Helsingin yliopisto

Tutkijat kehittivät nopean työkalun proteiinien hajottamiseen soluissa

Jaa
AID-tekniikasta kehitetty menetelmä on tehokas, kertoo uusi tutkimus.

Solujen normaali toiminta on riippuvainen proteiinien toiminnasta, ja sairaustiloissa proteiinien toiminta on häiriintynyt. Solubiologisen tutkimuksen perustehtävä on selvittää, mikä on erilaisten proteiinien tehtävä ja kuinka proteiinien häiriöt johtavat tauteihin.

Proteiinien tehtäviä soluissa voidaan selvittää tutkimalla, mitä seurauksia proteiinien poistolla on. Tutkijat ovat viime vuosikymmenen aikana kehittäneet tähän useita tekniikoita. Yksi näistä tekniikoista on AID (auxin-inducible degron). Se hyödyntää kasvisolujen auksiini-luokan hormonisignalointia.

Akatemiaprofessori Elina Ikosen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta paransi AID-tekniikan nopeutta ja hormoniriippuvuutta ihmissoluissa. Haluttuja proteiineja voitiin hajottaa soluista minuuteissa, jolloin proteiinin puuttumisen suorat vaikutukset paljastuvat.

Lisäksi tutkijat laajensivat menetelmän käyttömahdollisuuksia erityyppisiin proteiineihin. Menetelmällä voitiin myös poistaa akuutisti proteiineja, joiden pitkäaikaista puutosta solut eivät kestä hengissä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Methods -lehdessä.

– Kehittämästämme teknologiasta on ensisijaisesti hyötyä tutkimustyössä, mutta geeniteknologian kehityksen myötä sillä on potentiaalia myös uusiin diagnostisiin ja terapeuttisiin menetelmiin, Elina Ikonen sanoo.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Elina Ikonen, Helsingin yliopisto
Puh. 050 4485050
Sähköposti: elina.ikonen@helsinki.fi

Viite: Li S, Prasanna X, Salo VT, Vattulainen I, Ikonen E. An efficient auxin-inducible degron system with low basal degradation in human cells. Nature Methods, 26th August, 2019. https://doi.org/10.1038/s41592-019-0512-x

***************************
Ystävällisin terveisin

Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye