Insinööriliitto IL ry

Turvallisuus ja jaksaminen uuden työaikalain päämääräksi

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo nostaa työntekijän hyvinvoinnista, jaksamisesta ja terveydestä huolehtimisen valmisteilla olevan työaikalain tärkeimmäksi tavoitteeksi. Hän painottaa, että työn tekemisessä ja teettämisessä määrällä ei voi korvata laatua.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo nostaa työntekijän hyvinvoinnista, jaksamisesta ja terveydestä huolehtimisen valmisteilla olevan työaikalain tärkeimmäksi tavoitteeksi. Hän painottaa, että työn tekemisessä ja teettämisessä määrällä ei voi korvata laatua.

– Ihminen ei ole kone. Työtuntien määrä – puhutaan sitten päivän tai viikon aikana tehtävistä tunneista – on oltava sellainen, että työntekijä jaksaa, hyvä työvire säilyy, työn tekeminen on turvallista ja aikaa jää myös muuhun elämään. Suunta pitää olla pikemmin työajan lyhenemiseen kuin sen pidentämiseen, Salo sanoi avatessaan liiton edustajakokouksen tänään Helsingissä.

Salo pitää äärimmäisen tärkeänä, että kaikilla palkansaajan asemassa olevilla työntekijöillä on oikeus määriteltyyn työaikaan. Kun työaika ei enää ole riippuvainen ajasta ja paikasta, uuden työaikalain on tunnistettava uudet työnteon tavat, kuten etätyö ja matka-ajalla tehtävä työ.

– Työaikojen joustavoittaminenkin käy, kunhan hyväksytään se, että joustavuus voi lähteä myös työntekijän tarpeesta. Sen pitää olla sopimista, ei yksipuolista sanelua. Lähtökohtana pitää olla, että työaikoja koskeva paikallinen sopiminen tapahtuu työehtosopimusten puitteissa.

Uuteen työaikalakiin on kaavailtu mahdollisuutta teettää työntekijöillä lain puitteissa nykyistä enemmän ylitöitä. Salon mielestä tavoite on käsittämätön.

– Jo nyt ylitöiden enimmäisrajat ovat mittavia ottaen huomioon sen, että työn kuormittavuus kasvaa kaiken aikaa ja monella työpaikalla henkilöstön määrä on vähennetty kestokyvyn äärirajoille. Kun vielä tiedämme, että etenkin asiantuntijatyössä tehdään jo nyt joka viikko useita ylimääräisiä tunteja ilman korvausta, ylityörajojen nostaminen ei ole järkevää, Salo sanoi.

Puheessaan hän viittasi tasan sata vuotta sitten säädettyyn lakiin kahdeksan tunnin työajasta. Salon mielestä laki oli aikanaan edistyksellinen ja kansainvälinen ilmiö. Moottorina uudistukselle oli ammattiyhdistysliike, joka oivalsi, että vuorokaudessa tehtäville työtunneille on oltava järkevä raja.

– Monella alalla työn kuormittavuus kasvaa kaiken aikaa. Kaiken lainsäädännön lähtökohtana pitää olla kansalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Ja olen varma, että työn määrän sovittaminen järkeviin mittoihin koituu myös yrityksen hyödyksi, vaikka se ei äkkiseltään paperilla siltä näyttäisi, Salo totesi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo p. 040 184 2290
viestintäpäällikkö Jari Rauhamäki p. 040 505 2115

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme