Oulun yliopisto

Tutkimus: mikroyritykset haluavat kasvaa, mutta riskinottokykyä puuttuu

Jaa

Valtaosa pohjoissuomalaisista mikroyrityksistä haluaa kasvaa. Kasvuun tarvitaan kuitenkin nykyistä vahvempaa riskinottoa. Harva pienyritys on valmis investoimaan tutkimus- ja kehitystoimintaan tai uuteen teknologiaan, kertoo Oulun yliopiston mikroyrittäjyyden tutkimusryhmän kyselytutkimus.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyden tutkimusryhmän MicroENTRE:n toteuttamaan Pohjois-Suomen yritysten kasvutekijät -tutkimukseen vastanneista yrityksistä 43% ilmoitti tavoittelevansa kotimaan liiketoiminnan kasvua, 35% henkilöstön kasvua ja 14% viennin kasvua. Mikroyritykseksi määritellään yritys, joka työllistää vähemmän kuin 10 työntekijää.

Lähes puolet vastanneista koki liiketoimintaympäristönsä haastavaksi. Kilpailijoiden innovaatioita ja uusia tuotteita pyrittiin ennakoimaan. Oman liikevaihdon kasvua pidettiin tärkeänä. Nämä seikat eivät kuitenkaan saaneet yrityksiä investoimaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Investointeja oli tehnyt alle kolmannes yrityksistä. Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ei edes tavoitellut markkinajohtajuutta tuotteilleen.

Vastausten perusteella yksi mikroyritysten kasvun ja kehittymisen este on yritysten rajallisista resursseista johtuva eri liiketoiminta-alueiden kehittämiseen liittyvä asiantuntemuksen puute. Erityisesti tämä on haaste yksinyrittäjille. Vastausten perusteella useat eri ammatilliset verkostot eivät ole kyenneet tarjoamaan riittävästi tukea yrittäjille tärkeässä päätöksenteossa. Lisäksi liian harvoissa mikroyrityksissä on yrittäjän apuna ulkopuolisia, jotka tukisivat yrityksen kehittymistä.

Tutkimuksen tulosten mukaan yritysten tulisi kehittää valmiuksiaan riskinottoon. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia on mahdollista löytää yhteistyön ja verkottumisen kautta.

Kysely kohdennettiin Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien yrityspäättäjille. Kyselyyn vastasi 301 yritystä, joista mikroyrityksiä oli 230 (76,4 %). Niistä yksinyrittäjiä oli 143 (62,2 %).

Vuonna 2016 Suomen 280 000 yrityksestä oli yksinyrittäjiä 70%. Viimeisen kymmenen vuoden aikana heidän lukumääränsä on kasvanut noin 40 000:lla. Yksinyrittäjät ovat merkittävä voimavara Suomen talouskasvulle ja työllisyyden myönteiselle kehittymiselle.

Pohjois-Suomen yritysten kasvutekijät –tutkimus toteutettiin osana Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittamaa Mikroyritysten kasvualusta -hanketta.

Mikroyrittäminen ja kasvu ovat esillä Mikroyrittäjyyden pohjoisessa työpajassa Oulussa 19.-20.4.2018. Tapahtumassa kohtaavat mikroyritysten edustajat ja asiantuntijat teemalla Muuttuva yrittäjyys – kasvua ja kansainvälistymistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkijatohtori Kai Hänninen, MicroENTRE –tutkimusryhmä, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 0294 487 807, kai.hanninen@oulu.fi

Mikroyrittäjyyden pohjoinen työpaja: Riitta Forsten-Astikainen, projektitutkija MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutti, p. 046 9220 913, riitta.forsten-astikainen@oulu.fi www.microentre.fi

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme