Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tutkimus: Poikkeusaikoinakin pitää turvata päivystyskirurgian saatavuus

Jaa

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtamassa tutkimuksessa selvitettiin, miten päivystykselliset leikkaustoimenpiteet muuttuivat kevään 2020 poikkeusaikana valmiuslakien käyttöönoton jälkeen. Tutkimuksessa selvisi, että poikkeusoloista huolimatta päivystysleikkauksien määrä ei juuri vähentynyt ja vakavissa tilanteissa hoitoon hakeuduttiin. Tutkimuksen tulokset on julkaistu British Journal of Surgery -tiedelehdessä.

Leikkausten määriä selvitettiin Taysin lisäksi Keski-Suomen keskussairaalassa ja Mikkelin keskussairaalassa. Vertailukohtana olivat leikkausmäärät ennen poikkeusaikaa sekä leikkausmäärät neljänä edeltävänä vuonna. Keskeisin löydös oli, että päivystysleikkausten määrät eivät vastoin ennakko-oletuksia muuttuneet oleellisesti aikana, jolloin ihmisten liikkuvuus oli pienempi ja yleisesti terveyspalveluiden käyttö vähäisempää kuin normaalisti.

— Heti poikkeuslakien käyttöönoton ja yleisten ohjeiden antamisen jälkeen käytännön työssä tuli vaikutelma, että päivystyskirurgian tarve oli vähäisempää erityisesti ortopediassa.  Tällä ennakko-oletuksella aloimme selvittää päivystyksellisten leikkausten määriä kolmen sairaanhoitopiirin alueella, tutkimuksen vetäjä, ortopedian ja traumatologian apulaisprofessori, ylilääkäri Ville Mattila toteaa.

Vastoin ennakkokäsitystä leikkausten määrässä ei kuitenkaan havaittu vastaavaa muutosta, joka on raportoitu muilta terveydenhuollon palveluiden aloilta. Leikkaustyypeissä kuitenkin havaittiin vaihtelua. Lonkkamurtumaleikkausten määrät putosivat poikkeustilan alkuvaiheessa kolmanneksella, mutta palasivat sitten normaalille tasolle. Tutkijat olettavat tämän johtuvan juuri vanhemman väestön kotikaranteeniohjeistuksesta. Lisäksi umpilisäkkeen poistoleikkausten määrä putosi niinikään kolmanneksella varsinkin heti poikkeusajan alussa, mutta nekin palasivat sulkutilaa edeltävälle tasolle. Tutkijoiden mukaan pandemian aikanakin vakavien syiden takia on hakeuduttu lopulta hoitoon.

— Koska koronavirus ei näiden kolmen sairaanhoitopiirin alueella aiheuttanut massiivista terveydenhuollon kuormitusta, tutkimus antaa hyvän käsityksen päivystyskirurgian tarpeesta poikkeusaikana, jolloin ihmiset välttävät tarpeetonta liikkumista, vanhemmat ihmiset ohjataan kotikaranteeniin ja yhteiskunta yleisesti sulkeutuu, jatkaa Ville Mattila.
— Poikkeusaikoinakin on turvattava riittävä kapasiteetti päivystyskirurgiaan, koska sen tarve ei oleellisesti muutu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ortopedian ja traumatologian apulaisprofessori, ylilääkäri Ville Mattila
040 582 1356, ville.mattila@tuni.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Verisairauksien keskus ja isotooppilääketiede uuteen F-rakennukseen syyskuussa8.9.2020 13:37:04 EESTTiedote

Taysin uuteen F-rakennukseen sijoittuvat kliininen isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Isotooppilääketiede aloittaa uusissa tiloissa 15.9., verisairauksien vuodeosasto muuttaa 29.9. ja poliklinikat aukeavat 1.10.2020. Verisairauksien hoito sekä isotooppitutkimukset tehdään jatkossa uudessa F-rakennuksessa. Aiemmin toiminnot ovat olleet hajautettuna eri puolille sairaalaa. Uudet tilat sijoittuvat Kaupin kampukselle, ja rakennukseen kuljetaan Taysin pääsisäänkäynnin kautta. Uusien tilojen myötä myös palveluja ja laitteistoa on uudistettu. -Isotooppitutkimuksiin saadaan uusi PET-TT-laite, joka yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian yhteen ja samaan laitteeseen. Sitä käytetään pääasiassa syöpäpotilaiden kuvantamiseen, ja sen avulla syöpämuutokset voidaan havaita entistä varhaisemmassa vaiheessa, kertoo sairaalafyysikko Pasi Korkola. Yli puolet kaikista isotooppitutkimuksista tehdään syöpäpotilaille. Sydämen, munuaisten ja keuhkojen sai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme