Intrum Oy

Tutkimus: Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä

Jaa
Hintojen ja lainakustannusten nousu iskee yrityksiin raskaasti. Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna normaalia enemmän lainaa varmistaakseen kilpailukykynsä haastavilla markkinoilla. Kassavirran hallinta ja maksuviiveiden torjuminen ovat nousseet johdon asialistalla kärkeen, mutta vanhentuneet taloushallinnon järjestelmät ja asiantuntemuksen puute jarruttavat maksuviiveiden ehkäisyä. Myös panostus kestävään kehitykseen on tullut jäädäkseen. Valveutuneet asiakkaat valitsevat todennäköisesti yrityksen, joka huolehtii omista ympäristövelvollisuuksistaan.
Haastavassa markkinatilanteessa yritykset joutuvat ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä.
Haastavassa markkinatilanteessa yritykset joutuvat ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä.

Markkinatilanne on yhä haastava korkean inflaation ja nousevien korkojen vuoksi. Intrumin Eurooppalaisen yritysten maksutapatutkimuksen mukaan inflaatio jarruttaa yritysten kasvua, ja yritykset joutuvat ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä markkinoilla. Suomessa 45 prosenttia yrityksistä sanoo ottavansa enemmän velkaa.

Vaikka yrityksistä 56 prosenttia haluaa kasvattaa liiketoimintaansa tänä vuonna, paljon suurempi osuus (74 prosenttia) sanoo kustannusten leikkaamisen ja tehokkuuden parantamisen olevan yrityksen päätavoite nykyisessä markkinatilanteessa.

Maksuviiveiden kierre on opittava katkaisemaan

Yritysten on pidettävä kiinni maksuajoista, jotta ne voivat varmistaa tasaisen tulovirran kassaansa ja pysyä elinkelpoisena. Kuusi kymmenestä suomalaisyrityksestä (61 prosenttia) sanoo inflaation ja 57 prosenttia kasvavien korkojen vaikuttavan siihen maksavatko heidän asiakkaansa ajallaan.

Lähes kolmannes (27 prosenttia) suomalaisyrityksistä sanoo maksuviiveiden jarruttaneen yrityksen kasvua.

- Tutkimuksemme mukaan yli seitsemän kymmenestä suomalaisista yrityksistä nimeää luottoriskien vähentämisen ja maksuviiveiden torjumisen liiketoiminnan strategisiksi tavoitteiksi tänä vuonna, raottaa Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala tutkimustuloksia.

Yli puolet yrityspäättäjistä (53 prosenttia) sanoo, ettei käteisen ja rahoitusvelan hallinta ole koskaan aiemmin ollut yhtä vahvasti johdon asialistalla kuin nykyään.

Maksuviiveiden vaikutus yrityksen tulokseen on siis laajasti tiedostettu. Yrityksistä 44 prosentilla on kiireellinen tarve päivittää taloushallinnon järjestelmiään, mutta samaan aikaan haastava markkinatilanne jarruttaa investointeja. Yli puolet yrityksistä (53 prosenttia) haluaisi parantaa erääntyneiden saatavien hallintaa, mutta kokevat sen vaikeaksi asiantuntemuksen ja talon sisäisten resurssien puutteen vuoksi.

Luoko panostus kestävään kehitykseen kilpailuetua?

Yrityksistä 59 prosenttia on tehostanut viimeisen vuoden aikana ponnistelujaan saadakseen liiketoimintansa kestävämmäksi haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Energiahintojen kasvun myötä 58 prosenttia yrityksistä on vähentänyt energiankulutustaan, mutta aikoo pitää kulutuksen tason alhaisena myös tulevaisuudessa ympäristösyistä. Yrityksistä yli puolet (52 prosenttia) uskoo menettävänsä asiakkaansa nopeasti, jos he eivät ota ympäristövelvollisuksia vakavasti.

Vain reilu kolmannes (33 prosenttia) yrityspäättäjistä sanoo, että asiakkaiden maksuviiveistä johtuvat ongelmat olivat haitanneet yrityksen investointeja strategisiin kasvuhankkeisiin viimeisen vuoden aikana.

- Jos velalliset maksaisivat nopeammin, seitsemän kymmenestä yrityksestä maksaisi omille tavarantoimittajilleen nopeammin ja lähes sama osuus laajentaisi tuote- ja palveluvalikoimaa sekä panostaisi kestävään kehitykseen. Tavarantoimittajien nopeat maksutavat voivat auttaa yrityksiä asettamaan kasvun etusijalle ja olemaan kilpailijoita paremmassa asemassa sekä toipumaan nopeammin taloustilanteen kirkastuessa, toteaa Iskala.

Tietoja European Payment Report 2023 -tutkimuksesta:

Intrumin yritysten maksutaparaportti (European Payment Report) antaa tietoa maksukäyttäytymisen haasteista ja mahdollisuuksista, joita yritykset kohtaavat Euroopassa ja useilla sektoreilla. Raportti perustuu ulkopuolisen tutkimustoimiston, Longituden, teettämään kyselyyn, jonka se teki 29 Euroopan maassa. Vuoden 2023 kyselyyn osallistui yhteensä 10 556 pientä, keskisuurta ja suurta yritystä 15 toimialalta. Vastaajina olivat talousjohtajia tai muita henkilöitä, joilla oli taloudellista tietämystä yrityksestä, jossa he työskentelevät, ja yritykset on valittu satunnaisesti B2B-tietokannasta. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin marraskuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana. Koko raportti ja Suomen osio on saatavilla 23. toukokuuta 2023. Ilmoittaudu postituslistalle saadaksesi raportin heti, kun se ilmestyy www.intrum.fi/epr2023ennakkotilaus ja www.intrum.com/epr2023 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Haastavassa markkinatilanteessa yritykset joutuvat ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä.
Haastavassa markkinatilanteessa yritykset joutuvat ottamaan normaalia enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Tutkimus: Inflaatio jarruttaa useamman kuin joka toisen yrityksen kasvusuunnitelmia24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen yritysten maksutaparaportin mukaan 54 prosenttia suomalaisyrityksistä uskoo inflaation rajoittavan yrityksen kykyä kasvattaa liiketoimintaa ja tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Samaan aikaan yhdeksän kymmenestä työntekijästä on jo vaatinut palkankorotuksia tai tulee tekemään niin lähiaikoina pitääkseen kiinni ostovoimastaan. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa yrityksistä 62 prosenttia uskoo maksuviiveiden kasvavan seuraavien 12 kuukauden aikana.

Nuorten aikuisten vaikea velkaantuminen kasvaa - tarvitaan uusia toimia, joilla ongelmia voidaan ehkäistä22.5.2023 08:34:45 EEST | Tiedote

Monen suomalaisen maksuhäiriömerkintä poistui pian joulukuussa 2022 voimaan astuneen luottotietolakimuutoksen jälkeen. Intrumin perintädatan analyysi kuitenkin osoittaa, että vaikeasti velkaantuneiden osuus kaikista velkaantuneista on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2019. Kaikkein suurinta kasvu on ollut 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Velkaantumisen syyt ja seuraukset ovat moninaisia, mutta velkaongelmia voidaan ehkäistä suuntaamalla apua ja tukea varhaisessa vaiheessa lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.

///KORJATTU TIEDOTE: Ingressiin korjattu...merkitsee Euroopan taloudelle neljännesbiljoonan euron... /// Maksuviiveiden selvittelyyn käytetään Suomessa lähes viisi miljardia euroa eli vuodessa keskimäärin 83 työpäivää per yritys11.5.2023 11:12:01 EEST | Tiedote

Intrumin Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti kertoo karua kieltä – yritykset ympäri Eurooppaa käyttävät yli neljänneksen työvuodesta maksuviiveiden jäljittämiseen ja se merkitsee Euroopan taloudelle neljännesbiljoonan euron vuosittaisia kokonaiskustannuksia. Suomessa maksujen selvittely maksaa yrityksille lähes 5 mrd. euroa vuodessa. Yli puolet yrityksistä kuluttaa yli 10 tuntia viikossa asiakkaiden laskujen selvittelyyn, mikä vastaa vuodessa 83 hukattua päivää.

Maksuviiveiden selvittelyyn käytetään Suomessa lähes viisi miljardia euroa eli vuodessa keskimäärin 83 työpäivää per yritys11.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Intrumin Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti kertoo karua kieltä – yritykset ympäri Eurooppaa käyttävät yli neljänneksen työvuodesta maksuviiveiden jäljittämiseen ja se merkitsee Euroopan taloudelle neljännesmiljardin euron vuosittaisia kokonaiskustannuksia. Suomessa maksujen selvittely maksaa yrityksille lähes 5 mrd. euroa vuodessa. Yli puolet yrityksistä kuluttaa yli 10 tuntia viikossa asiakkaiden laskujen selvittelyyn, mikä vastaa vuodessa 83 hukattua päivää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme