Tampereen yliopisto

Turvallisuusviranomaisten työhön tehoa työyhteisötaitoja johtamalla

Jaa

Turvallisuusviranomaisten työssä on perinteisesti korostettu johtamista ja esimiestyötä puhuttaessa strategisiin tavoitteisiin pääsemisestä. Hallintotieteiden maisteri Arto Hietasen tuore väitöskirja osoittaa, että myös työntekijöiden työyhteisötaidot ovat keskeisessä asemassa pyrittäessä asetettuihin strategisiin tavoitteisiin. Tutkimustulokset nostavat esille työyhteisötaitojen johtamisen tärkeyden osana organisaation strategisen henkilöstöjohtamisen kokonaisuutta.

Tutkimusta varten Hietanen haastatteli 25:tä strategisen henkilöstöjohtamisen ammattilaista poliisista, Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitokselta. Haastattelujen avulla kartoitettiin turvallisuusviranomaisten työyhteisötaitojen johtamisen nykytilaa sekä selvitettiin tutkimuksessa mukana olevien viranomaisten työssä tarvittavat keskeiset työyhteisötaidot strategisen henkilöstöjohtamisen näkökulmasta tarkasteltuna.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin turvallisuusviranomaisten työyhteisötaitoihin ja niiden johtamiseen liittyviä erityispiirteitä. Tulokulma on uusi, sillä työyhteisötaitoja ei aiemmin ole tutkittu strategisen henkilöstöjohtamisen näkökulmasta turvallisuusviranomaisissa.

— Tutkimus on tehty johtamisen näkökulmasta, mutta itse työyhteisötaitoilmiön keskiössä tutkimuksessa ovat pitkälti ilman esimiehen roolia työtään tekevät työntekijät, toteaa Hietanen.

Turvallisuusviranomaisten toiminnassa ja henkilöstöjohtamisessa huomioidaan hyvin esimiestaitojen merkitys, mutta tosiasia on, että suurin osa viranomaisten henkilökunnasta työskentelee työpaikoillaan työntekijän roolissa vailla esimiesvastuuta.

— Tästä syystä juuri heidän työyhteisötaitonsa sekä niiden kehittäminen on huomioitava johtamalla niitä suunnitelmallisesti ja strategisesti organisaatiotasolla, jolloin työyhteisötaitojen täysi potentiaali kyetään saamaan paremmin esille, Hietanen jatkaa.

Tutkimus pyrkiikin osaltaan lisäämään keskustelua ja ymmärrystä työyhteisötaidoista myös siitä näkökulmasta, että työntekijän ja tämän työyhteisötaitojen merkitys nousee yhtä tärkeäksi jo ennestään tärkeänä pidettyjen esimiestaitojen rinnalle.

Tutkimus nosti esille työyhteisötaitojen suuren merkityksen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta yhtä lailla myös sen, ettei työyhteisötaitojen käsitettä ilmiönä ole turvallisuusviranomaisissa täysin tunnistettu strategisen henkilöstöjohtamisen näkökulmasta omaksi johdettavaksi kokonaisuudekseen.

Tutkimus kuitenkin todisti, että työyhteisötaitoihin vaikuttavia työntekijän motivaatiota, sitoutumista ja luottamusta pidetään turvallisuusviranomaisissa tärkeinä ja niihin pyritään vaikuttamaan henkilöstöjohtamisen eri käytänteillä. Työyhteisötaidoilla on siten kasvualustaa, mutta ilmiössä piilevän potentiaalin parempi hyödyntäminen edellyttää sen johtamista osana strategista henkilöstöjohtamista.

Tutkimuksen tulosten mukaan työyhteisötaitoihin vaikuttavista strategisen henkilöstöjohtamisen käytänteistä korostuu johtaminen, mikä ei Hietasen mukaan ole mikään suuri yllätys, sillä johtaminen on turvallisuusviranomaisten työssä muutenkin hyvin yleistä ja keskeinen osa toimintaa.

Johtamiseen liittyvänä mielenkiintoisena seikkana tutkimus osoitti myös, ettei käskyjohtaminen sitä vaativassa operatiivisessa tilanteessa vaikuta työntekijän työyhteisötaitoihin negatiivisesti. Vaikutuksen todettiin itse asiassa olevan jopa päinvastainen, sillä työntekijät odottavat selkeää ja käskevää johtamista vaativissa operatiivisissa tilanteissa, minkä katsotaan tukevan työntekijää ja antavan toiminnalle raamit.

HTM Arto Hietasen hallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja Työyhteisötaitojen johtaminen turvallisuusviranomaisissa - Strategisen henkilöstöjohtamisen näkökulma tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 29.10.2021 klo 12 alkaen Tampereen yliopiston Pinni B -rakennuksen auditoriossa 1096, Kanslerinrinne 1. Vastaväittäjänä toimii dosentti Alisa Puustinen Pelastusopistosta. Kustoksena toimii professori Sirpa Virta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arto Hietanen
arto.hietanen@tuni.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Sinkkipinnoitettujen muottikarkaistavien terästen prosessointi vaatii poikkeuksellisen matalaa kuumamuovauslämpötilaa ja teräksen koostumuksen räätälöintiä25.10.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Sinkkipinnoitetut muottikarkaistut teräkset ovat lujia ja korroosionkestäviä materiaaleja, joita hyödynnetään etenkin henkilöauton korin suojauskomponenttien valmistuksessa. Niiden kaupallista läpimurtoa ovat hidastaneet materiaalin prosessoinnin haasteet ja puutteet materiaalikäyttäytymisen ymmärryksessä. Henri Järvinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten muottikarkaisuprosessin kuumamuovausvaiheessa esiintyvä haitallinen säröily poistetaan ja teräksen mekaaniset ominaisuudet optimoidaan.

Opettajien työn turhakkeet ovat lisääntyneet ja työn merkityksellisyyden kokemus heikentynyt21.10.2021 11:57:30 EEST | Tiedote

Tuore pitkittäistutkimus osoittaa, että opettajat raportoivat työnsä turhakkeiden lisääntyneen ja työn merkityksellisyyden kokemuksen heikentyneen. Työn turhakkeilla (engl. illegitimate tasks) kuvataan kohtuuttomia tai turhia työtehtäviä, jotka eivät kuulu työn ydintehtäviin. Tutkimus osoittaa, että juuri työn turhakkeiden lisääntyminen selitti opettajien työn merkityksellisyyden heikkenemistä.

Liekkisynteesin prosessin parempi tuntemus vie lähemmäs funktionaalisten nanomateriaalien tehokasta tuotantoa21.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

DI Miika Sorvali tutki väitöskirjatyössään rautaoksidihiukkasten muodostumista nesteliekkiruiskutuksessa, sekä menetelmän käyttämistä kahdessa eri nanomateriaaleja hyödyntävässä sovellutuksessa. Tutkimus osoitti, että liekissä muodostuvien nanohiukkasten kiderakenteeseen ja muihin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa säätelemällä prosessiparametreja ja lähtöaineliuoksen koostumusta. Menetelmän avulla Sorvali onnistui luomaan nesteitä hylkivän pinnoitteen sekä parantamaan magnetoreologisen nesteen ominaisuuksia.

Verotutkimuksen huippuyksikkö Tampereen yliopistoon14.10.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut Tampereen yliopiston johtaman verotutkimuksen konsortion huippuyksikköohjelmaansa. Huippuyksikön tavoitteena on tuottaa uutta tietoa verotuksesta ja tulonsiirroista. Tutkimuksen tulokset voivat vaikuttaa olennaisesti yhteiskuntapoliittisiin suosituksiin verojärjestelmää suunniteltaessa. Huippuyksikössä ovat mukana myös Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT sekä Helsingin yliopisto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme