupan liikevaihto laski edellisestä vuodesta 8,1 prosenttia. Matkailukaupan liikevaihdon lasku johtui käynnissä olevasta hotellitarjonnan uudistamisohjelmasta. Seurahuoneen kiinteistön hotellitoiminta oli suljettuna koko vuoden, Wiklundin hotellitoiminta oli suljettuna syyskuusta lähtien. Uudet hotellit avataan keväällä 2019.

Ravintolakaupan liikevaihto laski 5,5%. Liikevaihdon laskuun vaikutti uudistettavien hotellien yhteydessä olevien ravintoloiden kiinni oleminen ja remonteista aiheutuvat liiketoimintahäiriöt avoinna olevien yksiköiden osalta. Lopetettuja yksiköitä oli Rico Turku ja Bacaro Doppio Mylly. Uusavauksia olivat Myllyn Kauppakeskukseen avattu ravintola Fafa`s ja Wiklund keskukseen avatut Coffee House ja Rapido.

Liikennemyymälätoimialan liikevaihto oli 99,1 miljoonaa euroa (ed.v. 93,7 M€), jossa oli kasvua edellisvuoteen 5,8 prosenttia. Liikevaihdon kasvuun vaikutti positiivinen polttonesteiden myynnin volyymin kehitys.

Investoinnit

Vuoden 2018 investoinnit toimialueelle olivat yhteensä 51,2 miljoonaa euroa (ed.v. 17,5 M€), joka oli 8,6 prosenttia liikevaihdosta (ed.v. 3,0 %).

Marketkaupassa investointien painopiste oli verkoston uudistamisessa. Vuoden mittavin investointi oli uuden Prisma Piispanristin rakentaminen Kaarinaan. Uusi Prisma avataan huhtikuussa. Rymättylässä aloitettiin uuden Sale-myymälän rakennustyöt. Lisäksi uudistimme S-market Majakkarannan Turussa sekä S-market Paimion. Vuoden aikana avattiin Sale Uuteenkaupunkiin ja S-market Auraan sekä uudistettiin S-market Rusko. Stockmann Herkun toiminta käynnistyi vuoden alussa osana Turun Osuuskauppaa ja loppuvuodesta lanseerattiin uudistunut Food Market Herkku. Lisäksi käynnistettiin Prisma Tampereentien, S-market Liedon ja S-market Piikkiön uudistusten suunnittelu.

Wiklundin uudistustyöt etenivät vuoden aikana suunnitellusti. Sokos ja Hyvä Olo hoitola uudistettiin ja kiinteistöön avattiin uudet ravintolat Coffee House ja Rapido. Original Sokos Hotel Wiklund avataan maaliskuussa, samoin uudet ravintolat Trattoria ja VENN. Myös

Wiklundin kokous- ja tapahtumatilat valmistuvat kevään aikana. Odotettu Wiklundin kattobaari, Walo Rooftop Bar, aukeaa vapuksi.

Vuonna 2018 aloitettiin myös Original Sokos Hotel Kupittaan rakentaminen sekä jatkettiin Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneen uudistustöitä. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone sekä Gunnar Eatery & Bar avataan keväällä. Radisson Blu Marina Palace Hotelin laajennusosan suunnittelua jatkettiin ja keväällä uudistettiin Radisson Blu Marinan Palacen kokous- ja juhlakerros ja kesällä hotelli sai uuden terassin.

Lisäksi vuoden aikana toteutettiin monia pienempiä perusparannuksia ja kalustohankintoja kaikilla toimialoilla. Useissa kiinteistöissä tehtiin myös energiatehokkuustoimia myymälävalaistusta ja rakennusautomaatiota uudistamalla.

Asiakasomistajuus

Turun Osuuskauppaan liittyi vuoden aikana 7 622 uutta asiakasomistajaa (ed.v. 9 108). Asiakasomistajamäärä vuoden lopussa oli 157 590 (ed.v. 153 312). Toimialueen kotitalouksista Turun Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuodenvaihteessa 66,7 prosenttia (ed.v. 66,2 %).

Viime vuonna Turun Osuuskaupan asiakasomistajat saivat Bonusta 18,9 miljoonaa euroa (ed.v. 19,3 M€). Lisäksi maksettiin 10 prosentin korko täyteen maksetulle osuusmaksulle, yhteensä 1,5 miljoonaa euroa (ed.v. 1,4 M€) sekä maksutapaetua 0,5 miljoonaa euroa (ed.v. 0,5 M€). Yhteensä asiakasomistajat saivat rahana maksettavia etuja noin 20 miljoonaa euroa.

Henkilöstö

Turun Osuuskauppa on yksi Varsinais-Suomen suurimmista työllistäjistä ja henkilöstön määrä oli vuoden 2018 lopussa 2 235 henkilöä (ed.v. 2 142). Kesällä 2019 Turun Osuuskauppaa työllistää noin 300 nuorta sekä noin 300 Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa.

Näkymät vuodelle 2019

S-Pankin ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,7 prosenttia vuonna 2019 ja 1,7 prosenttia vuonna 2020. Kotitalouksien kulutus toimii kasvun pääveturina. Palkankorotukset ja työllisyyden lisäys tukevat kotitalouksien kulutusta. Yleinen hintatason nousu eli inflaatio pysyy viime vuosia nopeampana ja hinnat nousevat noin 1,5 prosenttia vuosina 2019 ja 2020.

Turun Osuuskaupan market-kaupassa haetaan myynnin kasvua jatkamalla toimipaikkojen uudistamista ja kehittämällä tuote- ja palveluvalikoimaa. Toimialan isoin investointikohde Prisma Piispanristi avataan huhtikuussa ja se vahvistaa marketverkostoa viime vuodesta.

Mara-toimialan liikevaihto kasvaa Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneen avauduttua täysin uudistettuna huhtikuussa 2019. Lisäksi Wiklund-keskuksen ravintola-, kahvila- ja kokoustoiminta laajenee sekä hotellihuoneiden määrää lisääntyy alkuvuodesta 2019. Original Sokos Hotel Kupittaan rakentaminen jatkuu vuoden 2019 ja hotelli avataan vuoden 2020 alkupuoliskolla.

TOK:n liikevaihdon ennakoidaan kasvavan ja operatiivisen tuloksen laskevan hieman vuoteen 2018 verrattuna. Operatiivisen tuloksen pienenemiseen vaikuttavat isojen investointien johdosta kasvavat poistot.

Tiedotteessa ilmoitetut luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätietoja antaa:
Toimitusjohtaja Antti Heikkinen, puh. 010 764 4003
Talousjohtaja Hannamaija Reunanen, puh. 010 764 4002 

Avainsanat

Kuvat

Wiklundin uudistustyöt etenivät vuoden aikana suunnitellusti.
Wiklundin uudistustyöt etenivät vuoden aikana suunnitellusti.
Lataa
Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone avataan keväällä.
Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone avataan keväällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Turun Osuuskauppa
Turun Osuuskauppa
PL 186
20101 Turku

http://www.tok.fi

TOK on yli 158 000 varsinaissuomalaisen talouden omistama osuuskauppa. Turun Osuuskauppa toimii päivittäis- ja erikoistavarakaupassa, liikennemyymälä-, matkailu- ja ravitsemis- sekä tavaratalokaupassa 20 kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Sen tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajatalouksille

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Osuuskauppa

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlatilalle Paistinkääntäjien kilpi22.5.2019 16:30:00 EESTTiedote

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljastaa Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa juhlallisin menoin keskiviikkona 22.5.2019 kello 18. Kilven vastaanottavat Turun Osuuskaupasta Maître Restaurateur Mikko Eskelinen ja Chef de Table Sanna-Liisa Byskata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme