Oulun yliopisto

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa

Jaa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, joka jää mm. Business Finlandin tarjoaman kriisirahoituksen ulkopuolelle. Hallitus on myös reagoinut yksinyrittäjien ja toiminimien tilanteeseen edistämällä yrittäjien työttömyysturvaa. Sen toimeenpano täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti ja lisäksi tarvitaan mikroyrityksille suunnattua suoraa tukea konkurssiaallon välttämiseksi, toteavat Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkijat.

Toimialoista kriisi koskettaa nopeimmin asiakaskontakteihin ja ihmisten kokoontumiseen perustuvia palvelualan yrityksiä. Yksinyrittäjistä suurin osa toimii palvelualoilla (73%). Monien näillä aloilla toimivien yksinyrittäjien ja heidän perheidensä toimeentulo on äkillisesti romahtanut ja kriisiajan kesto ei ole tiedossa. Kaikkein pienimpien mikroyritysten taloudelliset puskurit ovat pienet. Tilastojen mukaan jo ennen kriisiä yrittäjistä 14% oli pienituloisia (palkansaajissa vastaava osuus 1,4%). Yksinyrittäjistä noin puolet ansaitsee kuukaudessa alle 2 000 euroa ja alle 1 000 euroa ansaitsevien osuuskin merkittävä. Monella heistä on nyt inhimillinen hätä ja pikainen avun tarve.

Neuvonta-apua ja tietoa on saatavilla esimerkiksi kunnallisista yrityspalveluista ja yrittäjäjärjestöjen kautta. Yrityspalvelut tekevät arvokasta työtä ja ovat reagoineet nopeasti heidän asiakasyritystensä tarpeeseen. Saatavilla on myös esim. pikaisella aikataululla organisoituja puhelinpäivystyksiä yrittäjille. Kunnatkin ovat reagoineet tarjoamalla esim. uusia lainamuotoisia rahoituksia. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrittäjien tilanteesta. Olemme tiiviisti yhteydessä mikroyrityksiin ja yrityspalvelutoimijoihin ja välitämme tietoa päättäjien käyttöön.

Yrittäjä on tottunut selviämään omillaan ja elättämään omasta työstä ansaituilla tuloilla itsensä ja perheensä. Työnantajayrittäjillä on lisäksi suuri huoli työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulosta. Nyt poikkeustilanteessa yrittäjien kannattaa selvittää omalle yritysmuodolle saatavilla olevat tuki- ja rahoitusmahdollisuudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Poikkeustilanteen keskelläkin kannattaa ennakoida, mitä apua on saatavilla, jos sitä tilanteen muuttuessa tulee tarvitsemaan.

Tästä selvitään yhdessä. Suositaan kulutuksessa kaikessa mahdollisessa paikallista ja kotimaista sekä ostetaan mikroyritysten tuotteita ja palveluita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti:
Anna-Mari Simunaniemi, tutkimusjohtaja, 050 466 2832
Martti Saarela, kehityspäällikkö, 040 559 6996
Matti Muhos, johtaja, Kerttu Saalasti Instituutti, 040 040 7590
Eija-Riitta Niinikoski, kehityspäällikkö, Kerttu Saalasti Instituutti, 040 091 9310

viestintäpäällikkö: Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme