Tampereen yliopisto

Tutkimus: Kokemusasiantuntijoiden ääni ei kuulu terveydenhuollossa

Jaa

Potilaslähtöistä hoitoa pidetään yhtenä merkittävimmistä terveydenhuollon uudistuksista. Yhtenä osana tavoitetta potilaan äänen tulisi päästä paremmin esiin asiantuntijoiden rinnalle. Tampereen yliopiston monitieteinen tutkimus osoittaa, että terveydenhuollon instituutioissa on edelleen ongelmia käsitellä potilaiden kokemustietoa.

Tuore tutkimus tarkastelee, millainen asema ja rooli annetaan opioidien ongelmakäyttäjien kokemukselliselle tiedolle opioidikorvaushoidon (OST) kehittämisen yhteiskokouksissa. Yhteiskokoukset järjestettiin osana EU:n rahoittamaa kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena oli lisätä tietoa korvaushoidon asiakkaista sekä luoda osallisuutta vahvistavia toimintamalleja ja vertaistoimintaa korvaushoidon kehittämiseksi.

Kokouksien osanottajat olivat päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisia, sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä sekä päihdeongelmista toipuneita kokemusasiantuntijoita.

– EU-hankkeen päätyttyä halusimme analysoida aineistoa uudelleen. Meidän motiivina oli katsoa, kuinka paljon mediassa usein esiin nostetut kokemusasiantuntijat tosiasiallisesti voivat vaikuttaa heitä koskeviin asioihin instituutioiden sisällä, kertoo sosiologian dosentti Hannele Palukka.

Potilaslähtöisyyden toteutus ei ole yksinkertaista ja helppoa terveydenhuollon ammattilaisille. Yhtenä syynä tutkijat pitävät sitä, että näyttöön perustuvalla tiedolla ja siihen liittyvillä työtavoilla ja käytännöillä on vahva asema terveydenhuollon instituutiossa.

– Havaitsimme, että terveydenhuollon ammattilaiset pitävät itseään ensisijaisesti sääntelyviranomaisina, jotka suojelevat toimiensa oikeellisuutta. He eivät ole kovin kiinnostuneita huomioimaan kokemuksellista tietoa opioidien ongelmakäyttäjien hoidossa, toteaa Palukka.

Yhtenä tavoitteena kokemusasiantuntijoiden ja päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisten yhteiskokouksissa oli tarjota tilaa luovuudelle ja ongelmanratkaisulle. Tämä tavoite ei kuitenkaan käytännössä toteutunut: kokouksissa ei kyetty tekemään uusia toimivia avauksia.

– Keskustelussa kokemusasiantuntijoiden kommentit usein sivuutettiin tai jätettiin kokonaan huomiotta. Vaikuttaa siltä, että ammattilaiset eivät pysty käsittelemään kokemusasiantuntijoiden tarjoamaa informaatiota, koska he eivät voi jakaa kokemuksia päihteiden ongelmakäytöstä. Kutsuimme asetelmaa tiedolliseksi epäoikeudenmukaisuudeksi opioidien ongelmakäyttäjiä kohtaan, kertoo filosofian dosentti Jaana Parviainen.

Tutkijat päättelivät, että kokemusasiantuntijoiden tiedon vähättely ei ollut välttämättä tietoista tai tarkoituksellista, vaan ammattilaisten oli yksinkertaisesti hankalaa löytää sille paikkaa asiantuntijajärjestelmässä.

– Asiantuntijayhteiskunnan vahvuutena on tietoperusteisuus, mutta hauraalle kansalaistiedolle pitäisi löytää nykyisistä selkeämpi rooli instituutioiden tiedonmuodostuksessa, jotta asiakkaan ääni pääsisi paremmin kuuluviin terveydenhuollossa, kiteyttää sosiologian dosentti Arja Haapakorpi tutkimuksen keskeisiä oivalluksia.

Vertaisarvioitu tutkimus kokemusasiantuntijan roolista ammatillisessa työssä terveydenhuoltopalvelujen yhteistuotannossa on julkaistu englanniksi International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being -lehdessä
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17482631.2021.1954744

Tutkimus on osa käynnissä olevaa Tietämättömyyden tilassa -tutkimushanketta (NEGATE), jota rahoittaa Suomen Akatemia. Monitieteiseen tutkimusryhmään kuuluu sekä yhteiskuntatieteilijöitä että filosofeja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sosiologian dosentti Hannele Palukka
040 706 7440
hannele.palukka@tuni.fi

NEGATE-hankkeen johtaja Jaana Parviainen
050 410 6764
jaana.parviainen@tuni.fi

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Verotutkimuksen huippuyksikkö Tampereen yliopistoon14.10.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut Tampereen yliopiston johtaman verotutkimuksen konsortion huippuyksikköohjelmaansa. Huippuyksikön tavoitteena on tuottaa uutta tietoa verotuksesta ja tulonsiirroista. Tutkimuksen tulokset voivat vaikuttaa olennaisesti yhteiskuntapoliittisiin suosituksiin verojärjestelmää suunniteltaessa. Huippuyksikössä ovat mukana myös Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT sekä Helsingin yliopisto.

3D-mallintaminen toimii hyvänä perustana nenä- ja sivuonteloiden tutkimiselle13.10.2021 10:45:25 EEST | Tiedote

Nenä- ja sivuonteloiden kuvantamistutkimukset perustuvat nykyään tietokonetomografiaan, jolla saadaan hyvä hahmotus nenän ja sen sivuonteloiden rakenteista, mutta ei niiden toiminnallisesta tilanteesta. Toiminnallisten nenävirtauksen mittaustutkimusten luotettavuus vaihtelee, eivätkä niiden tulokset yhdessä kuvantamislöydösten kanssa ole aina yhteneviä tukkoisesta nenästä kärsivien potilaiden oireiden kanssa. Lääketieteen lisensiaatti Olli Valtonen totesi väitöstutkimuksessaan, että tietokonetomografiaan pohjautuvat 3D-mallinnukset toimivat luotettavan tasoisesti tutkimuskäyttöä varten.

Asteroidien sisärakenne selville tomografisen tutkan avulla – tiedosta apua aurinkokunnan syntyvaiheiden selvittämisessä ja asteroidien torjunnassa13.10.2021 09:18:36 EEST | Tiedote

Diplomi-insinööri Liisa-Ida Sorsa osoittaa matematiikan alan väitöskirjassaan, että matalataajuisella tutkalla mitaten voidaan tunnistaa pienten taivaankappaleiden kuten kivikasa-asteroidien sisärakenteista esimerkiksi onkaloita, halkeamia tai tihentymäalueita asteroidia kiertävästä satelliitista käsin. Tieto auttaa selvittämään aurinkokunnan syntyvaiheita, torjumaan asteroidien törmäyksiä Maahan sekä kohdentamaan malminetsintää.

Turvallisuusviranomaisten työhön tehoa työyhteisötaitoja johtamalla12.10.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Turvallisuusviranomaisten työssä on perinteisesti korostettu johtamista ja esimiestyötä puhuttaessa strategisiin tavoitteisiin pääsemisestä. Hallintotieteiden maisteri Arto Hietasen tuore väitöskirja osoittaa, että myös työntekijöiden työyhteisötaidot ovat keskeisessä asemassa pyrittäessä asetettuihin strategisiin tavoitteisiin. Tutkimustulokset nostavat esille työyhteisötaitojen johtamisen tärkeyden osana organisaation strategisen henkilöstöjohtamisen kokonaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme