SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Tutkijat perehtyivät S-ryhmän ostodataan: pienituloiset ostavat ilmastoystävällisemmin

Jaa
Punaisen lihan suosio suomalaisten lautasilla on yhä vankka. Kotitalouden tulot ja ruoan hinta eivät silti ole esteitä kestävämpien ruokavalintojen tekemiselle. Tiedot käyvät ilmi Helsingin ja Tampereen yliopistojen kansainvälisestikin uraauurtavasta LoCard-tutkimuksesta, jossa seurattiin S-ryhmän asiakasomistajien ostotietoja kahden vuoden ajan. Muutos proteiininlähteissä on kiihtynyt entisestään aineiston keräämisen jälkeen.
LoCard-hankkeessa tehdään kansainvälisesti uraauurtavaa ruokatutkimusta S-ryhmän datalla.
LoCard-hankkeessa tehdään kansainvälisesti uraauurtavaa ruokatutkimusta S-ryhmän datalla.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkijat perehtyivät lähes 30 000 S-ryhmän asiakasomistajan ostodataan vuosina 2016–2018. Tutkimuksen mukaan kotitalouden tulot ja ruoan hinta eivät olleet esteitä kestävämpien ruokavalintojen tekemiselle. Pienempituloiset ostavat ilmastoystävällisemmin. Etenkin kasvisvaihtoehtoja suosivat löytävät hintatasoltaan kotitaloudelleen sopivia vaihtoehtoja, olivatpa ne sitten huokeampia kauden kasviksia ja juureksia, linssejä, papuja tai trendikkäämpiä vegeuutuuksia.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta valitsee ostoskoriinsa punaisen lihan ohella vaaleaa lihaa, kalaa ja kasvisruokia. Reitti punaisesta lihasta kohti muita proteiininlähteitä käy ensisijaisesti siipikarjaa, sitten kalaa ja lopuksi kasvisperäisiä tuotteita suosien. Nuoret ovat ennakkoluulottomampia kasvipohjaisten vaihtoehtojen suhteen ja valitsevat moninkertaisesti enemmän kasvisruokaa ostokoriinsa. Iäkkäät puolestaan suosivat monipuolisemmin kalatuotteita.

- Jokainen askel kohti kestävämpiä valintoja ansaitsee arvostusta. Suomalaisilla on tietoa ja myönteistä asennetta ruokamuutosten tekemiseen. Kun suuri joukko meistä tekee päivittäin tai viikoittain pienenkin paremman valinnan, teemme yhdessä tärkeää muutosta, korostaa Maijaliisa Erkkola, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto.

 Vegekuplaa ei ole – kasvipohjaiset tuotteet ovat vakiinnuttaneet asemaansa

Murros suomalaisten ruokakasseissa on saanut vauhtia aineiston keräämisen jälkeen. S-ryhmän tuoreet tilastot kertovat, että kuluneen viiden vuoden aikana esimerkiksi vegemakkaroiden ja -leikkeleiden myynti on kasvanut 250 prosenttia ja kaura- ja soijamaitojen myynti on kasvanut lähes 200 prosenttia.

- Kasvipohjaiset tuotteet ovat vakiinnuttaneet asemansa kuluneen parin vuoden aikana ja tuotteiden valikoima on monipuolistunut huomattavasti. Vegeproteiinien alkuhypen hurjia kasvukäyriä emme enää näe, mutta kysyntä kehittyy tasaiseen tahtiin. Se kertoo siitä, että kasvipohjaisista tuotteista on tullut arkisempi osa suomalaisten ruokavaliota, vahvistaa myyntijohtaja Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta.

- Lihatuotteissa puolestaan siipikarjan menekki kasvaa ja punaisen lihan kulutuksessa on asteittaisen vähenemisen merkkejä. Kiinnostus kalan käyttöön on vahvaa. Uudet helpot kalatuotteet kuten järvikalapuikot ja -pihvit ovat madaltaneet monella kynnystä. Olemme rohkaisseet kalan käyttöön tuomalla sesonkikaloja esille ja kampanjoimalla kalan arkikäytön puolesta, Oksa kertoo.

LoCard-hankkeessa tehdään kansainvälisesti uraauurtavaa ruokatutkimusta S-ryhmän datalla

LoCard on Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston koordinoima tutkimushanke, jossa tehdään kansainvälisestikin ainutlaatuista ruoankäytön ja elintapojen tutkimusta S-ryhmän ostodataa ja asiakasomistajille toteutettuja kyselyitä hyödyntäen. S-ryhmä tarjoaa yliopiston tutkimusta varten dataa asiakasomistajien suostumuksella. Yliopistojen kanssa tehtävässä yhteistyössä ei ole kyse tutkimuksen rahoittamisesta tai taloudellisesta tukemisesta.

S-ryhmän vastuullisuusohjelman tavoitteena on, että kaupparyhmässä myydystä ruoasta 65 prosenttia on kasvipohjaista vuonna 2030. Kauppa voi rohkaista, tarjota vinkkejä ja vaihtoehtoja asiakkailleen.

Linkin takana Helsingin yliopiston tiedote tutkimuksesta 

Lisää LoCard-tutkimuksesta: https://locard.fi/

 

S-ryhmän tilastot - seuraavissa vegetuotteissa huimia kasvulukuja kuluneen viiden vuoden aikana:

  • Vegemakkaroissa ja -leikkeleissä myynti on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana +260 %.
  • Kasvipohjaisissa jäätelöissä kasvua viidessä vuodessa +265 %.
  • Kasvipohjaiset maidonkaltaiset juomat kuten esimerkiksi kaura- ja soijamaito: myynti kasvanut viimeisessä viidessä vuodessa +198 %.
  • Kasvipohjaiset valmisruoat (joissa kasviproteiineja) +55 % viidessä vuodessa.


lähde: S-ryhmä, päivittäistavarakaupan myyntitilastot 5/2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maijaliisa Erkkola, professori, Helsingin yliopisto, maijaliisa.erkkola@helsinki.fi, 045 671 5455


Antti Oksa, myyntijohtaja, S-ryhmän marketkauppa, antti.oksa@sok.fi, puh. 044 541 1499

Kuvat

LoCard-hankkeessa tehdään kansainvälisesti uraauurtavaa ruokatutkimusta S-ryhmän datalla.
LoCard-hankkeessa tehdään kansainvälisesti uraauurtavaa ruokatutkimusta S-ryhmän datalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,7 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Savonlinnan Original Sokos Hotel Seurahuoneen upea huoneuudistus valmistuu kesäsesonkiin 202329.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Savonlinnan hotelli Seurahuoneen huoneuudistus valmistuu 1.6.2023, sopivasti kaupungin vilkkaaksi odotettuun kesäsesonkiin. Uudistuksessa hotellin 55 huonetta saavat kauniin, maanläheisen ilmeen. Tyylikkään huonevalikoiman, monipuolisten ravintola- ja tapahtumatilojen sekä upean saunaosaston kokonaisuus tekevät hotelli Seurahuoneesta houkuttelevan elämyskokonaisuuden Saimaan rannalla.

Elinkustannusten kallistuminen toi esiin yllättävän vaateilmiön Prismassa – vaatelaastareita ja paikkaustarvikkeita ostetaan nyt ennennäkemättömällä tahdilla24.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Maailmantilanteen aiheuttama elinkustannusten nousu on saanut suomalaiset paikkamaan vaatteitaan aiempaa suuremmalla innolla. Prisman myyntidatasta selviää, että ompelu- ja paikkaustarvikkeiden myynti lähti viime syksynä selvään kasvuun samoihin aikoihin sähkön hinnan nousun kanssa. Kasvu on vain kiihtynyt tänä keväänä ja etenkin vaatelaastarit tekevät nyt kauppaansa ennenäkemättömällä tahdilla.

Suomalaiset paljastavat mikä juhlapukeutumisessa on vaikeinta – pukukoodien rooli korostuu erityisesti11.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Sokoksen teettämästä laajasta kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset arvostavat juhlapukeutumisessaan erityisesti monikäyttöisyyttä ja istuvuutta. Kuitenkin samalla yli puolet kokee haastavimmaksi tekijäksi omalle vartalolleen istuvien juhlavaatteiden löytämisen. Kyselytutkimus paljasti myös suomalaisten kaipaavan vapaan hulluttelun sijaan rajoja ja raameja juhlapukeutumiseensa.

Finländska forskare har tagit fram en kalkylator för fotavtryck på naturen för företag – det internationellt banbrytande pilotprojektet har kartlagt S-gruppens påverkan på naturen10.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

För att stoppa förlusten av biologisk mångfald krävs att företag minimerar sin påverkan på naturen, dvs. fotavtrycket, men det har inte funnits några verktyg för att mäta fotavtrycket på naturen. I ett projekt mellan Jyväskylä universitet, S-gruppen och Sitra har man nu tagit fram en modell som stakar ut vägen för företagen och som är banbrytande även internationellt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme