Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Turvallista ja tavallista arkea ikäihmisten perhehoidossa

Jaa
Perhehoito tarjoaa mielekästä ja ihmisläheistä työtä ikäihmisten parissa. Sen ytimessä on tavallinen ja turvallinen perhe-elämä.

Perhehoidolla tarkoitetaan hoitoa tarvitsevan henkilön hoitamista yksityisessä perheessä perheenjäsenenä. Perhehoidon tunnetuin muoto on lasten ja nuorten hoitaminen kotona eli sijaisvanhemmuus. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) halutaan nyt lisätä ja kehittää ikäihmisten perhehoitoa. Se on inhimillinen, kotoisa ja turvallisen arjen muodostava hoivamuoto.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ikäihmisten perhehoitoa järjestetään usealla eri tavalla: perhehoitaja voi tarjota ikäihmiselle hoivaa omassa kodissaan, perhehoitaja voi huolehtia ikäihmisestä hänen kodissaan tai toimia toisen perhehoitajan sijaisena.

– Hyvinvointialue vastaa perhehoidon järjestämisestä ja sen valvonnasta, mutta itse perhehoitajina toimivat tuiki tavalliset keskiuusimaalaiset aikuiset. Perhehoitajaksi voi ryhtyä tehtävään sopiva henkilö, joka on käynyt ennakkovalmennuksen ja jolla on perhehoitajan tehtävään tarvittavat valmiudet. Mitään tiettyä ammatillista koulutusta ei vaadita, kertoo perhehoidon sosiaaliohjaaja Kati Enström Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Yhteisöllinen ja välittävä koti

Keskiuusimaalaiset Nina Heikkilä ja Mari Levälampi toimivat perhehoitajina. He jakavat kotinsa ja arkensa neljän ikäihmisen kanssa.

– Elomme on kuin missä tahansa muussakin kodissa. Ikäihmiset osallistuvat kotimme askareisiin ja ovat innokkaita esimerkiksi pyykkien ripustamisessa ja perunoiden kuorimisessa. Yhdessä tekeminen ja osallisuus omien kykyjen mukaan nostaa heidän elämänlaatuaan ja pitää elämän mielekkäänä. Näin jokainen kokee olevansa tarpeellinen ja tärkeä, Heikkilä ja Levälampi kertovat arjestaan.

Heikkilälle ja Levälammelle perhehoito on tuonut myös muita tärkeitä ihmissuhteita. Kotihoidon verkostot ja koordinaattorit ovat tulleet tärkeiksi, ja he ovat tutustuneet myös ikäihmisten läheisiin.

– Joidenkin omaisten kanssa luodut ystävyyssuhteet ovat varmasti elinikäisiä. Mehän taitamme matkaa yhdessä heidän äitiensä tai sukulaistensa kanssa.

Heikkilä ja Levälampi kokevat perhehoitajan tehtävän kaikesta sitovuudestaan huolimatta mahdollisuutena elää omannäköistä elämää kiireettömästi, tehdä arvokasta työtä täydellä sydämellä.

–Yhteisöllisyys ja välittäminen huokuu kodissamme, he kertovat.

Infotilaisuudet perhehoidosta kiinnostuneille

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää perhehoitajien ennakkovalmennuksen 18.4.–12.6.2023. Sitä ennen järjestetään kaksi infoiltaa kaikille ikäihmisten perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneille. Tilaisuudet ovat samansisältöiset.

  • Ti 28.2.2023 klo 17.30–19, Sosiaali- ja terveysasema JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää.
  • To 2.3.2023 klo 17.30–19, Hyvinkään sairaala, Sairaalankatu 1, H-rakennus 1krs, Hyvinkää

Infoiltoihin ilmoittaudutaan ennakkoon sähköpostitse: perhehoito.geriatrinenkeskus@keusote.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Suutarinkatu 2
05900 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Aluehallitus päätti käynnistää Hyvinvointialueohjelman – ohjelmalla haetaan ratkaisuja talouden alijäämään9.3.2023 18:26:19 EET | Tiedote

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus teki merkittäviä päätöksiä kokouksessaan tiistaina 7.3., kun se päätti käynnistää Hyvinvointialueohjelman, jonka yhtenä tavoitteena on kattaa valtiovarainministeriön vaatimuksen mukaisesti hyvinvointialueen talouden alijäämä. Alustavien laskelmien mukaan toiminnan tasapainottamisen suuruusluokka on arviolta noin 100 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme