Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tutkimus: Pandemia-aika jakoi korkeakoulut ja opettajat pedagogisiin menestyjiin ja selviytyjiin

Jaa

Keväällä 2020 korkeakoulut siirtyivät yhdellä rysäyksellä lähes täydelliseen etäopetukseen. Juuri valmistuneessa Digiä ja keitaita – korkeakouluopettajat pandemian paineessa -tutkimuksessa selvitettiin, millä tavalla korkeakouluopettajat kokivat pandemian ensimmäisen vuoden.

Osa korkeakouluista ja korkeakouluopettajista selvisi poikkeustilanteessa hienosti. Verkkotyökalut otettiin sujuvasti käyttöön, ja opettajat näkivät tilanteen mahdollisuutena kehittää omaa pedagogiikkaansa. Näissä korkeakouluissa, jotka menestyivät pedagogiikan näkökulmasta hyvin, oli panostettu digipedagogiikan kehittämiseen jo ennen pandemiaa.

– Tällä on ollut selvä merkitys myös opettajan jaksamiseen ja voimavarojen suuntaamiseen. Jos tekniset asiat olivat hallussa, oli voimia keskittyä opiskelijoiden ohjaamiseen, jota tarvittiin paljon enemmän kuin aikaisemmin, toteaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Kimmo Mäki.

Kaikki eivät kuitenkaan pärjänneet muutoksessa. Osa koki, että työn ja vapaa-ajan raja hämärtyi voimakkaasti, työn suunnittelu vei huomattavasti enemmän aikaa kuin ennen pandemiaa ja korkeakoulun ylin johto ei huomioinut opettajien muuttunutta tilannetta.

– Moni kantoi – syystäkin – syvää huolta opiskelijoiden jaksamisesta, vaikka samalla omat voimavarat olivat koetuksella, Mäki pohtii.

Tutkimus toteutettiin OAJ:n, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Tutkimukseen vastasi 924 henkilöä, joista 73 prosenttia työskentelee ammattikorkeakoulussa ja 27 prosenttia yliopistossa.

Tutkimusryhmän muodostivat yliopettajat Kimmo Mäki ja Liisa Vanhanen-Nuutinen Haaga-Heliasta, yliopistonlehtori Sampo Mielityinen Itä-Suomen yliopistosta, korkeakouluharjoittelija Veera-Sofia Nieminen Lapin yliopistosta, tutkija Vesa Ilves, erityisasiantuntija Hannele Louhelainen, erityisasiantuntija Hanna Tanskanen ja erityisasiantuntija Pasi Repo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

Tutkimusraportti Digiä ja keitaita – korkeakouluopettajat pandemian paineessa ilmestyy marraskuussa 2021. Tutkimuksen tulokset julkistetaan perjantaina 12.11.2021 klo 10-11.45 kaikille avoimessa Zoom-tilaisuudessa.

Toimittajien on mahdollista tutustua tuloksiin etukäteen. Ota yhteyttä: kimmo.maki@haaga-helia.fi tai anna.hermio@haaga-helia.fi 

Tervetuloa!

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.haaga-helia.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.oaj.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Porvoon korkeakoulukampus 10 vuotta – yhdessä, tillsammans, together!10.11.2021 11:14:45 EET | Tiedote

Haaga-Helia ja Laurea-ammattikorkeakoulu ovat työskennelleet yhteisellä Porvoon kampuksella jo kymmenen vuotta. Kahden ammattikorkeakoulun yhteistyö lähti alun perin liikkeelle tarpeesta uudistaa opetustilojaan. Kampuksen ikkunoista aukeaa näkymät historialliseen Porvoon kaupunkiin, mutta aivan kuten Porvoon kaupunki on kehittynyt ja laajenee Länsirannalle, on yhteistyö muovautunut kuluneiden vuosien aikana aidoksi yhteistyöksi alueen elinvoiman edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme