Helsingin yliopisto

Turvaa tekonivelleikkauksiin: Tekoäly voi tulevaisuudessa tunnistaa ihollasi viihtyvän näkymättömän tappajan

Jaa

Tekoälyn avulla voidaan ennustaa aiheuttaako tietty iholla havaittu bakteeri vakavan, tai mahdollisesti jopa tappavan infektion.

Staphylococcus epidermidis on kaikkien iholla viihtyvä ja enimmäkseen harmiton bakteeri, mutta se on myös yleinen sairaalainfektioiden aiheuttaja.

Vereen tai syvään kudokseen päästyään S. epidermidis voi aiheuttaa vaikeasti hoidettavia infektioita, mikä on ongelma esimerkiksi tekonivelten asennusleikkausten yhteydessä.

Aiemmin ei ole tiedetty ovatko kaikki ihon S. epidermidis bakteerit kykeneviä aiheuttamaan tämän kaltaisia infektioita, vai onko olemassa osapopulaatio jonka kyky infektoida on parempi kuin muiden.

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tekoälytutkimuskeskuksen tutkijat Johan Pensar ja Jukka Corander olivat mukana tutkimustiimissä joka selvitti tätä nimenomaista mysteeriä.

Parempaa potilasturvallisuutta

Yhdistämällä laajan mittakaavan populaatiogenomiikan ja laboratoriomittaukset bakteerien immunologisista piirteistä, Pensar ja Corander pystyivät menestyksekkäästi rakentamaan ennustekoneen. Sen tehtävänä oli ennustaa aiheuttaako tietty iholla havaittu bakteeri vakavan, tai mahdollisesti jopa tappavan infektion.

Ennuste perustuu bakteerin genomista mitattaviin piirteisiin, jotka olisivat helposti saatavilla kaikissa sairaaloissa, kun mittausteknologia halpenee edelleen huomattavaa vauhtia.

Löydös avaa oven tulevaisuuden teknologialle, jonka avulla korkean riskin bakteerit voidaan tunnistaa ennakkoon, silloin kun ihmiselle on suunnitteilla tietynlainen leikkaus. Näin voitaisiin paremmin ehkäistä S. epidermidiksen aiheuttamia sairaalainfektioita ja parantaa potilasturvallisuutta.  

Referenssi:

Disease-associated genotypes of the commensal skin bacterium Staphylococcus epidermidis,
Nature Communicationsvolume 9, Article number: 5034 (2018) https://www.nature.com/articles/s41467-018-07368-7

Lisätietoja:

Jukka Corander, 050 415 5294, jukka.corander@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme