Jyväskylän yliopisto

Tutkimus pienten lasten digilaitteiden käytöstä alkamassa

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan lokakuussa käynnistyvässä tutkimuksessa selvitetään digilaitteiden käytön ja liikkumisen yhteyksiä 2–6-vuotiailla lapsilla. Syntyjäänkö diginatiivi? -tutkimuksessa kerätään tietoa päiväkotilasten vanhemmilta ympäri Suomen.

Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten lapset käyttävät erilaisia digitaalisia laitteita.
Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten lapset käyttävät erilaisia digitaalisia laitteita.

Tutkimuksessa selvitetään, missä iässä ja mihin tarkoitukseen lapset käyttävät erilaisia digitaalisia laitteita. Lisäksi tutkitaan vanhempien käsityksiä ja huolenaiheita laitteiden käytön vaikutuksista lasten liikkumiseen, terveyteen ja hyvinvointiin.

- Tutkimus lisää ymmärrystä suomalaisten pikkulasten liikkumisen, liikunnallisen elämäntavan ja hyvinvoinnin kannalta tärkeistä asioista. Niihin kuuluvat esimerkiksi digilaitteiden ja digimedian käytön erot eri väestöryhmissä, toinen hankkeen vastuullisista johtajista, yliopistotutkija Arja Sääkslahti kertoo. 

Tutkimuksessa myös verrataan suomalaislasten ruutuaikaa kansainvälisiin suosituksiin.

Tietoa kerätään kyselyllä kolmena peräkkäisenä syksynä. Kyselyyn kutsutaan vastaamaan tuhansia päiväkotilasten vanhempia ympäri maan.

- Olemme lähiviikkoina yhteydessä tutkimusotokseen valikoituneisiin kuntiin ja sitä kautta päiväkoteihin ympäri Suomen. Näin voimme tavoittaa parhaiten pienten lasten vanhempia myös eri kieli- ja kulttuuritaustoista, yliopistonlehtori Hanna Vehmas kertoo. Vehmas on toinen hankkeen vastuullisista johtajista. 

Tutkimus on osa kansainvälistä, monitieteistä tutkimushanketta International Ipreschooler Surveillance Study Among Asians and otheRs (IISSAAR): a comparison of screen media use among preschool children in Asia and elsewhere. Kansainvälistä tutkimushanketta koordinoi Singaporen Nanyang Technological Universityn National Institute of Education. Hankkeessa on mukana yli 20 Aasian ja Euroopan maata, ja hanke tuottaa myös kansainvälistä vertailutietoa lasten digimedian käytöstä.

Suomen tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yliopistotutkija Arja Sääkslahti, arja.saakslahti@jyu.fi, 040 805 3974
yliopistonlehtori Hanna Vehmas, hanna.m.vehmas@jyu.fi, 040 805 3977
tutkijatohtori Elina Hasanen, elina.hasanen@jyu.fi, 040 626 2184
tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 805 4717
tutkimuksen verkkosivut: www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/syntyjaanko-diginatiivi

liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten lapset käyttävät erilaisia digitaalisia laitteita.
Uudessa tutkimuksessa selvitetään, miten lapset käyttävät erilaisia digitaalisia laitteita.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus mukaan rakentamaan Pohjoismaiden parasta kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuria13.12.2019 13:43:12 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston kemialliseen kuvantamiseen liittyvä tutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Akatemia myönsi Jyväskylän yliopistolle lähes 500 000 euron rahoituksen kemiallisen kuvantamisen tutkimuslaitteiston kehittämiseen. Jyväskylän yliopiston saama rahoitus on osa kolmen yliopiston yhteisen tutkimuskonsortion saamaa 1,6 miljoonan euron rahoitusta. Konsortion tavoitteena on rakentaa Suomeen Pohjoismaiden paras korkean resoluution kuvantamislaitteisto, jolla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja ja biomolekyylejä.

Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään13.12.2019 07:30:00 EETTiedote

Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei myöskään tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.

Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)12.12.2019 09:30:00 EETTiedote

Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme