Työterveyslaitos

Tutkimus: Hyvinvointialuevalmistelijoiden jaksaminen oli äärirajoilla

Jaa
Hyvinvointialueiden valmistelijoiden työhyvinvointia seurattiin kuukausittaisilla kyselyillä vuoden 2022 aikana. Tulosten mukaan valmistelijoiden hyvinvointia, työkykyä ja työssä suoriutumista heikensivät työn paljous, työpaineiden runsaus, pitkät työpäivät ja heikkoudet työyhteisön toimivuudessa ja esihenkilötyössä. Vastaavissa erittäin vaativissa muutostilanteissa olisi tärkeää satsata työhyvinvointia ylläpitäviin rakenteisiin.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 18.4.2023

Hyvinvointialuevalmistelijoiden työhyvinvointi, työkyky ja työssä suoriutuminen heikkenivät vuoden 2022 aikana. Työhyvinvointia mittaavan seurantatutkimuksen tuloksissa näkyivät työn paljous, työpaineiden runsaus, pitkät työpäivät ja samanaikaiset työyhteisön toimivuuden ja esihenkilötyön heikkoudet.

Hyvinvointialueille siirtymisen hallinnolliset rakenteet luotiin nopealla aikataululla, minkä vuoksi kaikkien alueiden organisaatioihin ei ennätetty luoda riittäviä rakenteita työhyvinvoinnin varmistamiseksi.

– Työhyvinvointia tukevia työprosesseja ja rakenteita ei ollut olemassa riittävästi, ja työtä tehtiin niukoilla resursseilla, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta.

– Työn tekemiselle ei onnistuttu luomaan ympäristöä, jossa hyvinvointi työssä on kaikkien oikeus. Osa valmistelijoista koki jääneensä työssään ja sen haasteissa yksin, Laitinen jatkaa.

Hän korostaa, että vastaavissa erittäin vaativissa muutostilanteissa on tärkeää satsata työhyvinvointia ylläpitäviin rakenteisiin.

Työhyvinvointia seurattava, kehitettävä ja johdettava

Hyvinvointialuevalmistelijoiden jaksaminen oli hektisenä valmisteluvuonna 2022 äärirajoilla.

Siksi tulevina kuukausina on erittäin tärkeää seurata ja tukea työntekijöiden toipumista. Tämä edellyttää työhyvinvoinnin säännöllistä seuraamista työhyvinvointikyselyjen avulla sekä määrätietoista työhyvinvoinnin johtamista ja kehittämistä.

– On tärkeää ottaa huomioon valmistelijoiden jaksaminen ja hyvän työn tekemisen edellytykset. Tarvitaan hyvää johtamista ja riittävää tukea työyhteisöltä, ja näiden toteutus vaatii myös aikaa, Jaana Laitinen sanoo.

Esihenkilöt voivat edistää työntekijöiden jaksamista tukemalla työyhteisön avointa keskustelukulttuuria sekä osoittamalla arvostusta ja kiitosta sekä antamalla palautetta työssä suoriutumisesta. Tarvitaan myös työyhteisön psykologisen turvallisuuden vahvistamista.

Lisäksi esihenkilöiden tehtävänä on tukea työyhteisön yhteistyötä ja innovatiivisuutta. Niihin satsaamalla voidaan keventää yksittäisten työntekijöiden työkuormitusta ja parantaa työn tuottavuutta.

Huomio omaan palautumiseen

Kiireinen valmisteluvuosi haastoi valmistelijoiden jaksamista, minkä vuoksi jokaisen valmistelijan on hyvä kiinnittää huomiota omaan työstä palautumiseensa ja työkykynsä edistämiseen. Tärkeää on työn tauotus ja kohtuulliset työpäivät. Työstä irrottautumista ja palautumista voi tukea rentoutumalla hyvässä seurassa ja tekemällä vapaa-ajalla itselle mielekkäitä asioista. Terveelliset elintavat edistävät palautumista.

– Mikäli lepo ei auta väsymykseen, tilanteesta kannattaa keskustella esihenkilön ja työterveyshuollon kanssa. Erityisesti jos valmistelija on kokenut keskivaikeaa tai vaikeaa psyykkistä rasittuneisuutta tai oma työkyky on heikko, tarvitaan sekä yksilöllisiä että työyhteisön ja esihenkilötyön tukitoimia valmisteluvuodesta elpymiseksi. Näihin kuuluvat esimerkiksi työn muokkaus, esihenkilön, työyhteisön ja työterveyshuollon tuki, Jaana Laitinen sanoo.

Mitä kuuluu hyvinvointialuevalmistelijoille? -seurantatutkimus

  • Työterveyslaitos seurasi yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa vuoden 2022 aikana hyvinvointialueiden valmistelijoiden työhyvinvointia kuukausittaisilla kyselyillä.
  • Kyselyillä kartoitettiin vastaajien kokemuksia työstä, työyhteisön ja esihenkilöiden toiminnasta, psykososiaalista kuormitusta, työkykyä, työstä palautumista ja sitä edistäviä tekijöitä.
  • Kysely tuotti luotettavaa seurantatietoa, ja sen yhteydessä toteutettiin kevyt interventio, jossa vastaajat saivat räätälöidyn palautteen ja ohjauksen hyvinvoinnin ja työstä palautumisen edistämiseen.
  • Kyselyyn vastaaminen ja vastauksista saatu palaute auttoivat vastaajia hahmottamaan työnsä psykososiaalisia kuormitustekijöitä ja voimavaroja. Kysely ja siitä saatu räätälöity palauteviesti ohjasivat toteuttamaan keinoja ja vahvistamaan työssä jaksamista ja työstä palautumista.

Tutustu

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Hur fortskrider den gröna omställningen på arbetsplatserna? Enkätundersökningen ger en lägesbild av verksamheten och kunskapsbehoven23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Klimatförändringen orsakar en genomgripande omvälvning i arbetslivet. I sin enkätundersökning samlade Arbetshälsoinstitutet in anställdas uppfattningar om effekterna av den gröna omställningen och klimatförändringen i arbetet. Resultaten lyfter fram de anställdas uppfattningar om hållbarheten på den egna arbetsplatsen och berättar om förekomsten av åtgärder på arbetsplatserna. Enkätmaterialet har nu publicerats i Arbetslivskunskap-tjänsten.

How is the green transition proceeding at workplaces? Survey provides overview on measures and competence requirements23.5.2023 08:30:00 EEST | Press release

Climate change will cause a comprehensive transformation of work life. A survey by the Finnish Institute of Occupational Health collected employees’ views on the effects that the green transition and climate change have on work. The results highlight employees’ views on the sustainability of their workplaces and provide information on the prevalence of measures. Data of the survey has now been published in the Work-Life Knowledge service.

Miten vihreä siirtymä etenee työpaikoilla? Kyselytutkimus luo tilannekuvaa toiminnasta ja osaamistarpeista23.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa kokonaisvaltaista työelämän murrosta. Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksessa kerättiin työntekijöiden käsityksiä vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista työhön. Tulokset nostavat esiin työntekijöiden näkemykset oman työpaikan kestävyydestä ja kertovat toimien yleisyydestä työpaikoilla. Kyselyn aineistoa on nyt julkaistu Työelämätieto-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme