Ensi- ja turvakotien liitto

Turvakodit ja Nollalinja-puhelinpalvelu auttavat myös jouluna

Jaa

Turvakodit ja Nollalinja-puhelinpalvelu päivystävät ympäri vuorokauden ja auttavat perheissä sekä lähisuhteissa väkivaltaa kokeneita myös joulunpyhinä. Yhteyttä kannattaa ottaa jo ennen kuin tilanne muuttuu väkivaltaiseksi.

Turvakoti tarjoaa suojan silloin, kun kotiin jääminen on väkivallan, uhkailun tai pelon takia mahdotonta tai vaarallista. Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojaa ja apua. Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat. Turvakodit ja Nollalinja ovat maksuttomia apua tarvitseville.

Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä lasten kanssa

Vaikka jouluna tilanteet ja ongelmat voivat perheissä kärjistyä, turvakodeissa tämä ei näy välittömänä avuntarvitsijoiden kasvuna. Usein perheen yhteistä joulua pidetään niin tärkeänä, että kotona sinnitellään väkivallasta tai sen pelosta huolimatta. Väkivalta perheessä vaikuttaa kuitenkin aina myös lasten elämään, vaikka he eivät itse olisi suoraan väkivallan kohteena. Turvakotien asiakkaista noin puolet on lapsia.

Turvakoteja on 23 eri puolilla Suomea. Väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua myös muuhun kuin oman asuinalueensa turvakotiin. Vaikka turvakoti olisikin täynnä, apua tarvitsevaa ei jätetä yksin, vaan asiakas ohjataan toiseen turvakotiin, jossa on tilaa. Osa turvakotipalvelujen tuottajista järjestää turvakodin lisäksi myös muita palveluja väkivaltaa kohtaaville.

Läheisten tuki avun saamiseksi on tärkeää

Väkivallan merkit ovat usein olleet ilmassa jo pitkään ennen ensimmäistä väkivallan tekoa ja usein väkivalta raaistuu ajan myötä. Perheen ulkopuolisista tilanteen huomaavat usein ensimmäisinä läheiset. Heillä voi olla merkittävä rooli siinä, että perhe saa ammattiapua ajoissa. Väkivalta aiheuttaa sen osapuolille häpeän ja syyllisyyden tunteita ja siksi väkivallasta puhuminen on vaikeaa.

Läheiset saattavat huomata, etteivät asiat ole kohdallaan. Puuttuminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos läheiset eivät tiedä, miten voisivat auttaa. Puuttumattomuus ei kuitenkaan lopeta väkivaltaa. Jos väkivaltaa kokenut kertoo väkivallasta, kannattaa kuunnella ja kertoa avun saamisen mahdollisuuksista. Kertominen väkiallasta on osoitus luottamuksesta ja merkki halusta muuttaa tilannetta.

Avunsaanti paranee ja monipuolistuu ensi vuonna

Ensi vuoden aikana avataan neljä uutta turvakotia: Espooseen, Tampereelle, Seinäjoelle ja Hämeenlinnaan. Turvakotiverkoston perhepaikkojen määrä nousee 143 paikasta 185 paikkaan. Turvakotien yhteystiedot löytyvä muun muassa Nettiturvakodista; www.nettiturvakoti.fi tai auttavasta puhelimesta Nollalinjasta.

Nollalinjaan voi soittaa silloin, kun kokee tarvetta keskustella omasta, perheen tai läheisten kokemasta pelosta, väkivallasta ja sen uhasta. Nollalinjasta saa tietoa siitä, miten kannattaa toimia, palveluista väkivaltaa kohtaaville ja turvakotien paikkatilanteesta. Nollalinja on osoittanut tarpeellisuutensa, puhelinpalvelun mahdollisuus ottaa vastaan puheluja kasvaa ensi vuonna.

Apua saa myös verkossa toimivasta Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakodista, jossa toimii nimetön chat -palvelu. Chateissä voi keskustella väkivaltatyön ammattilaisten kanssa omasta tai läheisten tilanteesta.

• Nollalinja 080 005 005
• www.nollalinja.fi
• www.thl.fi/turvakotipalvelut
• www.nettiturvakoti.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helena Ewalds
kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 7410, helena.ewalds@thl.fi

Johanna Hietamäki
erkoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 7990, johanna.hietamaki@thl.fi

Mikko Savelainen
viestintäpäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 040 587 7278 mikko.savelainen@etkl.fi

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medioille 16.1: Toiminnasta turvapaikanhakijaperheille vastaanottokeskuksissa saatu hyviä kokemuksia12.1.2018 11:08Kutsu

Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskuksissa asuu parhaillaan 59 perhettä, joissa on yli 100 lasta. Molemmat keskukset ovat niin sanottuja odotusajan keskuksia, joissa asutaan pidempään ja odotetaan päätöstä turvapaikkahakemukseen. Keskuksia ylläpitää SPR Lapin piiri. Lapsiperheiden tilanne on usein haastava, sillä vanhemmat saattavat olla väsyneitä, traumatisoituneita ja stressaantuneita turvapaikkaprosessista ja tulevaisuuden epävarmuudesta. Mediainfossa kuulemme turvapaikanhakijaperheiden elämästä ja arjesta vastaanottokeskuksessa. Kuulemme myös, miten pienillä ja edullisillakin keinoilla on pystytty tukemaa perheiden ja lasten hyvinvointia.

Vaikeuksissa olevat vauvaperheet saavat apua Helsingin ensikodista19.12.2017 11:05Tiedote

Vallilan ensikodissa on syksyn aikana ollut tavallista vähemmän apua tarvitsevia vauvaperheitä. Tilanne ihmetyttää Helsingin ensikoti ry:tä, sillä esimerkiksi Helsingissä tehdään noin 15 000 lastensuojeluilmoitusta vuodessa. - Apua tarvitsevat perheet eivät ole loppuneet, mutta palvelua ostavien kuntien taloustilanne näkyy myös ensikodissa. Kunnat pyrkivät auttamaan perheitä omien palvelujensa turvin silloinkin, kun ne eivät ole riittävän intensiivisiä. Perheille voidaan tarjota tukea kotiin muutamana päivänä viikossa, vaikka tuen tarve olisi ympärivuorokautinen. Perheet ovat erilaisia, ja niin tulee olla perheille tarjottavien palvelujenkin, sanoo Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen.

Uhkaavien erotilanteiden tunnistaminen ja riskien arviointi keskeistä - Ensi- ja turvakotien liitto julkaisee perusteoksen vainon uhrien auttajille12.12.2017 08:00Tiedote

Parisuhteen väkivalta voi jatkua myös eron jälkeen. Vainoaja voi uhkailla, seurata, tarkkailla tai ottaa toistuvasti yhteyttä ahdistavalla tai pelottavalla tavalla. Vainoaja voi myös yltyä hengenvaaralliseen väkivaltaan. Nykyään on olemassa keinoja tunnistaa vainoajat, jotka todennäköisesti käyttävät fyysistä väkivaltaa, ja suojella uhreja, mutta niitä ei pystytä käyttämään kattavasti kaikkialla Suomessa. Erityisesti lapseen kohdistuvan vainon arvioimiseksi ei ole välineitä.

Kutsu medioille 20.11: Lapsiperheen arki vastaanottokeskuksessa on haastavaa16.11.2017 09:00Kutsu

Vastaanottokeskuksissa asuvien lapsiperheiden tilanne on usein haastava, sillä vanhemmat saattavat olla väsyneitä, traumatisoituneita ja stressaantuneita turvapaikkaprosessista ja tulevaisuuden epävarmuudesta. Lapset jäävät helposti työntekijöiden kiireen ja vanhempien vaikean elämäntilanteen jalkoihin. Perheitä voidaan tukea monin tavoin. Medialounaalla vastaanottokeskuksessa asuvan pikkulapsiperheen isä kertoo perheen arjesta ja elämästä turvapaikkaprosessin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme