Päivittäistavarakauppa ry

Tutkimus: Päivittäistavarakauppa jatkaa vastuullisimpana toimialana

Jaa

Suomalaiset arvioivat jälleen päivittäistavarakaupan parhaiten yhteiskuntavastuuta kantavaksi toimialaksi. Päivittäistavarakauppa erottui muihin toimialoihin nähden selkeällä tai melko selkeällä erolla.

Suomalaiset arvioivat jälleen päivittäistavarakaupan parhaiten yhteiskuntavastuuta kantavaksi toimialaksi YouGov-tutkimusyrityksen kyselytutkimuksessa. Yhteiskuntavastuuta kartoittavassa tutkimuksessa on mukava elinkeinoelämän 11 toimialaa ja se tehtiin nyt kahdeksannen kerran.

Tutkimuksessa toimialojen vastuullisuutta arvioidaan työllisyyden, työhyvinvoinnin, tuote- ja palvelulaadun, kansantalouden, ympäristön sekä sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmista. Kansantalouden osalta arvioidaan vastuullisuutta kotimaan investointien ja veronmaksun kannalta. Osa-alueiden tulosten perusteella lasketaan yhteiskuntavastuun kokonaisindeksi.

Päivittäistavarakauppa jatkoi kokonaisindeksillä mitattuna yhteiskuntavastuuindeksin ykkösenä ja erottui muihin toimialoihin nähden selkeällä tai melko selkeällä erolla. Kuluttajat arvioivat päivittäistavarakaupan ensimmäiseksi työllisyys-, verojenmaksu- ja tasa-arvovastuiden osa-alueilla.

– On ilahduttavaa, että suomalaiset rankkasivat päivittäistavarakaupan jälleen vastuullisimmaksi toimialaksi. Yrityksissämme tehtävä vastuullisuustyö ja sen jatkuva kehittäminen näkyy tutkimuksessa entisestään parantuneena tuloksena. On hienoa, että kuluttajat arvostavat yritystemme tekemää työtä. Päivittäistavarakaupalla on suuri merkitys suomalaisten elämässä. Haluamme jatkossakin olla rakentamassa kaikille sujuvampaa arkea sekä tarjota tuotteita ja palveluita yhä monipuolisemmin. Esimerkiksi alkoholilain kokonaisuudistus on viety kaupoissa käytäntöön vastuullisesti, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavarakauppa on yhteiskunnan kannalta merkittävä toimiala. Päivittäistavarakaupan ja Foodservice-tukkukaupan yritykset työllistävät suoraan noin 65 000 työntekijää ja investoivat vuosittain satoja miljoonia euroja Suomeen. Kaupan palvelutaso ja elintarvikkeiden turvallisuus ovat Suomessa korkealla tasolla ja esimerkiksi ympäristöystävällisen toiminnan kehittämiseen ja ruokahävikin torjuntaan panostetaan paljon. Suomalaiset tunnistavat kaupan merkityksen koko maan asuttavuuden säilymisessä ja huoltovarmuuden turvaamisessa.

Toimialojen yhteiskuntavastuututkimus on toteutettu aiemmin vastaavana ajankohtana vuosina 2012–2018. Kyselytutkimusta varten haastateltiin marras-joulukuussa 2019 sähköisellä lomakkeella yhteensä 1001 täysi-ikäistä suomalaista iän (18v+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan edustavalla otoksella YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa.

Tutkimuksessa vuonna 2019 mukana olleet toimialat:
1. Apteekit
2. Elintarviketeollisuusyritykset
3. Energiayhtiöt
4. Finanssisektori
5. Kemianteollisuusyritykset
6. Kuljetusalan yritykset
7. Lääketeollisuusyritykset
8. Metsäteollisuusyritykset
9. Päivittäistavarakaupat
10. Rakennusalan yritykset
11. Teknologiateollisuusyritykset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tutkimuksesta:
Ville Haikola, Sales Questor Oy (YouGovin Suomen edustaja), puh. 040 772 2651

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry, puh. 0400 688 708

Tietoja julkaisijasta

Päivittäistavarakauppa ry
Päivittäistavarakauppa ry
Eteläranta 10
00131 Helsinki

(09) 172 860https://www.pty.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Päivittäistavarakauppa ry

Selvitys: Alkoholin vähittäiskulutus ei kasvanut tammi–elokuussa hellekesästä huolimatta8.11.2018 09:19:07 EETTiedote

Alkoholin vähittäiskulutus ei ole tammi–elokuussa kasvanut vuoteen 2017 verrattuna huolimatta kesän poikkeuksellisista ja pitkistä hellejaksoista. Pientä laskua on sekä litroissa (-0,4 %) että 100 % alkoholina (-0,3 %) laskettuna. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä, jossa Taloustutkimus Oy on arvioinut alkoholin vähittäiskulutuksen kehitystä saatavilla olevien Alkon ja päivittäistavarakaupan myyntitietojen sekä matkustajatuontitietojen perusteella.

Selvitysryhmä: Apteekkien sääntely tarvitsee isoja uudistuksia14.6.2018 10:04:01 EESTTiedote

Suomessa on valmistauduttava lääkejakelun uudistamiseen. Voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä nykyinen lääkejakelujärjestelmä on joustamaton. Se on myös kallis. Apteekkien palkkiojärjestelmä on liiaksi sidoksissa lääkkeen hintaan, toteaa alan uudistustarpeita selvittänyt asiantuntijaryhmä. Selvitysryhmä esittää useita uudistuksia apteekkialalle. Kaikissa uudistuksissa keskeistä on varmistaa laadukas lääkeneuvonta.

Kyläkauppapäivä 9.6.2018 muistuttaa pienten kauppojen merkityksestä28.5.2018 10:14:31 EESTTiedote

Valtakunnallinen Kyläkauppapäivä kutsuu tutustumaan oman kylän kauppaan lauantaina 9.6.2018. Päivään osallistuu lähes 950 pientä myymälää eri puolilla Suomea. Tapahtuma muistuttaa pienten kauppojen ja läheltä saatavien palveluiden merkityksestä alueen asukkaille. Kyläkaupat ovat tuttuja myös kesäasukkaille ja muille lomanviettäjille. Kesän lomakausi onkin monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki. Kyläkaupat voivat tulevaisuudessa olla keskeisessä roolissa, kun etsitään uusia ratkaisuja lähipalveluiden ja asuttavuuden turvaamiseksi koko Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme