Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Tutkimus: Palvelutori olisi luonteva yhteiskehittämisen paikka

Jaa

Ison Omenan palvelutori olisi luonteva paikka kehittää kuntalaispalveluja yhdessä julkishallinnon, yritysten ja kuntalaisten kanssa, todetaan Palvelutorista tehdyssä tuoreessa etnografisessa tutkimuksessa. Tämä tukee hyvin Espoon kaupungin suunnitelmaa toteuttaa Make with Espoo -sloganin alla kulkevia yhteiskehittämisen hankkeita juuri Palvelutorilla.

Etnografisessa tutkimuksessa löydettiin kolme tärkeää yhteiskehittämisen valmiutta, jotka elokuussa 2016 avatulla, Ison Omenan kauppakeskuksen laajennusosassa sijaitsevalla Palvelutorilla on:

  1. Ympäristö ja tilat: Suuri julkinen avotila on avoin niin tilallisesti kuin toimintatavoiltaan. Yhteiskehittämiselle parhaiten soveltuisivat väliaikaiset, siirreltävät pop up -tilat.
  2. Ilmapiiri ja toimintakulttuuri: Palvelutorilla työskentelee kokeiluihin myönteisesti suhtautuvaa, motivoitunutta henkilökuntaa. Kymmenen eri yksikön henkilöstö on ensimmäisen vuoden aikana päässyt hyvään alkuun uudessa toimintakulttuurissa, jossa palvelun keskiössä on yhteinen asiakkuus. Asiakas nähdään kokonaisuutena, ei vain yhden yksikön asiakkaana, ja hänet ohjataan nopeasti eri palvelujen piiriin. Myös yritykset arvostavat Palvelutorin työntekijöiden näkemystä siitä, millaisille palveluille on tarvetta.
  3. Ainutlaatuinen asiakasvirta: Julkisten palvelujen tuominen sinne, missä ihmiset liikkuvat, on madaltanut asiointikynnystä ja tuonut Palvelutorille myös nuoria ja muita asiakasryhmiä, jotka on yleensä vaikea tavoittaa. Lisäksi Palvelutorin asiakkaat vaikuttavat olevan keskimääräistä aktiivisempia osallistumaan.

Yhteiskehittämisen edellytyksistä tärkeimmäksi tutkimus nostaa yhteisen päämäärän, joka täytyy määritellä joko asiakkaiden tai henkilökunnan tunnistamien tarpeiden pohjalta. Yrityksiltä ja muilta kumppaneilta yhteiskehittäminen vaatii omatoimisuutta ja aktiivisuutta esimerkiksi viestinnässä – Palvelutorin rooli on lähinnä olla sen mahdollistaja.

Neutraali asiointiympäristö, jossa hengailukin sallitaan

Etnografinen tutkimus vahvisti aiempien selvitysten tulosta siitä, että julkisten palvelujen sijoittaminen kauppakeskukseen madaltaa asiointikynnystä. Kaupallinen ympäristö on neutraalimpi paikka piipahtaa spontaanisti kuin perinteinen virasto, jonne on asioikseen lähdettävä.

Pisteitä asiakkailta keräsi myös se, että Palvelutori on julkinen paikka, jossa halutessaan myös ”saa vain olla” – vaikka osa kokee hengailijoiden myös lisäävän yleistä levottomuutta.

Toisaalta etenkin terveyspalvelujen sijoittaminen vapaa-ajan tilaan haastaa perinteisiä käsityksiä ja vaatii asiakkaalta oma-aloitteisuutta oikean toimintatavan omaksumisessa ja tiedon etsimisessä. Monelle tämä sopii hyvin, mutta erityisesti senioreilta ja maahanmuuttajilta uusi asiointitapa automaatteineen ja jonotusnumeroineen on vaatinut opettelua.

Asiakkaat kokevat kuitenkin saavansa apua henkilökunnalta, etenkin tukipalveluilta, kuten siivoojilta ja vartijoilta, sekä kirjaston työntekijöiltä. Tutkimuksessa havaittiin, että näillä henkilöstöryhmillä on erityisen suuri merkitys asiakaskokemuksen parantamisessa. Asiakkaat kokevatkin yleisesti asioivansa Palvelutorilla, eivät vain yksittäisessä palvelussa, ja saavansa neuvontaa kaikilta, joilla on kaulassaan palvelutorilaisen kortti.

Kokonaisvaltaisempia ja ennaltaehkäiseviä palveluja

Palvelutorilla henkilöstö näkee asiakkaan kokonaisvaltaisemmin kuin perinteisissä, toisistaan erillään sijaitsevissa julkisissa palveluissa. Tämä perustuu siihen, että henkilöstö tuntee saatavilla olevat muut palvelut tavallista paremmin ja myös ohjaa asiakkaita tukipalveluihin ennaltaehkäisevästi. Tarvittaessa yksiköiden välistä yhteistyötä tehdään samaan aikaan, moniammatillisissa tapaamisissa.

Etnografisen tutkimuksen teki Espoon kaupungin tilauksesta Kenno Ethnographic Consulting. Se perustuu havainnointiin ja sekä henkilökunnan, asiakkaiden että yritysten haastatteluihin Palvelutorilla syksyn 2017 aikana.

Tutkimus rahoitettiin 6Aika-hankkeesta, jossa kuusi suurinta kaupunkia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluja yhteiseen 6Aika-strategiaan nojaten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Veera Vihula, puh. 043 826 9183, veera.vihula@espoo.fi

palvelutoripäällikkö Juha-Pekka Strömberg, puh. 043 826 8538, juha-pekka.stromberg@espoo.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Rut Bryks och Tapio Wirkkalas samlingar visas för första gången på EMMA17.11.2017 09:07Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseum och Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelsen i samarbete med Esbo stad öppnar idag Rut Bryks och Tapio Wirkkalas unika personliga samlingar och arkiv på EMMA. I annexet som döpts till Aukio och reserverats för design visas arkivens och samlingarnas mångsidiga innehåll i ett särskilt visningslager. Samtidigt öppnar Aukios första tillfälliga utställning, STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective med formgivaren Harri Koskinen som kurator. Utställningen pågår ända till den 22 april 2018.

Rut Bryk’s and Tapio Wirkkala’s collections are presented for the first time at EMMA17.11.2017 09:05Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art and Tapio Wirkkala Rut Bryk Foundation are opening a Rut Bryk’s and Tapio Wirkkala’s unique collection today. EMMA’s design-focused annex named Aukio will present the diverse nature of archives and collections in the form of a visible storage. Aukio will also see the opening of its first changing exhibition, STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, which is curated by Harri Koskinen and open until 22 April 2018.

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmat ensimmäistä kertaa esillä EMMAssa17.11.2017 09:00Tiedote

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa avaavat tänään ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa. Samanaikaisesti aukeaa Aukio-tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, joka on esillä 22.4.2018 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme