Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Turvapaikkapolitiikka: Euroopan parlamentti valmis neuvotteluihin EU-maiden kanssa Dublin-menettelystä

Jaa
Euroopan parlamentti on valmis aloittamaan neuvottelut jäsenmaiden kanssa Dublin-menettelyn uudistuksesta. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että turvapaikanhakijat jaetaan oikeudenmukaisesti EU-maiden kesken.

- Uudistuksen myötä EU-maa, johon turvapaikanhakija saapuu ensimmäisenä, ei enää automaattisesti vastaisi turvapaikkahakemuksen käsittelystä
- Vastuu turvapaikanhakijoista jaettaisiin kaikkien EU-maiden kesken
- Säännöistä kieltäytyvät EU-maat saattaisivat menettää EU-rahoitustaan

Euroopan parlamentin jäsenten enemmistö puolsi parlamentin kansalaisoikeuksien valiokunnan laatimaa neuvottelumandaattia täysistuntoäänestyksessä torstaina (390 ääntä puolesta, 175 vastaan, 44 tyhjää). Parlamentti on valmis käynnistämään neuvottelut sääntöjen lopullisesta muodosta heti kun neuvosto on muodostanut oman kantansa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä koskeviin Dublin-sääntöihin tehtävillä uudistuksilla pyritään korjaamaan tämänhetkisen järjestelmän heikkoudet ja takaamaan oikeudenmukainen vastuunjako EU-maiden kesken.

Uudistuksen myötä EU-maa, johon turvapaikanhakija saapuu ensimmäisenä, ei enää automaattisesti vastaisi yksin turvapaikkahakemuksen käsittelystä, vaan vastuu turvapaikanhakijoista jaettaisiin EU-maiden kesken. Uusien sääntöjen myötä turvapaikanhakija voitaisiin nopeasti sijoittaa toiseen EU-maahan.

Niiden EU-maiden, jotka eivät ota vastaan oikeudenmukaista osuuttaan turvapaikanhakijoista, mahdollisuutta saada EU-rahoitusta saatetaan rajoittaa.

Lisätietoa aiheesta löytyy englanniksi täältä.

Kommentti

Parlamentin mietinnön esittelijä Cecilia Wikström (ALDE, Ruotsi) sanoi: ”Parlamentti on nyt valmis aloittamaan neuvottelut, joten kehotan neuvostoa muodostamaan kantansa mahdollisimman nopeasti, jotta neuvottelut voisivat alkaa ja uusi ja toimiva eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti."

Taustatietoa

Dublin-asetuksessa määritellään, mikä EU-maa on vastuussa kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä. Oikeus hakea turvapaikkaa taataan Geneven sopimuksessa, jonka ovat allekirjoittaneet kaikki EU-maat ja joka on sisällytetty EU:n perussopimuksiin.

Kansalaisoikeuksien valiokunnan päätös aloittaa neuvottelut neuvoston kanssa ilmoitettiin täysistunnon avauksessa Strasbourgissa maanantaina. Koska yli 76 meppiä ilmoitti vastustavansa päätöstä ennen puolta yötä tiistaina, äänestys mandaatista lisättiin esityslistalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye