Helsingin yliopisto

Tutkimus: Pohjoisen havumetsissä syntyvät hiukkaset vaikuttavat alailmakehän pilviin

Jaa

Helsingin yliopiston johtamassa kansainvälisen tutkimusryhmän hankkeessa tehtiin suoria havaintoja havumetsissä syntyvien hiukkasten ja alailmakehän pilvien vuorovaikutuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Geoscience -lehdessä.

Pohjoisen metsän hiukkaspäästöjä selvittäneen tutkimuksen perusteella havumetsät kykenevät lieventämään ilmastonmuutosta ja vaikuttamaan alueellisesti jopa koko mantereen ilmastoon. Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että havumetsistä vapautuu kaasumaisia yhdisteitä, jotka muodostavat hiukkasia. Sekoittuessaan alailmakehän ylempiin osiin nämä aerosolihiukkaset pystyvät vaikuttamaan pilvien ominaisuuksiin (ja mm. heijastavat enemmän valoa). Sitä kautta ne voivat vaikuttaa koko ilmastojärjestelmään viilentäen ilmastoa.

Tuoreessa Helsingin yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa oli mukana myös Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto, selvitettiin uutta tietoa siitä, miten pilvien ominaisuudet, pilvipeite tai pilvien sisältämä vesimäärä muuttuvat, kun esimerkiksi havumetsien tuottamien hiukkasten pitoisuudet muuttuvat ajan ja paikan suhteen.

Suorien havaintojen perusteella kyettiin arvioimaan kuinka pohjoisen havumetsän kaasuyhdistepäästöt vaikuttavat ajan myötä hiukkasiin, pilvien fysikaalisiin ominaisuuksiin, hiukkasten ja pilvien vuorovaikutukseen sekä sateen ominaisuuksiin. Tutkimuksen havainnot rajattiin käsittämään vain Jäämereltä peräisin olevia ilmamassoja, jolloin puhdas meri-ilma on muuntunut mantereelliseksi ilmaksi mittausasemalle saapuessaan.

Alailmakehän hiukkasmäärissä huomattiin merkittävää nousu 1–3 vuorokauden kuluessa siitä, kun puhdas meri-ilma oli saapunut ja kulkeutunut havumetsävyöhykkeellä, Hiukkasmäärän nousu havaittiin olevan yhteneväinen havumetsistä peräisin olevien uusien hiukkasten määrän kanssa. Yhdessä maaperästä ja kasveista haihtuvan veden kanssa näiden hiukkasten havaittiin muuttavan alailmakehän pilvien heijastavuusominaisuuksia.  

Tulokset kertovat, että havumetsien kaasumaisten yhdisteiden päästöt sekä aerosolihiukkasten ja pilvien vuorovaikutus ovat toisistaan riippuvia prosesseja. Nämä prosessit tapahtuvat useiden päivien aikana mereltä havumetsävyöhykkeen yli liikkuvassa ilmamassassa ja ovat hyvin herkkiä muutoksille.

Tulokset viittaavat myös, että jo pienet muutokset metsien kaasumaisten yhdisteiden päästöissä ja aerosolihiukkaspitoisuuksissa, joko muuttuvan ilmaston tai ihmisen toiminnan johdosta, voivat merkittävästi muuttaa pilvien heijastuvuusominaisuuksia. 

Lisätietoja:

Professori Tuukka Petäjä, Helsingin yliopisto, Ilmakehätieteiden keskus (INAR) etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Petäjä T., Tabakova K., Manninen A., Ezhova E., O’Connor E., Moisseev D., Sinclair V. A., Backman J., Levula J., Luoma K., Virkkula A., Paramonov M., Räty M., Äijälä M., Heikkinen L., Ehn M., Sipilä M., Yli-Juuti T., Virtanen A., Ritsche M., Hickmon N., Pulik G., Rosenfeld D., Worsnop D. R., Bäck J., and Kulmala M. Influence of biogenic emissions from boreal forests on aerosol–cloud interactions (2021) Nature Geoscience https://doi.org/10.1038/s41561-021-00876-0

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Linnunradan musta aukko on pystytty kuvaamaan – Heino Falcke luennoi Helsingin yliopistossa16.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Professori Falcke kertoo Event Horizon -teleskoopin viimeisimmistä tuloksista, ja mustan aukon uusien kuvien tieteellisistä vaikutuksista. Exactumissa 30.5. klo 17 järjestettävän tapahtuman juontaa Helsingin yliopiston kosmologi Syksy Räsänen ja mukana keskustelemassa on myös fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri sekä erikoistutkija Kaj Wiik Turun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme