Helsingin yliopisto

Tut­ki­jat löy­si­vät pro­teii­nin, joka pi­tää so­lu­jen liik­ku­mi­ses­ta vas­taa­van ko­neis­ton ta­sa­pai­nos­sa

Jaa

Tropomoduliini säilyttää tasapainon solujen liikkumisesta ja solun kiinnittymisestä vastaavien koneistojen välillä. Häiriöt tässä tasapainossa ovat tyypillisiä esimerkiksi syöpien leviämisessä.

Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.Kuva: Reena Kumari
Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.Kuva: Reena Kumari

Ihmis- ja eläinsolut pystyvät liikkumaan. Liikkumista varten niissä on solukalvoa eteenpäin työntäviä rakenteita. Supistuvat rakenteet puolestaan ovat tärkeitä solun muodon säilyttämiselle ja solun kiinnittymiselle ympäristöönsä.

Terveissä soluissa näiden vastakkaisia voimia synnyttävien koneistojen välillä on tarkka tasapaino, jonka häiriöt johtavat erilaisiin sairauksiin. Koneistojen tärkein osa on aktiini-niminen proteiini. Sen jakautuminen juuri oikeassa suhteessa kahden koneiston välillä on välttämätöntä, jotta solut pystyvät toimimaan normaalisti.

Helsingin yliopiston ja Pennsylvanian yliopiston tutkijat ovat nyt avanneet aktiinimolekyylien jakautumista soluissa säätelevää mekanismia. He ovat löytäneet proteiinin, joka ylläpitää tätä tasapainoa soluissa. Tropomoduliini-nimisen proteiinin on aiemmin osoitettu olevan tärkeä lihasten supistumisesta vastaavien rakenteiden järjestymisessä, mutta sen toimintaa muissa solutyypeissä ei ole täysin selvitetty.

Uusi tutkimus osoittaa, että tropomoduliinit vakauttavat aktiinisäikeitä, mutta ainoastaan supistuvissa aktiinikoneistoissa.

– Tämä johtuu siitä, että tropomoduliinit sitoutuvat tiettyihin proteiineihin, joita löytyy vain supistuvista aktiinikoneistoista. Tropomoduliinien poisto soluista johti supistuvien rakenteiden häviämiseen, ja soluihin muodostui samanaikaisesti ylimäärä solukalvoa ulospäin työntäviä rakenteita. Tämä aiheutti vakavia ongelmia solujen muodon ylläpitämisessä ja toiminnoissa, sanoo akatemiaprofessori Pekka Lappalainen Helsingin yliopistoon kuuluvan HiLIFE:n Biotekniikan instituutista.

Tutkijat olivat yllättyneitä huomatessaan, että yhden proteiinin poistaminen soluista johti niin suuriin ongelmiin aktiinikoneistojen välisessä tasapainossa.

– Toinen hämmästyttävä tulos tässä tutkimuksessa oli se, että sama proteiini voi toimia hyvin eri lailla eri solutyypeissä ja kudoksissa. Tutkimuksemme selittää myös, miksi epänormaalit tropomoduliini-proteiinin tasot ovat yhteydessä erilaisiin syöpiin, kertoo väitöstutkimustaan tekevä Reena Kumari Helsingin yliopistosta.

Artikkeli:

Kumari R, Jiu Y, Carman PJ, Tojkander S. Kogan K, Varjosalo M, Gunning PW, Dominguez R, Lappalainen P. Tropomodulins control the balance between protrusive and contractile structures by stabilizing actin-tropomyosin filaments. Current Biology (2020). DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2019.12.049

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reena Kumari, reena.kumari@helsinki.fi, puh.+358 50 448 4610 (englanniksi)

akatemiaprofessori Pekka Lappalainen, pekka.lappalainen@helsinki.fi, puh. +358 40 594 1533

Kuvat

Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.Kuva: Reena Kumari
Tropomoduliini-proteiini ylläpitää solun liikkumiskyvyn ja toisaalta sen ympäristöön kiinnittymisen välistä tasapainoa.Kuva: Reena Kumari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme