Helsingin yliopisto

Tutkijat löysivät Parkinsonin taudin todennäköisen aiheuttajan

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijat osoittavat, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat ovat todennäköisesti Parkinsonin taudin aiheuttajia valtaosassa tapauksista. Tutkimus mahdollistaa Desulfovibrio-bakteerikannan kantajien seulonnan ja bakteerin häätämisen suolistosta - ja tekee mahdolliseksi Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyn.

̶ Tuloksemme ovat merkittäviä, sillä Parkinsonin taudin aiheuttajaa ei tunneta, vaikka sitä on 200 vuotta yritetty tunnistaa. Tuloksemme osoittavat, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat  todennäköisesti aiheuttavat Parkinsonin tautia.  Suurin osa taudista aiheutuu ympäristön kautta eli siitä saako ihminen Parkinsonin tautia aiheuttavia Desulfovibrio-bakteerikantaa ympäristöstään. Vain pieni osa eli noin 10 prosenttia Parkinsonin taudista aiheutuu yksilön perintötekijöistä, kertoo professori Per Saris Helsingin yliopistosta.

Professori Sariksen tutkimusryhmän tavoite oli selvittää kokeellisesti voivatko potilailta löydetyt Desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttaa Parkinsonin tautia kohti menevää kehitystä.

Ryhmän juuri ilmestyneen tutkimuksen päälöydös oli, että Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden Desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttavat alphasynukleiiniproteiinin kokkaroitumista tilastollisesti merkitsevästi Parkinsonin taudin malliorganismissa. Malliorganismina käytettiin Caenorhabditis elegans matoa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että terveistä ihmisistä eristetyt Desulfovibrio-bakteerikannat eivät samassa määrin aiheuta alphasynukleiinin kokkaroitumista. Sen sijaan Parkinson potilaiden Desulfovibrio-kantojen aiheuttamien kokkareiden kokokin oli suurempi.

̶ Tuloksemme mahdollistaa seulontatukimuksia, jossa tunnistetaan ne ihmiset, jotka kantavat näitä haitallisia Desulfovibrio-bakteereita. Tällöin heihin voidaan kohdistaa toimenpiteitä, joilla nämä kannat saadaan häädettyä suolistosta. Näin Parkinson potilaiden taudin oireita voidaan mahdollisesti lieventää ja hidastaa. Kun Desulfovibrio-bakteerit saadaan poistettua suolistosta, niistä johtuvia alphasynukleiinikokkareita ei tule lisää suoliston soluihin, josta ne prioniproteiinien tavoin etenevät kohti aivoja kiertäjähermon kautta kohti aivoja, summaa Saris.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Per Erik Saris, per.saris@helsinki.fi, puh. 050 520 3696

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme