Aluehallintovirasto

Turvavälit taattava Keski-Pohjanmaan (pl. Reisjärvi) asiakas- ja toimitiloissa

Jaa

Koronatilanteen pahenemisesta Keski-Pohjanmaan alueella johtuen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään 21.5. päättänyt Soiten arvion mukaisesti tartuntatautilain pykälä 58 d:n mukaisesta turvavälimääräyksestä. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 henkilön samanaikaiseen oleskeluun, rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 henkilölle suunnattuun tarkoitukseen sekä tiloja, joita käytetään tartuntatautilain 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan niiden asiakas- tai osallistujamäärästä riippumatta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään antanut Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueelle tartuntatautilain pykälä 58 d mukaisen määräyksen.

Määräys on voimassa ajalla 22.5.– 4.6.2021.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin 18.5.2021 antaman tiedon mukaan alueen covid-19-tautitilanne on heikentynyt viimeisten viikkojen aikana nopeasti. Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt hybridistrategian mukaiselta epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen 11.5.2021 ja edelleen leviämisvaiheeseen 16.5.2021. Viimeisen 7 vuorokauden aikana koronavirustartuntoja on todettu Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 104 (tilanne 17.5.2021). 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 200/100000 (tilanne 20.5.2021). Laboratorionäytteitä on otettu runsaasti, mikä on ruuhkauttanut laboratorioanalytiikan. Koronavirusnäytteistä n. 2,9% on positiivisia.

Koronavirustartunnat keskittyvät tällä hetkellä etenkin lapsiin ja nuoriin. Tartunnat leviävät perhepiirissä, harrastuksissa sekä kouluissa. Tällä hetkellä 2/3 tartunnoista löydetään karanteenissa olevilta henkilöiltä. Noin 70% viimeaikaisista tartunnoista on pystytty jäljittämään yksilötasolle ja noin 90 % tartunnoista voidaan kohdentaa tartunnanlähteenä olevaan tilaan tai tapahtumaan. 30% tartunnanlähteistä jää siis yksilötasolla epäselviksi, eli tuntemattomia tartunnanlähteitä esiintyy. Alueella on viime päivinä ollut muutamia tartuntoja, joissa ei ketjua pystytä jäljittämään.Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen Covid 19-viranomaisyhteistyöryhmä on antanut useita suosituksia tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Päätös koskee seuraavia toimijoita:   

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt  
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat  
  • kunnat ja kuntayhtymät  
  • uskonnolliset yhdyskunnat  
  • julkisoikeudelliset laitokset.  

Päätös koskee toimijoiden    

  • sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun  
  • rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.  
  • tiloja, joita käytetään tartuntatautilain 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan niiden asiakas- tai osallistujamäärästä riippumatta

Lähikontakti tarkoittaa ihmisten fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat yleisölle ja asiakkaille lähikontaktien välttämisen. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.  

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Keski-Pohjanmaan alueella on voimassa useita paikallisia tartuntojen vähentämiseen tähtääviä suosituksia ja lisäksi aluehallintoviraston päätöksellä tartuntatautilain 58 § mukainen yli kymmenen hengen kokoontumiset sisätiloissa ja yli 20 henkilön ulkotiloissa kieltävä kokoontumisrajoitus.

Tapahtumia voi järjestää sallitulla osallistujamäärällä, jos ne pystytään järjestämään terveysturvallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä noudattaen. Muiltakin osin aluehallintovirasto suosittelee, että turhia lähikontakteja edelleen vältettäisiin.

Lisää tietoa:

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme