Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkijat haastavat puolueet ekologiseen jälleenrakentamiseen

Jaa

IPCC:n ja Suomen ilmastopaneelin tänä syksynä julkaistut selvitykset ovat olleet karua luettavaa. Ilmastopolitiikassa on paljon kirittävää sekä globaalisti että Suomessa, jotta lämpeneminen saadaan pysäytettyä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 1,5C asteeseen. Minkälainen talouden rakennemuutos Suomessa tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi?

Viimeistään uusimpien tutkimustulosten valossa on selvää, että ilmastotavoitteiden mukaiset toimenpiteet vaativat aktiivista talouspolitiikkaa, jonka keskiössä on ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen. Kalevi Sorsa -säätiö ja BIOS-tutkimusyksikkö saattavat kaksi puoluejohtajaa ja tutkijat keskustelemaan ilmasto- ja talouspolitiikan suhteesta.

- llmastonmuutoksen hillitsemiseksi hiilipäästöjä ilmakehään on vähennettävä nopeasti, mutta tämän lisäksi on poistettava ilmakehästä valtavia määriä hiiltä, toteaa tutkimusprofessori Jari Liski Ilmatieteen laitokselta.

- Yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kannalta suotuisan elinympäristön säilyttäminen vaatii järjestelmätason muutosta. Suomella on kaikki edellytykset vastata haasteeseen, mutta se vaatii toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennukseen verrannollista ekologista jälleenrakennusta, toteaa BIOS-tutkimusyksikön talouteen ja kulttuuriin erikoistunut tutkija Paavo Järvensivu.

- Tämä vaatii uudenlaista tavoiteorientoitunutta toimintaa julkiselta sektorilta. Hyvää tässä on se, että ekologisen jälleenrakennuksen avulla voitaisiin samalla kertaa ratkaista maaseudun työllisyysongelmia, pitää huolta, että osaamisemme vastaa tulevaisuuden haasteisiin ja vähentää päästöjä ripeässä aikataulussa, Järvensivu jatkaa.


Minkälaisella politiikalla SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vastaavat tutkijayhteisön heittämään haasteeseen?

Vastaukset kuullaan seminaarissa, joka järjestetään Balderin Salissa Senaatintorin laidalla (Aleksanterinkatu 17) 22.11.2018. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilajärjestelyjä ja tarjoiluja varten pyydämme ennakkoilmoittautumisia. Puhujat ovat lehdistön käytettävissä klo 11.15-11.30 - myös ennakkoon voidaan sopia haastatteluajasta.

Ohjelma:
8.45 Tarjolla kahvia
9.00 Kaisa Penny (Kalevi Sorsa -säätiö): Ilmastonmuutos ja politiikan innovaatiot
9.10 Jari Liski (Ilmatieteen laitos): Ilmastotieteen asettamat haasteet ilmastopolitiikalle
9.30 Paavo Järvensivu (BIOS-tutkimusyksikkö): Yhteiskunnan ekologinen jälleenrakennus
9.50 Pekka Haavisto (Vihreät): Vihreiden talouspolitiikka ja ilmastonmuutos
10.10 Antti Rinne (SDP): SDP:n talouspolitiikka ja ilmastonmuutos
10.30 Paneelikeskustelu
11.15 Tilaisuus päättyy


Lisätietoja: Kaisa Penny, Kalevi Sorsa -säätiö, 040 7217212 ja Paavo Järvensivu, BIOS-tutkimusyksikkö, 040 7378485.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja, think tank.

Säätiö on analyyttinen edelläkävijä, joka tunnistaa heikkoja signaaleja ja kansainvälisiä trendejä sekä tuo uusia virikkeitä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Raportti: Euroalueen kriisi ei osoittanut finanssipolitiikkaa rajoittavien sääntöjen tarpeellisuutta17.5.2019 14:01:08 EESTTutkimus

Euroalueen kriisin syynä olivat erityisesti yksityisen sektorin velkaantuminen ja pitkäaikaiset kilpailukyvyn erot jäsenmaiden välillä. Näihin ongelmiin ei voida puuttua asettamalla jäsenvaltioiden budjeteille uusia rajoitteita. Lisäksi etenkin Suomen kannalta on tärkeää, etteivät EU:n säännöt liikaa rajoita finanssipolitiikan liikkumavaraa. Näin väittää dosentti Jaakko Kiander Kalevi Sorsa -säätiön julkaisemassa raportissa ”EMUn kehittäminen ja Suomi – rahaliiton uudistaminen kriisikokemusten valossa”. Raportissa tehdään katsaus eurokriisin historiaan ja EMUn kehittämisehdotuksiin, joita kriisin jälkeen on tehty.

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin17.4.2019 05:55:00 EESTKutsu

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin12.4.2019 05:55:00 EESTKutsu

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme