Helsingin yliopisto

Tutkijat haluavat kuulla painajaisistasi

Jaa

Painajaiset ovat kulttuuriperintöämme niin kummalliselta kuin se voi kuulostaakin, ja siksi Helsingin yliopiston Pohjoiset painajaiset -hanke tutkii niitä keskiajalta tähän päivään. Hanke pyrkii selvittämään, millaisia ovat nykyihmisten pahat unet ja onko niissä yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia satoja vuosia sitten eläneiden ihmisten painajaiskokemuksiin.

Lähes kaikki näkevät pahoja unia ainakin ajoittain. Joskus ne unohtuvat, joskus ne jäävät kaihertamaan mieltä. Painajaiset eivät ole vain yksilöllisiä unennäköjä, vaan ne ovat yhteydessä myös kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Keskiajan ihminen näki painajaisia demoneista, uuden ajan alun ihminen noidista – mutta mitkä asiat hiipivät meidän 2000-luvun ihmisten mieliin nukkuessamme? Onko painajaisunen aihe pelko sairastumisesta vai työpaikan menetyksestä vai ikävästä esimiehestä vai muisto jostain traumaattisesta kokemuksesta? Vai noudattaako painajaisuni illalla katsotun trillerin juonta? Vai näetkö painajaisissasi ihan jotain muuta?

Painajaiskuvauksia kerätään nyt kaikilta 15. huhtikuuta 2020 asti. Keruun suorittavat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto ja Svenska Litteratursällskapet i Finlandin arkisto yhteistyössä Pohjoiset painajaiset -tutkimushankkeen kanssa.

Painajaiskuvauksia voi lähettää sähköisellä lomakkeella tai sähköpostilla tai postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Arkisto, PL 259, 00171 Helsinki (kuoreen merkitään tunnus ”Painajaiset”).

Painajaiskuvaukset voi kirjoittaa millä kielellä haluaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Korhonen
anu.korhonen@helsinki.fi
Puh.+358504484076

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme