Demarinaiset

Turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä

Jaa
Suomi on osa Nato-puolustusliittoa 4. huhtikuuta alkaen. Suomen jäsenyyden alkutaipale tulee olemaan suuressa osassa seuraavan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

”Suomi, pian Ruotsi ja suuri enemmistö EU-maista on Nato-maita, mikä lähentää näitä kahta. Suomelle Naton lisäksi myös Euroopan unioni on tärkeä turvallisuuden tuottaja ja turvallisuus- ja arvoyhteisö”, muistuttaa Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.   

Suomella on korkea profiili laajasti tasa-arvopoliittisissa kysymyksissä ja Naiset, rauha ja turvallisuus teemoissa, mutta turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa ja sotilaallisessa kriisinhallinnossa tasa-arvokysymykset jäävät pienempään rooliin. Ulkoministeriön syksyllä 2022 tilaamassa tutkimuksessa tuli esille, että keväällä 2022 laadituissa Nato-hakemusta pohjustavissa selvityksissä ei mainittu naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolianalyysia tai tasa-arvotavoitteita.  

Demarinaisten tavoitteissa on, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava feminististä, sekä tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin painottuvaa. Seuraavan hallituksen kokoonpanon tehtävänä onkin tuoda tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset enemmän esille ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa.  

Yksi keino tehdä turvallisuuspolitiikkaa tasa-arvoisemmaksi on kiinnittää huomiota naisten osallistumiseen maanpuolustuksen kaikilla sektoreilla. Suomen maanpuolustusta voidaan kehittää lisäämällä sukupuolten tasa-arvon toteutumista ja lisäämällä naisten edustusta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä puolustusvoimien päätöksenteossa. Suomi on edelläkävijä siviilikriisinhallinnassa olevien naispuolisten asiantuntijoiden määrässä, mutta myös sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä naisten määrää olisi kasvatettava. Tasa-arvoasiantuntijoiden määrää ja statusta olisi nostettava puolustusvoimissa.  

“Hyvä turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä. Sodan keskellä asuvat naiset joutuvat kokemaan sellaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, jota kenenkään ei kuuluisi joutua kokemaan. Suomi on panostanut pitkään rauhantyöhön ja ulkoministeriöön on lokakuussa 2020 perustettu poliittiselle osastolle erillinen rauhanvälityskeskus. Tasa-arvokysymykset on myös vastaisuudessa huomioitava konflikteja ehkäisevässä työssä ja konfliktien jälkeisessä jälleenrakennuksessa”, painottaa Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

1.12.2022 on monelle ilon päivä30.11.2022 15:44:44 EET | Tiedote

Kirjoitin muutama vuosi sitten siitä, kuinka Suomessa kyykytetään vuosikausia ihmisiä, joilla on maksuhäiriömerkintä. Merkintä on haitannut satojen tuhansien suomalaisten elämää, vaikka he olisivat maksaneet velkansa pois. Maksuhäiriömerkinnät ovat Suomessa yhä yleisempiä. Ulosottoon saapuu yli kolme miljoonaa asiaa vuodessa. Viime vuonna jo n. 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, joka vastaa n. kahdeksaa prosenttia aikuisväestöstä. On tärkeää uskaltaa keskustella velkaantumisesta, joka on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Viime vuosina olen useampaan kertaan ottanut yhteyttä eri kansanedustajiin ja kysynyt, miksi ihmisiä rangaistaan ja tehdään arvottomaksi vuosia kestävällä luottotietojen menetyksellä, vaikka ihminen olisi maksanut kaikki ulosottonsa ja velkansa pois? En ole ymmärtänyt, miksi heillä velan maksun jälkeen säilyy maksuhäiriömerkintä. Tällainen henkilö ei saa vuokra-asuntoa, puhelinta, verkkopankkitunnuksia eikä sähkösopimusta. Hieno uutinen on, että 1.12.2022 as

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme