Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAElinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Tutkimus: Hoitotyön työaikatiedot valottavat korkean työkuorman vaikutusta sairauspoissaoloihin

Jaa
Korkea työkuorma terveydenhuoltoalalla lisää sairauspoissaoloriskiä lyhyellä aikavälillä, ilmenee tuoreesta Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksesta. Työkuorman tuplaantuminen kasvatti riskiä sairauspoissaoloihin noin 18 prosenttia. Työkuormaa lisäsivät työaikojen epäsäännöllisyys ja vuorojen pituuden vaihtelu. Tutkimus on hyödyntänyt hoitotyössä kerääntyviä työaika- ja hoitotietoja, ja tulosten avulla voidaan kehittää alan työaikojen johtamismalleja sekä suosituksia vuorotyön suunnittelussa.
Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi lyhyiden sairauspoissaolojen riskin yhteyttä työkuormaan sekä miten työkuormat vaihtelevat eri aikoina eri osastojen välillä.
Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi lyhyiden sairauspoissaolojen riskin yhteyttä työkuormaan sekä miten työkuormat vaihtelevat eri aikoina eri osastojen välillä.

Hoitajapula on noussut yhdeksi näkyvimmistä merkeistä Suomen terveydenhuollon kriisiytymisestä. Työvoimapuutteen kanssa painiskelevat myös lukuisat muut länsimaat. Etlan ja Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka työaika- ja hoitotietoa voitaisiin hyödyntää terveydenhuoltohenkilöstön työn kuormittavuuden ja työn vaikutusten arvioinnissa.

Tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi lyhyiden sairauspoissaolojen riskin yhteyttä työkuormaan sekä miten työkuormat vaihtelevat eri aikoina eri osastojen välillä. Saaduilla tuloksilla voidaan parantaa alan työaikojen suunnittelua sekä vähentää sairauspoissaolojen riskiä, toteaa Etlassa tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

‒ Tutkimustuloksiamme voidaan hyödyntää kehitettäessä terveydenhuoltoalan työaikojen johtamismalleja sekä päivitettäessä nykyisiä suosituksia. Keskeinen havaintomme oli, että korkea työkuorma lisäsi sairauspoissaoloriskiä lyhyellä aikavälillä. Tämä tulisikin huomioida, kun päivitetään suosituksia vuorotyön työaikojen suunnittelussa, Kuusi sanoo.

Tutkimuksessa havaitaan, että sairauspoissaolojen riski kasvoi korkean työkuorman vaikutuksesta seuraavan viikon aikana. Työkuorman tuplaantuminen kasvatti sairauspoissaoloriskiä suhteellisesti noin 18 prosenttia. Sen sijaan työkuorman kasvua ei näkynyt systemaattisesti yötyön, työvuorojen tai lyhyiden vuorovälien lisääntymisenä kolmen viikon suunnittelujaksoissa. Merkittävä osa työkuorman vaihtelusta tapahtui kuitenkin työpäivien välillä.

Työkuorman vaihtelu liittyi erityisesti yllättäviin muutoksiin työntekijöiden määrässä. Työaikojen epäsäännöllisyys ja vuorojen pituuden vaihtelu (esimerkiksi mahdolliset lisätyövuorot) lisäsivät työkuormaa ja sitä kautta myös lyhyiden sairauspoissaolojen riskiä.

Sairauspoissaolojen riski on pienempi riittävän pitkillä vuoroväleillä (11 tuntia tai enemmän) ja aamuvuoroissa. Työvuorosuunnittelussa kannattaakin välttää yksittäisiä vapaapäiviä ja työaikojen epäsäännöllisyyttä sairauspoissaolojen riskin pienentämiseksi. Riittävät resurssit ja varahenkilöstö ovat merkittävässä roolissa työkuorman ja siihen liittyvien haittojen hallinnassa.

Tero Kuusi, Martti Kulvik, Mikko Härmä & Annina Ropponen: Tehokkuus ja työhyvinvointi – tiedolla kohti tasapainoista työtä (Etla Raportti 134)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi lyhyiden sairauspoissaolojen riskin yhteyttä työkuormaan sekä miten työkuormat vaihtelevat eri aikoina eri osastojen välillä.
Etlan ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi lyhyiden sairauspoissaolojen riskin yhteyttä työkuormaan sekä miten työkuormat vaihtelevat eri aikoina eri osastojen välillä.
Lataa
Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Kuva: Matti Rajala/ETLA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1027.3.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 sähköpostilla osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta. O

Kutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1022.3.2023 12:15:42 EET | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 täällä. Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta Ohjelma: 10.00 Tilaisuuden avaus, Laura V

Etla: taantuma jää lieväksi, mutta niin jää sitä seuraava kasvukin - ”Nousukausi jää kokematta”21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa lähivuosiksi vain kituliasta talouskasvua. Etla on alentanut bkt-ennustettaan aiemmasta ja arvioi nyt Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna reilun prosentin. Tänä vuonna bkt supistuu 0,3 prosenttia. Suomi ajautui tekniseen taantumaan jo viime vuoden lopussa ja talouskasvua leikkaavat jatkossakin inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän hyökkäyssota välillisine vaikutuksineen. Yksityinen kulutus ja investoinnit supistuvat tänä vuonna, mutta työllisyysvaikutukset jäävät maltillisiksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan ennuste julki tiistaina 21.3.20.3.2023 09:34:06 EET | Tiedote

Pääseekö Suomi takaisin kasvuun kiinni? Joko inflaatiopiikki alkaa viimein taittua? Miltä korkotaso näyttää tulevina vuosina? Vastauksia kysymyksiin ja muihin lähivuosien talousteemoihin on tarjolla, kun Etla julkistaa vuoden 2023 ensimmäisen talousennusteensa, kevään laajan Suhdanteen. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa julkistuswebinaarissa. Aika: Tiistaina 21.3. klo 9.30–10.30 Paikka: Teams Webinaarissa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan kevään 2023 suhdanne-ennusteen luvut ja arviot niiden takana. Paikalla webinaarissa kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Sakari Lähdemäki. Tilaisuuden ohjelma: 9.30–9.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 9.40–10.20 Kevään Suhdanne 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10.20–10.30 Keskustelu & kysymykset Ilmoittautuminen viimeistä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme