Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö

Tutkijat torjuvat päästöjä uusilla teknologioilla: säätiöiltä 3,2 miljoonaa euroa aurinkokennoille, hiilituotteille ja energiavarastoille

Jaa
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittavat yli kolmella miljoonalla eurolla kuutta tutkimushanketta, jotka tarjoavat ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Säätiöt myönsivät rahoitusta Tulevaisuuden tekijät -ohjelmassa, jonka tarkoitus on tukea kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta.

Uudet aurinkokennot mahdollistavat edullisen aurinkoenergian tuotannon

Aalto-yliopiston tutkija Syed Ghufran Hashmi työryhmineen sai säätiöiltä 600 000 euron rahoituksen. Hashmin työryhmä kehittää aurinkokennomateriaalia, joka helpottaa aurinkoenergian talteenottoa.

Nykyisten aurinkokennojen valmistaminen on kallista, koska ne sisältävät erittäin puhdasta piitä. Erittäin puhtaan piin käsittely vaatii erityiset puhdastilat, mikä nostaa aurikopaneelien valmistamisen kustannuksia. Hashmin ryhmä testaa aurinkokennoissaan uutta materiaaliyhdistelmää, hiilipohjaista perovskiittia, jonka valmistaminen on piitä edullisempaa ja vaivattomampaa.

Uusi materiaali mahdollistaisi räätälöityjen aurinkopaneelien valmistamisen. Paneelit voidaan esimerkiksi integroida suoraan rakennusmateriaaleihin, kuten ikkunoihin ja muihin rakennelaseihin.

Härkäpavun kuorista ja akuista apua energian varastointiin 

Uusiutuvaa energiaa on varastoitava myös niitä kuukausia varten, jolloin aurinko ei paista eikä tuuli puhalla. Säätiöt myönsivät rahoitusta kahdelle uusia energianvarastointitapoja kehittävälle Aalto-yliopiston tutkimusryhmälle.

Tutkija Ari Seppälän tutkimusryhmä kehittää materiaaleja lämpöenergian pitkäaikaiseen varastoimiseen. Seppälä ryhmineen testaa, voisiko esimerkiksi viljan akanoista tai härkäpavun kuorista valmistettu materiaali olla myrkytön ja edullinen ratkaisu lämmön varastointiin. Ryhmä sai säätiöiltä 500 000 euron rahoituksen.

Tutkija Pekka Peljon ryhmä kehittää tapaa löytää uusia materiaaleja nykyistä edullisempiin ja kestävämpiin sähkövarastoihin. Puhelimissa, työkaluissa ja sähköautoissa käytetään yleisesti litiumioniakkuja, mutta sähköverkoissa tarvittaviin sähkövarastoihin tarvitaan kustannustehokkaampia uusia ratkaisuja. Tutkimushankkeen tavoite on löytää uudenlaiseen virtausakkuun helposti saatavia, turvallisia materiaaleja. Säätiöt rahoittivat hanketta 500 000 eurolla.

Päästöttömiä hiilituotteita ja helposti siirreltävää magneettikuvausteknologiaa

Professori Tuomas Koirasen ryhmä Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta kokeilee uutta teknologiaa, joka muuttaa ilmakehän hiilidioksidin päästöttömästi hyödyllisiksi tuotteiksi. Hiilituotteita, kuten grafeenia, hiilinanoputkia ja hiilimustaa, käytetään teollisuudessa ja esimerkiksi jäteveden puhdistuksessa. Päästöttömällä energialla valmistettavat hiilituotteet ovat arvokkaita, ja niillä on kasvavat maailmanmarkkinat. Ne toimivat myös hiilinieluina. Hanke sai Tulevaisuuden tekijät -ohjelmassa 450 000 euron rahoituksen.

Apulaisprofessori Ilkka Laakso Aalto-yliopistosta työryhmineen tutkii ja rakentaa helposti siirreltävää magneettikuvausteknologiaa. Uutta teknologiaa voisi käyttää laajemmin sairaalaympäristön ulkopuolella. Säätiöt myönsivät hankkeelle 750 000 euroa.

Professori Jouni Mattilan ryhmä Tampereen yliopistosta kehittää teknologiaa, jolla robotteja voidaan helposti opettaa raskaiden kuormien liikuttamiseen muuttuvissa työympäristöissä. Ratkaisussa hyödynnetään nopeaa 5G-verkkoa ja etäläsnäoloa. Hankkeelle myönnettiin 400 000 euroa.

Rahoitusta rohkeille avauksille

Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelmassa etsitään kunnianhimoisia yliopistojen tutkimusavauksia, jotka ratkovat yhteiskunnalle tärkeitä kysymyksiä. Neljättä kertaa järjestettyyn rahoitushakuun lähetettiin tänä vuonna yli 90 uutta tutkimusideaa, joista osa valittiin edelleen jalostettaviksi. Jalostetuista ehdotuksista kuusi sai säätiöiden rahoituksen.

“Haluamme rahoittaa uusia hankkeita, jotka saattavat rajautua muiden tarkasti määriteltyjen rahoitushakujen ulkopuolelle. Rahoitusta voi hakea juuri sellaiseen huippututkimukseen, jota itse pitää tärkeänä”, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies Antti Aarnio sanoo.

”Tulevaisuuden tekijät -ohjelma on osoitus hyvin toimivasta säätiöyhteistyöstä, joka on antanut molemmille osapuolille lisäarvoa. Ohjelman keskeiset periaatteet, kuten itsenäinen päätöksenteko ja tasapuolinen rahoitus, ovat olleet säätiöllemme ratkaisevia tekijöitä mukaan lähtemiseksi”, Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Marja Leskinen sanoo.

Tulevaisuuden tekijät -ohjelma järjestetään vuosittain. Seuraava rahoitushaku aukeaa helmikuussa 2020. 

Yhteyshenkilöt

Antti Aarnio
asiamies, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
puh. 040 503 6634
antti.aarnio@teknologiateollisuus.fi


Marja Leskinen
asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
puh. 040 514 6969
mkl@jaes.fi

Tietoja julkaisijasta

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Eteläranta 10
00131 Helsinki

https://techfinland100.fi/

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö edistää teknologiateollisuuden uudistumista ja tulevaisuuden kilpailukykyä.

Jane ja Aatos Erkon säätiön ensisijainen tarkoitus on tekniikan ja taloustieteiden sekä lääketieteen tutkimuksen ja opetuksen edistäminen ja tukeminen. Säätiön tarkoituksena on myös taiteen ja kulttuurin sekä urheilutoiminnan ja ruumiillisen kasvatuksen ja hyvinvoinnin edistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö

Neljä miljoonaa euroa suomalaisille tutkimushankkeille: Uutta teknologiaa tietojenkäsittelyn valtavan energiankulutuksen vähentämiseen20.1.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsivät yhteensä neljä miljoonaa euroa kuudelle suomalaiselle tutkimushankkeelle. Säätiöiden tuella muun muassa kehitetään uutta teknologiaa IT:n globaalin energiankulutuksen vähentämiseksi, ratkaistaan kriittisten metallien kiertotalouden ongelmia ja vauhditetaan kvanttiteknologian läpimurtoja.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye