Eläketurvakeskus (ETK)

Tutkimus: Nettotulot laskevat keskimäärin viidenneksen työstä eläkkeelle siirryttäessä

Jaa

Työstä eläkkeelle siirtyneen nettotulot ovat keskimäärin 79 prosenttia aktiiviajan nettotuloista. Eläkkeelle siirtymisestä aiheutuva tulomuutos on pysynyt ennallaan 2000-luvun alusta, käy ilmi Eläketurvakeskuksen uudesta tutkimuksesta.

Työstä eläkkeelle siirtyneiden nettotulosuhteen mediaani on 79 prosenttia eli nettotulot laskevat keskimäärin viidenneksen eläkkeelle siirryttäessä. Tieto käy ilmi Eläketurvakeskuksen seurantatutkimuksesta, joka kattaa vuodet 2002–2017.

Nettotulosuhteen muutos on pysynyt samanlaisena 2000-luvun alusta saakka, huolimatta työmarkkinoiden ja väestön demografisesta muutoksesta ja eläkeuudistuksista.

Työmarkkina-asema vaikuttaa tulomuutokseen

Eläkettä edeltävä työmarkkina-asema vaikuttaa merkittävästi tulojen muutokseen. Valtaosa siirtyy eläkkeelle suoraan työelämästä, mutta moni myös työelämän ulkopuolelta. Eläkkeelle siirtyminen nostaa työttömien ja muiden työelämän ulkopuolelta siirtyvien nettotuloja keskimäärin reilun kymmenyksen.

Kaikkien eläkkeelle siirtyneiden nettotulosuhteen mediaani on ollut 87 prosentin tuntumassa vuosituhannen alusta saakka.

– Nettotulosuhde ei kuitenkaan kerro euromääräisestä tulotasosta. Työttömyydestä tai muusta syystä työelämän ulkopuolelta eläkkeelle siirtyneiden tulotaso on eläkkeelläkin yleensä selvästi pienempi kuin työstä eläkkeelle siirtyneiden, kertoo ekonomisti Juha Rantala Eläketurvakeskuksesta.

Nettotulosuhde huomioi verotuksen ja muut tulot

Tavallisesti aktiivi- ja eläkeajan tulojen muutosta tarkastellaan korvaussuhteella, joka kuvaa sitä kuinka paljon bruttomääräinen työeläke korvaa eläkettä edeltäviä ansiotuloja. Vuonna 2017 työstä eläkkeelle siirtyneiden korvaussuhteen mediaani oli 58 prosenttia.

Tutkimuksessa käytetty nettotulosuhde ottaa huomioon eläkkeen ja sitä edeltävän ansiotulon lisäksi myös muut tulot ja verotuksen vaikutuksen. Eläkkeen lisäksi henkilöllä voi olla esimerkiksi ansio- ja pääomatuloja. Muut tulot ja verotus tasaavat toimeentulon muutosta eläkkeelle siirryttäessä.

[Taulukko]

Työstä, ei työstä ja kaikkien eläkkeelle siirtyneiden nettotulosuhteiden mediaanit, %

Vuosi

Työstä eläkkeelle siirtyneet

Ei työstä eläkkeelle siirtyneet

Kaikki

2002

79

118

89

2007

80

113

86

2012

78

125

83

2017

79

113

87

Miten nettotulot muuttuvat eläkkeelle siirryttäessä? Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 4/2021.

Lisätietoja:
Ekonomisti Juha Rantala, puh. 029 411 2251, juha.rantala(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme